Βιώσιμη ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη

Στο συμβούλιο του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, «Βιώσιμες Πόλεις, Δυναμική Ανάπτυξης», στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Καλαφάτης, τις προτάσεις του Υπουργείου.

 
Ο κ. Καλαφάτης, ξεκίνησε αναφέροντας τους δυο κύριους στόχους που συναντούνται για τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές διαδικασίες, τον οικονομικό, ο οποίος αναφέρεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους και τον τρόπο που μπορούν αυτά να γίνουν ανταγωνιστικά, και τον πολιτικό στόχο, που αναφέρεται στο δημόσιο χώρο και τελικά στην ανάπτυξη μιας πιο ουσιαστικής κοινωνικής συνείδησης και αλληλεγγύης.
Έθεσε δυο περιβαλλοντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Υπουργείου, προς τη συμβολή και ανάταση της Θεσσαλονίκης:
• Μια ουσιαστική και οργανωμένη παρέμβαση στο δάσος του Σέιχ Σου, για την αξιοποίησή του, με σκοπό την εκμετάλευσή του από τους πολίτες σε έναν αναβαθμισμένο και φιλόξενο χώρο υποδοχής για όλους, σε έναν ελκυστικό προορισμό αναψυχής.
• Μια προσπάθεια που αφορά το Θερμαϊκό κόλπο και την ποιοτική αναβάθμισή του. Όπως ανέφερε ο αναλπληρωτής Υπουργός, το κυρίαρχο ζήτημα, είναι: «να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσής του, που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου και που θα φιλοδοξεί να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του, στην πηγή. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ρίξει τις δυνάμεις μας και διερευνούμε σε όλα τα επίπεδα τις δυνατότητες υλοποίησης μιας τέτοιας δράσης».
Κλείνοντας, κατέθεσε μια σειρά μεταρρυθμιστικών και άλλων πρωτοβουλιών του Υπουργείου, οι οποίες έχουν ήδη εκκινήσει στον τομέα ευθύνης του κ. Καλαφάτη, στο πνεύμα της βιώσιμης χωροταξίας και πολεοδόμησης:
• η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων
• η αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της στρατηγικής μελέτης για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις
• η αναθεώρηση και εξειδίκευση του πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για την περιφέρειά μας, όπως και για τις άλλες περιφέρειες της χώρας.
• η Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για τα αυθαίρετα με πρωταγωνιστικό το ρόλο του περιβαλλοντικού ισοζυγίου
• η έκδοση οδηγιών για τη σωστή εφαρμογή του ΝΟΚ, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με περιβαλλοντικές προϋποθέσεις
• η συνολική και συγκροτημένη αντιμετώπιση του ζητήματος των Οικοδομικών Συνεταιρισμών και της ιδιωτικής πολεοδότησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ