Διεθνείς ενστάσεις για τον αναδρομικό φόρο ΑΠΕ

Μια ομάδα από διεθνείς επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αμφισβητούν τη νομιμότητα της επιβολής των αναδρομικών φόρων στις μονάδες παραγωγής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με σκοπό να καταθέσουν επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Οι δυσαρεστημένοι επενδυτές έχουν εμπλακεί με την Αθηναϊκή, νομική εταιρεία Μεταξάς & Συνεργάτες, ώστε να εξετάσει κατά πόσον η νομοθεσία αυτή παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το ιδρυτικό μέλος της νομικής εταιρείας, Αντώνης Μεταξάς, δήλωσε ότι η αρχική εκτίμηση του αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος επιβάλλει φόρους επί των εσόδων, αντί των κερδών, έως και 30% για όλες τις ηλιακές εγκαταστάσεις από 1 Ιουλίου 2012, σημείωσε ότι η νομοθεσία παραβιάζει και το πνεύμα της πρόσφατης ανακοίνωσης της ΕΕ, καθώς, ενδεχομένως, παραβιάζει και δύο άρθρα του ελληνικού συντάγματος.

«Μπορώ μόνο να σχολιάσω την αρχική μας εκτίμηση του νόμου», δήλωσε ο κ. Μεταξάς, προσθέτοντας: «φαντάζομαι ότι θα έχουμε ετοιμάσει ένα τελικό κείμενο τον Ιανουάριο του 2013, αλλά οι αρχικές μας εξετάσεις δείχνουν ότι αυτός ο φόρος παραβιάζει την φιλοσοφία μιας δεσμευτικής ανακοίνωσης της ΕΕ, κατά της αναδρομικής τροποποίησης του πλαισίου βάσει του οποίου οι πάροχοι των ανανεώσιμων πηγών, παράγουν ενέργεια. Φαίνεται, επίσης, ότι η νομοθεσία αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως επιλεκτικός φόρος, δηλαδή, ένας φόρος που θεσπίζεται για την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος ελλείμματος. Οι επιλεκτικοί φόροι απαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία, αλλά μπορεί να εφαρμοστούν εάν η ΕΕ έχει κοινοποιηθεί για αυτούς και τους δίνει την έγκρισή της».

Το σκεπτικό πίσω από την πτυχή του νομοσχεδίου περί των ΑΠΕ, ήταν ότι η αναδρομική φορολόγηση, «πληρωμή αλληλεγγύης», ήταν να αντιμετωπίσει το ¤ 370 εκατομμυρίων έλλειμμα του Διαχειριστή Αγοράς, που προκλήθηκε από το, πλέον, «ανύπαρκτο» καθεστώς FiT, το οποίο ήταν το πιο γενναιόδωρο στην Ευρώπη.

«Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα το ελληνικό σύνταγμα να έχει παραβιαστεί από τη νομοθεσία αυτή», πρόσθεσε ο Μεταξάς, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις ταυτότητες των πελατών που είχαν προσλάβει την εταιρεία του. «Παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, επειδή οι επενδυτές των ΑΠΕ δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν ότι θα φορολογούνται για τα έσοδα και όχι το κέρδος. Είτε κάποιος αποδέχεται το επιχείρημα της κυβέρνησης σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζουν οι επιδοτήσεις του ελλείμματος είτε όχι, οι επενδυτές μπορούν να υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πρόβλημα που σχετίζεται με κακό σχεδιασμό από την κυβέρνηση, και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι.

«Εκτός από όλα αυτά, η αρχή περί αναλογικότητας απαιτεί το κράτος να αποδείξει ότι αυτή ήταν η μόνη δυνατή λύση για το πρόβλημα και επίσης απαιτεί ότι να δικαιολογήσει τα στοιχεία του. Ποιος αποφάσισε για το ποσοστό του 30% και που στηρίχθηκε αυτός ο αριθμός;»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ