Η Solar Cells Hellas συμμετέχει στο «Regions for Green Growth»
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου «Regions for Green Growth», πραγματοποιήθηκε στις 29 εως 31 Ιανουαρίου 2013 συνάντηση εκπροσώπων από τις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και Ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Οι Ευρωπαϊκές περιφέρειες ήταν οι Noord Brabant της Ολλανδίας, Abruzzo της Ιταλίας, Manchester της Μεγάλης Βρετανίας και Prahova της Ρουμανίας.
Μεταξύ των εκπροσώπων με ειδίκευση σε θέματα ενέργειας από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ο Όμιλος Solar Cells Hellas συμμετείχε στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΕΕΠ προκειμένου να πραγματοποιήσουν μία αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να αναζητήσουν δυνατότητες ανάπτυξης εξειδικευμένης ενεργειακής περιφερειακής πολιτικής. Ιδιαίτερη εστίαση δόθηκε στην οργανωτική δομή της Περιφέρειας για την εκπόνηση και διαχείριση ενεργειακών έργων, την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου και τη δημιουργία φιλικών προς τις επιχειρήσεις οικονομικού περιβάλλοντος, τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης και εναλλακτικών τεχνολογιών, τη συνεργασία με άλλες περιφέρειες και επιχειρήσεις για την απόκτηση τεχνογνωσίας, προσέλκυση επενδύσεων και υλοποίηση κοινών έργων.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τις συμμετέχουσες περιφέρειες να σχεδιάσουν εκείνα τα εργαλεία και να αναπτύξουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για την προσέλκυση ή και διατήρηση επενδύσεων σε βιώσιμες και εναλλακτικές μορφές ενέργειες (π.χ. παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, εφαρμογή νέων τεχνολογιών, παραγωγή σε μικρή κλίμακα, συμπαραγωγές, κλπ.).
Από τις συναντήσεις προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα. Ενδεικτικά επιβεβαιώθηκε η δυναμικότητα που παρουσιάζει η Περιφέρεια στον Ακαδημαϊκό, Ερευνητικό και Τεχνολογικό Τομέα, η οποία όμως δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη μεγέθυνση της Επιχειρηματικότητας και των οργανωτικών δυνατοτήτων της Περιφέρειας.
Από την πλευρά της χρηματοδότησης, ο Τραπεζικός τομέας χρηματοδοτεί έργα πράσινης οικονομίας, νέων τεχνολογιών και ενεργειακής απόδοσης με υψηλό όμως κόστος για τους επενδυτές ενώ απουσιάζει ο κλάδος των ιδιωτών επενδυτών ή της επιχειρηματικής συμμετοχής (equity share) από την πλευρά των πολιτών και των οργανισμών του Δημοσίου. Επιπλέον, εργαλεία της Ε.Ε. δεν αξιοποιούνται κατάλληλα όπως το Jessica και το Elena.
Επίσης, το θεσμικό επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς με αποτέλεσμα μεγάλες επενδύσεις από εταιρείες του κλάδου των Φωτοβολταϊκών και των Αιολικών Πάρκων να μην είναι σε θέση να προβλέψουν με κάποιο αποδεκτό βαθμό ασφαλείας την απόσβεση και τη βιωσιμότητα των επενδύσεών τους.
Η απουσία κύριων ανταγωνιστικών υποδομών (εξαγωγικό εμπορικό λιμάνι, διεθνές αεροδρόμιο, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Πύργος-Πάτρα-Αθήνα και σιδηροδρομική διασύνδεση) αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα.
Η Περιφέρεια ενώ διαθέτει σημαντικό επιστημονικό δυναμικό, εντούτοις παρατηρείται το φαινόμενο να αναζητούνται έτοιμες τεχνολογικές λύσεις από το εξωτερικό (π.χ. εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων) αφού δεν υπάρχει ανάλογη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προληπτική πολιτική για την αξιοποίηση της τοπικής τεχνογνωσίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εξειδικευμένων μικρών επιδεικτικών έργων θα μπορούσε να αναδείξει τεχνολογίες αιχμής και να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης των εφαρμογών τους (early market segments). H δημιουργία ανάλογων επανατροφοδοτούμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, κρίνεται απαραίτητη σε αυτό το σημείο.
Mε δεδομένη την ανάγκη εστίασης στη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων, και κατ? επέκταση νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, είναι απαραίτητο οι συνδιαμορφωτές της Περιφερειακής Πολιτικής να επανασχεδιάσουν και να δημιουργήσουν εκείνους τους μηχανισμούς στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσα από μία διαδικασία επιλογής μίας μικρής κρίσιμης μάζας συνεργαζόμενων επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων, την ανάδειξη προτεραιοτήτων και βραχυπρόθεσμου – μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης, την υλοποίηση αρχικών επιδεικτικών έργων τα οποία με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση της Περιφέρειας, θα βελτιώσουν τις δομές της και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο των Εθνικών Αρχών όσο και των δυνητικών επενδυτών.