Ελληνικός Κόσμος και η Siemens εκπαιδεύουν μαθητές

Ο Ελληνικός Κόσμος, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, και η Sie-mens A.E. συνεργάζονται για τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ήλιος, ¶νε-μος, Νερό. Ενέργεια Στο Μέλλον».

 
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9-15 χρονών. Στόχος του είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή, την αφαλάτωση και άλλες χρήσιμες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το προηγούμενο σχολικό έτος και συνεχίζεται και φέτος, μέχρι τη λήξη της ακαδημαϊκής περιόδου (Ιούνιος 2013). Κατά τη σχολική χρονιά 2011-2012, πάνω από 2150 μαθητές από 64 σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα, συνοδεία εκπαιδευτικών και γο-νέων. Έως τη λήξη του έτους, εκτιμάται ότι περίπου 6.000 μαθητές (από την ΔΆ Δημοτικού έως την ΓΆ Γυμνασίου) θα έχουν λάβει μέρος στις διαδραστικές συνεδρίες του, οι οποίες υλοποιού-νται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Ήλιος, ¶νεμος, Νερό. Ενέργεια Στο Μέλλον» εστιάζει στην ανάδειξη του ρόλου των ΑΠΕ στο παρόν και το μέλλον, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως: η σημασία του Ήλιου ως πηγή παραγωγής ενέργειας, οι διαφορές μεταξύ ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πηγών και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα στην καθημερινότητα μας. Ακόμη, στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει ερέθισμα για τους νεαρούς μαθητές που σκέφτονται να ασχοληθούν με τις επιστήμες, την τεχνολογία και την πρακτική εφαρμογή τους στο μέλλον.

Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες γίνονται σε μικρές ομάδες έως και 50 ατόμων. Οι μαθητές ενθαρ-ρύνονται να συμμετέχουν, με ενεργό και ομαδικό πνεύμα, σε διαδραστικές ασκήσεις και ζω-ντανές παρουσιάσεις, δοκιμασίες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και πειράματα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, χρησιμοποιούνται εργαλεία όπως βίντεο, μακέτες τεχνικών εγκα-ταστάσεων, αντικείμενα τέχνης και ένα σετ ενεργειακών πειραμάτων που έχει αναπτύξει η Siemens ειδικά για αυτή τη δράση. Έτσι, οι μαθητές μαθαίνουν για τις σύγχρονες τεχνολογίες που βοηθούν στην αξιοποίηση των «πράσινων» ενεργειακών πηγών, άλλα και για τις λύσεις που συμβάλλουν στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας και στην παροχή αποδοτικής, καθαρής ενέργειας με προσιτό κόστος. 

Για κάθε ηλικιακή ομάδα, ακολουθείται διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση, η οποία είναι προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντά των μαθητών. Στο τέλος της επίσκεψής τους στον Ελληνι-κό Κόσμο οι μαθητές λαμβάνουν έντυπο ενημερωτικό υλικό, καθώς και ένα ειδικό παζλ της Siemens, με θέμα τις ΑΠΕ. Επιπλέον, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές λαμβάνουν ένα ειδικά σχε-διασμένο εκπαιδευτικό κιτ, με πλούσιο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στο σχολείο ή σε άλ-λες σχετικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η εκπαιδευτική συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αποτελεί μέρος του προγράμ-ματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Siemens Α.Ε., το οποίο στηρίζεται στη στρατηγική και τις δραστηριότητες της εταιρείας, καθώς και στο όραμα της για την προώθηση της βιώσιμης ανά-πτυξης παγκοσμίως. Το πρόγραμμα εστιάζει κατά προτεραιότητα στους τομείς της εκπαίδευ-σης, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

«Δέσμευση μας είναι να λειτουργούμε με αίσθημα υπευθυνότητας, αναλαμβάνοντας πρωτο-βουλίες που δημιουργούν αξία για τους κοινωνικούς μας εταίρους. Ένας από τους στόχους του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας μας είναι η ενίσχυση της γνώσης των νέων γύρω από τις επιστήμες και την τεχνολογία, καθώς και η ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται άμεσα με την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη βελτίωση της ποιότητας ζω-ής και τη χρήση καινοτόμων, «πράσινων», τεχνολογιών», δήλωσε η κα Μάρη Αγαλιώτου, Δι-ευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Siemens A.E. «Η συνεργασία μας με το Ίδρυμα Μείζο-νος Ελληνισμού, έναν κορυφαίο εκπαιδευτικό οργανισμό, ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτές μας τις προτεραιότητες. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτή την προσπάθεια, καθώς πι-στεύουμε ότι έτσι συμβάλλουμε κι εμείς στην εκπαίδευση των νέων γύρω από ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία», συμπλήρωσε. 

«Το πρόγραμμα ΅Ήλιος, άνεμος, νερό. Ενέργεια στο μέλλονΆ που σχεδιάστηκε με την επιστη-μονική καθοδήγηση των συνεργατών της Siemens αλλά και τη χορηγία της εταιρείας έδωσε στο εκπαιδευτικό τμήμα του Ελληνικού Κόσμου την ευκαιρία να ασχοληθεί με το θέμα της ε-νέργειας αλλά και να βρει τους τρόπους ευαισθητοποίησης των παιδιών μέσα από τον πειρα-ματισμό και το παιχνίδι. Η απήχηση του προγράμματος και οι θετικές αντιδράσεις των παιδιών είναι η καλύτερη ανταμοιβή και μαρτυρά αισιοδοξία για το μέλλον όλων μας», δήλωσε η Μαρία Γρηγοροπούλου, Υπεύθυνη του Τμήματος Μουσειοπαιδαγωγών του Κέντρου Πολιτισμού ΅Ελ-ληνικός ΚόσμοςΆ –Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ