Αν και τα φωτοβολταϊκά κύτταρα που παράγονται για εφαρμογές CPV έχουν σημειώσει αποδόσεις περίπου 40%, η αποδοτικότητα των c-Si κυττάρων «πρακτικού μεγέθους» επίσης συνεχίζει να αυξάνεται. Στα τελευταία αποτελέσματα, η Panasonic Ιαπωνίας έχει παράγει ένα κύτταρο με απόδοση μετατροπής 24,7%. Το κύτταρο χρησιμοποιεί την τεχνολογία HIT της Panasonic και είναι 98 μm πάχος. Η Panasonic αναφέρει ότι ένα τέτοιο πάχος έχει, επίσης, «σημαντικές επιπτώσεις» από την άποψη μείωσης του κόστους.
Η Panasonic εφαρμόζει μία προσέγγιση στοίβας κυττάρων, όπου μια άμορφη στρώση πυριτίου (a-Si) βρίσκεται στη θέση στην κορυφή ενός μονοκρυσταλλικού υποστρώματος πυριτίου (c-Si). Το κλειδί για την τεχνολογία της Panasonic, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, είναι ότι η α-Si εφαρμογή γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καταστραφεί το c-Si υπόστρωμα. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση ανοικτής τάσης από 0.748 V έως 0.750 V, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
H Panasonic αναφέρει μείωση στην απώλεια φωτός, μέσω εξελίξεων της αγώγιμης τεχνολογίας επίστρωσης και της διαφανούς στιβάδας α-Si. Η σκίαση ελαχιστοποιείται, επίσης, με τη μείωση της επιφάνειας του ηλεκτροδίου δικτύου.
Η απώλεια αντίστασης έχει, επίσης, μειωθεί στο κύτταρο της Panasonic, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη αναλογία διαστάσεων και αυξάνοντας το συντελεστή πλήρωσης από 0,822 έως 0,832. Ο λόγος διαστάσεων αναφέρεται στο ύψος των ηλεκτροδίων δικτύου, ή των ζυγών διανομής, με τη γραμμή πλάτους.
Η Panasonic ανακοινώνει, τέλος, ότι θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας εργαστηρίου, στη μαζική παραγωγή.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr