Στην οικιακή θέρμανση χρησιμοποιούνται κυρίως τζάκια, σόμπες και λέβητες βιομάζας. Στα τζάκια, ο καταναλωτής πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα συμβατικά τζάκια είναι για διακόσμηση και όχι για να θερμαίνουν το χώρο αποτελεσματικά. Ένα συμβατικό τζάκι έχει συντελεστή απόδοσης σίγουρα κάτω από 20%, ενώ ένα ενεργειακό τζάκι, εγκεκριμένο να πωλείται στην Ε.Ε., σίγουρα πάνω από 60%. Επιπλέον, πρέπει να προσέξει αν η ποιότητα των ξύλων είναι ακατάλληλη προς καύση, δηλ. δεν προέρχονται από δασική ξυλεία με υγρασία μικρότερη του 30%, ή είναι ξύλα προερχόμενα από βιομηχανική κατεργασία (π.χ. παλιά έπιπλα, παλιά πατώματα). Η υψηλή υγρασία αυξάνει δραστικά τα εκπεμπόμενα μικροσωματίδια και από τα απόβλητα, όπως παραπάνω, δημιουργούνται εκπομπές τοξικών ενώσεων.
Πρώτο συμπέρασμα:
Μην κάνετε χρήση συμβατικών τζακιών για να ζεσταθείτε. Σας κοστίζει πολύ ακριβά.
Δεύτερο συμπέρασμα:
Ελέγχετε την υγρασία στα ξύλα που αγοράζετε. Κοστίζει στην τσέπη σας και στην ατμόσφαιρα.
Τρίτο συμπέρασμα:
Μη χρησιμοποιείτε ακατάλληλη ξύλα (μπάζα). Δηλητηριάζετε την ατμόσφαιρα και τον ίδιο τον εαυτό σας.
Σχετικά με τις ξυλόσομπες
Όσοι καταναλωτές χρησιμοποιούν σόμπες ή λέβητες πέλετ, πρέπει να προσέξουν να χρησιμοποιούν πέλετ ελεγμένα που προέρχονται από ξύλο και είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες Εθνικές και Κοινοτικές προδιαγραφές, ελέγχοντας την αναγραφή των βασικών χαρακτηριστικών στο σακί.
Πρώτο συμπέρασμα:
Μη χρησιμοποιείται πέλετ άγνωστης προέλευσης και προδιαγραφών που μπορεί να κυκλοφορούν λαθραία (λαθρεμπόριο). Κινδυνεύετε να πληρώνετε τελικά περισσότερα για τη θέρμανσή σας και μπορεί να προκαλέσετε ρύπανση στην ατμόσφαιρα.
Δεύτερο συμπέρασμα:
Μη χρησιμοποιείτε πέλετ για οικιακή χρήση που προορίζονται για βιομηχανική χρήση. Στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται ειδικά φίλτρα για τον έλεγχο των εκπομπών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Η Πολιτεία έχει υιοθετήσει τις σχετικές προδιαγραφές της Ε.Ε., το δε Γενικό Χημείο του Κράτους προχωράει σε έκδοση προδιαγραφών για τον έλεγχο των διάφορων μορφών βιομάζας που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τη βιομηχανική χρήση.
Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.ΒΙΟΜ (Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας) παρακολουθεί την αγορά, προχωρεί σε εκπόνηση ειδικών κλαδικών μελετών και συνδράμει την Πολιτεία στον τομέα της Βιομάζας, ο οποίος είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος μετά από μακροχρόνια περίοδο αδράνειας.
Τάκης Γρηγορίου, από την Greenpeace:
«Η μόνη λύση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων»
Μπορεί η απότομη εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ξαφνικά βρέθηκαν σε αδυναμία να πληρώσουν για πετρέλαιο, όμως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης έχει βαθύτερες αιτίες. Κυρίως εστιάζεται στην ακαταλληλότητα των ελληνικών κτιρίων να προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση.
Δεκαετίες λανθασμένων πολιτικών επιλογών που κυρίως στόχευαν στην προστασία του κατασκευαστικού κλάδου – της ΅ατμομηχανήςΆ της ελληνικής οικονομίας – τον καιρό των παχιών αγελάδων, παρά για σωστές ενεργειακές προδιαγραφές στα κτίρια, έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή κατάσταση. Η ατμομηχανή όμως ξέμεινε από καύσιμα και σήμερα ο Έλληνας καλείται να πληρώσει (πανάκριβο) πετρέλαιο ή να λειτουργήσει το (μη-ενεργειακό) τζάκι του σε ένα μέσο σπίτι που χρειάζεται τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ό,τι στη Φινλανδία.
Δυστυχώς, η μονοδιάστατη συζήτηση για τον ΕΦΚ, παραβλέπει όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης και το ότι, πολλοί συμπολίτες μας θα αδυνατούσαν να πληρώσουν για θέρμανση ακόμα και με λιγότερο – ή και καθόλου – ΕΦΚ. Η μόνη πραγματική λύση είναι να στραφούμε άμεσα στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ξεκινώντας από τα φτωχότερα στρώματα. Κάτι τέτοιο δεν θα αντιμετωπίσει μόνο οριστικά το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, προστατεύοντας ταυτόχρονα το εισόδημα των νοικοκυριών. Θα συμβάλλει και στον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πρόσφατα ότι η, Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ανάγκη από νέους αυτοκινητοδρόμους, εγκαινιάζοντας το σχετικό πρόγραμμα 7 δισ. ευρώ. Προφανώς, τα συγκεκριμένα χρήματα τα έχουν περισσότερο ανάγκη οι εθνικοί μας υπερ-εργολάβοι παρά τα κτίρια μας, συμπληρώνω εγώ.
Ξηρομερίτης Ευάγγελος, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος ΜΑΚΗ Α.Ε.*
Κατά τη γνώμη μου το φαινόμενο της αιθαλομίχλης δημιουργείται κατά κύριο λόγο από την καύση των ξύλων σε τζάκια ανοιχτού τύπου και όχι μόνο. Η πολιτεία θα έπρεπε να επιδοτήσει πιστοποιημένα μηχανήματα καύσης βιομάζας, ώστε να μειωθεί αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι όλοι οι τύποι της βιομάζας αθώοι ως προς την καύση τους. Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να διευκρινιστεί από το υπουργείο περιβάλλοντος ποια βιομάζα επιτρέπεται και ποια απαγορεύεται. Όσον αφορά στα πέλετ ξύλου, οι ρύποι τους στην ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Βέβαια και εδώ η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα με προληπτικούς ελέγχους.