Nέος tracker από την ALUMIL
Διαβάστηκε από 1656 αναγνώστες -
Το νέο προϊόν της εταιρείας είναι εξΆ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίνιο και βοηθά στην αύξηση της απόδοσης των πλαισίων κατά 30%.
Πώς λειτουργεί ο tracker;
Αν και υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος ανίχνευσης ακτινοβολίας, τελικά επιλέχθηκε ως βασική επιλογή η λύση των αστρονομικών δεδομένων. Οι βασικοί λόγοι για αυτή την επιλογή είναι:
1. Μεγαλύτερη αξιοπιστία
2. Δυνατότητα backtracking
3. Σε χώρες με συνθήκες ηλιοφάνειας παρόμοιες με την Ελλάδα, η μέθοδος ανίχνευσης του φωτός δεν δίνει εμφανή συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Για την υλοποίηση του συστήματος αστρονομικών δεδομένων χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός εξοπλισμός από τη SIEMENS (PLC), ενώ για την κίνησή του χρησιμοποιείται ένας κινητήρας ανά σειρά μονάδων του ιχνηλάτη. Έτσι, δεν έχουν ενταχθεί υδραυλικά συστήματα για λόγους απλότητας και αξιοπιστίας, καθώς την κίνηση αναλαμβάνει ένα κλασικό σύστημα κινητήρα – ατέρμονα το οποίο ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ρεύματος.
Ποιοί μέθοδοι θεμελίωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν;
Ο συγκεκριμένος ιχνηλάτης μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις μέχρι τώρα γνωστές μεθόδους θεμελίωσης: πασσαλόμπηξη, μπετόμπηξη, μπετόν, βαρυτικές βάσεις. Λόγω του χαμηλού ύψους (2,95 μέτρα) και της ελαφριάς κατασκευής, δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός π.χ. γερανός. Η εγκατάσταση – συναρμολόγηση του είναι παρόμοια με αυτή των σταθερών βάσεων. Αν θεωρήσουμε σαν συνολικό κόστος αυτό το οποίο περιλαμβάνει θεμελίωση, εξοπλισμό και συναρμολόγηση, το τελικό κόστος είναι συγκρίσιμο με αυτό των σταθερών βάσεων και σε καμία περίπτωση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα ιχνηλασίας.
Ποιά είναι η βασική διαφορά με τα άλλα συστήματα ιχνηλασίας;
Μέχρι σήμερα, τα συστήματα ιχνηλασίας του ήλιου βασιζόταν σε συμβατικές μεθόδους κίνησης όπως η περιστροφή κάποιου πλαισίου γύρω από κάποιο πακτωμένο άξονα. Η διαφορά του συγκεκριμένου ηλιακού ιχνηλάτη έγκειται στο ότι, η κίνηση του πλαισίου επιτυγχάνεται με την πολυαξονική κίνηση των συνδετικών βραχιόνων. Η αξιοπιστία της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι δοκιμασμένη εδώ και πολλές δεκαετίες σε μια πληθώρα ρομποτικών διατάξεων. Το καινούργιο είναι η γεωμετρία της χρησιμοποίησής τους. Τέλος, όσον αφορά στην έκταση που μπορεί να εγκατασταθεί, αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με το τοπογραφικό, δηλαδή παίζει ρόλο το σχήμα του γηπέδου. Συνήθως, για ένα σύστημα 100 kW περίπου 4,5 στρέμματα είναι αρκετά.
ALUMIL SOLAR
Τηλ.: 23410 79300-79306
www.alumil.com