Εν όψει των ασταθών εξελίξεων των τιμών, η επιτόπια κατανάλωση της ηλιακής ενέργειας προσφέρει στο εμπόριο και τη βιομηχανία μια ελκυστική και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση, από τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Συνδυασμοί που αφορούν καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης και τα ηλεκτρικά οχήματα, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας ακόμη περισσότερο.
Η αυξανόμενη έλλειψη ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει τη συνεχόμενη αύξηση των τιμών ενέργειας τα τελευταία χρόνια και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Την ίδια στιγμή, η εισφορά του νόμου που χρησιμοποιείται για την επιδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προορίζεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Η εξέλιξη των τιμών της ενέργειας δημιουργεί, ως εκ τούτου, σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα στο σχεδιασμό για πολλές επιχειρήσεις.
Τα φωτοβολταϊκά γίνονται όλο και φθηνότερα και ως εκ τούτου προσφέρουν μια όλο και περισσότερο οικονομικά αποδοτική - και πάνω απΆ όλα προβλέψιμη - εναλλακτική λύση στη συμβατική ενέργεια. Οι επενδύσεις σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και επί τόπου κατανάλωση της ανεξάρτητα παραγόμενης ενέργειας, είναι, επομένως, ιδιαιτέρως χρήσιμες για πολλές εταιρείες.
Πολλοί ιδιοκτήτες βιομηχανικών και εμπορικών κτιρίων επενδύουν σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών οροφής για την παραγωγή ενέργειάς τους. Ως αποτέλεσμα των πρόσθετων περικοπών των feed-in tariffs για την ηλιακή ενέργεια, οι επιχειρήσεις βρίσκουν ολοένα και περισσότερο να αξίζει τον κόπο να καταναλώνουν την ηλιακή τους ενέργεια on-site, αντί να τροφοδοτούν το δίκτυο, όπως ήταν η κοινή πρακτική μέχρι σήμερα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εμπορικές επιχειρήσεις που απαιτούν τροφοδοσία ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο για μηχανές παραγωγής, μονάδες κλιματισμού, φωτισμού, ασφαλείας και συστημάτων πληροφορικής, και ως εκ τούτου είναι σε θέση να καταναλώσουν το 100% της ενέργειας που παράγουν στο χώρο της επιχείρησης.
Η βιομηχανική χρήση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων οροφής έχει αναπτυχθεί με πολύ διαφορετικό τρόπο σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA) στο Βέλγιο, η εμπορική χρήση των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στις στέγες υπήρχε ήδη στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και ιδιαίτερα την Ελβετία, μέχρι το 2011. Η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και η Ελλάδα επενδύουν σήμερα περισσότερο σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, εδάφους, και σε φωτοβολταϊκά συστήματα για οικιακή χρήση.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr