Ανοίγει το 18ο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή

Το 81ο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή (COP 18), με σκοπό να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αρχίζει σήμερα στη Doha του Qatar.

 

Την περασμένη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε έκθεση για τις δραματικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ακολουθώντας ένα σύνηθες σενάριο, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια πορεία που θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του εικοστού πρώτου αιώνα. Ενώ σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ο κίνδυνος των ισχυρών βροχοπτώσεων θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά, άλλες περιοχές θα επηρεαστούν σοβαρά από την ξηρασία.

«Έχουμε από καιρό συνειδητοποιήσει τις καταστροφικές συνέπειες, και γνωρίζουμε, επίσης, τη λύση: Η μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τώρα πρέπει επιτέλους να δράσουμε», λέει ο Paul Van Son, Διευθύνων Σύμβουλος της Dii (Desertec Industry Initiative). Η βιομηχανική πρωτοβουλία, η οποία ιδρύθηκε το 2009, επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας βιομηχανικής κλίμακας αγοράς για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις περιοχές ερήμου της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. «Ένα συνδεδεμένο σύστημα ενέργειας μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής (EUMENA) με βάση ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς, είναι σε θέση να μειώσει δραματικά τις εκπομπές CO2 και να το κάνει με ένα ιδιαίτερα αποδοτικό τρόπο», λέει ο Van Son. Σε ένα τέτοιο σύστημα ηλεκτρικής ισχύος, μπορεί να υλοποιηθεί σε θέσεις με τις βέλτιστες συνθήκες για αιολική και ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, οι διακυμάνσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να αντισταθμιστούν χωρίς την κατασκευή ακριβών μονάδων αποθήκευσης.

Ενώ η Ευρώπη παλεύει με την κρίση του ευρώ, πολλές αφρικανικές αγορές αναπτύσσονται σημαντικά. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Στο Μαρόκο, για παράδειγμα, από το έτος 2050, αναμένεται πενταπλάσια αύξηση του επιπέδου ζήτησης του 2010. Σε περίπτωση που η ανάγκη για ενέργεια ικανοποιηθεί με ορυκτά καύσιμα, θα υπάρξουν καταστροφικές και, επίσης, προβλέψιμες συνέπειες για το παγκόσμιο κλίμα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ερήμους της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα βοηθήσει τις χώρες αυτές να διαχωρίσουν τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής από τη διαθεσιμότητα των ορυκτών ή πυρηνικών καυσίμων. Με την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας και υποδομών δικτύου, η οικονομία της Ευρώπης μπορεί να επωφεληθεί από μια, πολυπόθητη, καινοτομία. Η ηλεκτρική ενέργεια που εισάγεται από περιοχές ερήμου της ΜΕΝΑ προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να μειώσει τις εκπομπές CO2 αποτελεσματικά, ενώ ταυτόχρονα να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Προκειμένου ολόκληρη η EUMENA περιοχή να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, η εγκατάσταση εκατοντάδων γιγαβάτ φωτοβολταϊκών, CSP, καθώς και on-shore και off-shore αιολικής ενέργειας, είναι απαραίτητη. Επιπλέον, η κατασκευή μιας ευρείας περιοχής δικτύου συνεχούς ρεύματος, υψηλής τάσης, απαιτείται για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τοποθεσίες παραγωγής στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης. «Φυσικά, αυτό θα κοστίσει χρήματα. Όμως, η επέκταση των συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα κοστίσει λιγότερο, και επιπρόσθετα θα οδηγήσει στις γνωστές συνέπειες για το παγκόσμιο κλίμα», τονίζει ο Paul van Son.

Στην τελευταία της έκθεση για το κλίμα, η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την εκ νέου διοχέτευση περίπου 775 δισ. ευρώ σε συνολικές επιδοτήσεις για τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ