Ασφυξία της αγοράς των ΑΠΕ, δηλώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΕΛΕΤΑΕΝ χαρακτηρίζει το κείμενο του νέου νομοσχεδίου ως «εξαιρετικά πρόχειρο και ασύνδετο κείμενο, [το οποίο] αφαιρεί και τα τελευταία ίχνη οξυγόνου που είχαν παραμείνει στην αγορά ΑΠΕ».

 
Αιφνιδιαστική και καταστροφική χαρακτηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ την επιβολή της αναδρομικής εισφοράς στην αιολική ενέργεια, ενώ τα μέτρα που παρουσίασε το Υπουργείο ΠΕΚΑ:
  1. Αυξάνουν υπερβολικά τα διοικητικά εμπόδια στην ανάπτυξη οδηγώντας σε αναστολή και ακύρωση πλήθος ώριμων επενδύσεων.
  2. Υφαρπάζουν τη δουλειά, τις πολυετείς προσπάθειες και τις επενδύσεις δεκάδων επιχειρήσεων Α.Π.Ε. και των εργαζομένων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν μια επιχείρηση δεν μπορέσει να ανανεώσει την άδεια εγκατάστασής της επειδή δεν θα προσκομίσει εγγυητική επιστολή, τότε χάνει το φυσικό χώρο όπου ανέπτυσσε το έργο της που θα μπορεί πλέον να καταληφθεί από άλλη εταιρεία χωρίς εγγυητική επιστολή.
  3. Αγνοούν παντελώς την κατάσταση κρίσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Το ΥΠΕΚΑ σκέφτεται με όρους 2007 πριν την οικονομική κρίση και νομίζει ότι είναι το απλούστερο του πράγματος να εξασφαλιστούν χρηματοδότηση και εγγυητικές επιστολές στη σημερινή Ελλάδα. Οδηγεί έτσι σε έξοδο τις επιχειρήσεις Α.Π.Ε. και σε αύξηση την ανεργία.
  4. Αναστέλλουν ακόμα και την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών πριν καν υπάρξει αυτή η αγορά, 2,5 έτη μετά το νόμο 3851/2012, επιτρέποντας δήθεν μόνο σε όσες έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης να συνεχίσουν την αδειοδότησή τους. Υποκριτικά αποκρύπτεται ότι μέχρι σήμερα ο Διαχειριστής αρνείται να καθορίσει τη διαδικασία και να χορηγεί κανονικά προσφορές σύνδεσης σε μικρές ανεμογεννήτριες.
  5. Καθυστερούν και πάλι την υλοποίηση της στοιχειώδους υποχρέωσης του Κράτους: να αποδώσει στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, τα χρηματικά ποσά που έχει ήδη παρακρατήσει από τα αιολικά πάρκα.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Όχι άλλη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και των ΑΠΕ γενικότερα», βασιζόμενη στις απαντήσεις που θα έδινε «οποιοσδήποτε νοήμων, ειλικρινής γνώστης της αγοράς στις ακόλουθες απλοϊκές ερωτήσεις:
  • Θα διευκολυνθεί η ανάπτυξη των επενδύσεων με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ; OXI
  • Θα υλοποιηθούν περισσότερα MW φθηνής αιολικής ενέργειας; ΟΧΙ
  • Θα επιτευχθούν οικονομικότερα οι στόχοι αιολικής ενέργειας; ΟΧΙ
  • Θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη; ΟΧΙ»
Συνεχίζοντας, η Ένωση επισημαίνει:
«Αν το ΥΠΕΚΑ και οι δημόσιοι φορείς που παιδεύουν τις Α.Π.Ε. είχαν ειλικρινώς στο μυαλό τους την ανάπτυξη των οικονομικά ανταγωνιστικών Α.Π.Ε. θα είχαν δρομολογήσει, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, την υλοποίηση των θεσμικών μέτρων για την άρση των διοικητικών εμποδίων που η προηγούμενη Κυβέρνηση υπόβαλε με την Έκθεσή της προς την Τρόικα τον Απρίλιο του 2012.
Αντί για αυτό το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να ποινολογήσει τις επιχειρήσεις που θα υποχρεούνται πλέον να πληρώνουν ληστρικά ετήσιο τέλος επειδή το ανίκανο Κράτος μας δεν έχει κατορθώσει εδώ και έτη να επιλύσει βασικά προβλήματα αδειοδότησης και διοικητικών διαδικασιών. Το ΥΠΕΚΑ ακολουθεί μια πολιτική τελείως αντίθετη από αυτή που ακολουθεί για παράδειγμα το Υπουργείο Ανάπτυξης: ο Αναπτυξιακός Νόμος μέσω διαδοχικών τροποποιήσεών του κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, παρατείνει διαρκώς την προθεσμία υλοποίησης των επενδύσεων (οποιουδήποτε είδους) που έχουν ενταχθεί σε αυτόν, προσπαθώντας ακριβώς να κρατήσει ζωντανή την πιθανότητα υλοποίησής τους. Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ για εγγυοδοσία για τις Α.Π.Ε. κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Για άλλη μια φορά το Κράτος αντιφάσκει και τα Υπουργεία δεν συντονίζονται.
Για όλα τα θεωρητικά προβλήματα που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει το κειμένου του ΥΠΕΚΑ, η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για ορθολογικές αναπτυξιακές λύσεις τις οποίες οι έχοντες την εξουσία -σε όλα τα επίπεδα- δεν έχουν καν σχολιάσει. Θα επανέλθουμε.
Όλοι όσοι αγαπούν την αιολική ενέργεια και τις Α.Π.Ε., όσοι θεωρούν ότι το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας μας περιλαμβάνει αναπόσπαστα την καθαρή ενέργεια, όσοι γνωρίζουν ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της κοινωνικής αποσάθρωσης θα σπάσει μόνο με την υγιή ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό, έχουν ευθύνη να συμβάλλουν να αποσυρθεί πλήρως η αντιαναπτυξιακή πρόταση του ΥΠΕΚΑ. Την ίδια ευθύνη έχουν και τα κόμματα και οι βουλευτές που στηρίζουν την τρικομματική Κυβέρνηση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ