Το πλούσιο σε πετρέλαιο Abu Dhabi στοχεύει στην κάλυψη του 7% των ενεργειακών του αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέχρι το 2020. Το γειτονικό Dubai, έχει στόχο το 5% αντίστοιχα. Το Qatar, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LPG (Liquid Petroleum Gas) στον κόσμο, έχει ως στόχο το 20%, μέχρι το 2030, ενώ η Σαουδική Αραβία οδέυει προς την κάλυψη, σχεδόν του ενός τρίτου των ενεργεαικών της αναγκών από ΑΠΕ, μέχρι το 2032.
Τα κράτη του Κόλπου έχουν εξελιχθεί ως οι χώρες με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Bader Αl Lamki, Διευθυντή της Μονάδας Καθαρής Ενέργειας της Masdar «Είμαστε ένα νέο έθνος, σε κατάσταση ανάπτυξης, και ενεργειακά απαιτητικό». Επίσης, αναφέρθηκε στις σκληρές καιρικές συνθήκες ως την κύρια αιτία πίσω από την υψηλή ενεργειακή κατανάλωση των χωρών αυτών, για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού και τον κλιματισμό. Τώρα, και για τα επόμενα χρόνια, το Abu Dhabi καταλήγει σε στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας και σχέδια για την επέκταση του ενεργειακού μείγματος, συμπεριλαμβάνοντας και τις ΑΠΕ.
Ο Al Lamki ανέφερε σε μια συνομιλία με την Deutsche Welle ότι η προσφορά των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κατέληξε να είναι ένας θεμέλιος λίθος για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Πιστεύει ότι ο νέος αυτός τομέας μπορεί να επιφέρει καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους κατοίκους της περιοχής.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σπάνια θα βρεθούν ηλιακοί συλλέκτες στις στέγες των σπιτιών και τα φωτοβολταϊκά εξακολουθούν να μην είναι ελκυστικά σε μεμονωμένους πελάτες, σύμφωνα με τον Simon Breuniger, εμπειρογνώμονα ενέργειας με τέσσερα χρόνια εργασιακή εμπειρία στη Masdar. Οι αρχές σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα για feed-in-tariffs, ανάλογα με τις γραμμές που βοήθησαν την ηλιακή ενέργεια να ανθήσει στη Γερμανία.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν σημασία, μόνο για να παράγουν ενέργεια για οικιακή χρήση στο Abu Dhabi. Η ανάπτυξη της διεθνούς αγοράς έχει ανοίξει ευκαιρίες για πολλά υποσχόμενες επενδύσεις.
Αυτή η χρηματοδοτική δύναμη θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντική συμβολή της περιοχής για την παγκόσμια επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λέει η Laurence Tubiana, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις (IDDRI). Παρουσιάζοντας το Δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών για Λύσεις Αειφόρου Ανάπτυξης στην Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Abu Dhabi τον Ιανουάριο, η Tubiana δήλωσε, ότι ακόμη και αν η μετάβαση στην ίδια την περιοχή είναι αργή, η προθυμία των κρατών του Κόλπου να επενδύσουν σε καινοτόμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν κέρδη μόνο μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καταστούν ανταγωνιστικές.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr