Νερό σε έρημο της Αιγύπτου με ενέργεια από ΑΠΕ

Η Juwi έχει ολοκληρώσει ένα συνδυασμένο πρότζεκτ φωτοβολταϊκών και αιολικής ενέργειας, εκτός δικτύου, σε έρημο της Αιγύπτου, προσφέροντας τη δυνατότητα τροφοδοσίας συστημάτων άντλησης νερού άρδευσης και αφαλάτωσης.

 

Μια μπαταρία με χωρητικότητα περίπου 500 kWh εξασφαλίζει ότι τα υπόγεια ύδατα μπορούν να αντλούνται όλο το εικοσιτετράωρο, από βάθος περίπου 90m. Το έργο δημοπρατήθηκε και εποπτεύεται από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, το οποίο μελετά, πώς η άγονη γη της ερήμου στο Wadi El-Natrun μπορεί να εκμεταλευτεί για τη γεωργία. Για την Juwi αυτό είναι το πρώτο έργο στην Αίγυπτο.

Όλος ο τεχνικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών και μετατροπέων, είχε προηγουμένως μεταφερθεί από τη Γερμανία στην Wadi El-Natrun, σε πέντε κοντέινερ. Τα τέσσερα μικρά συστήματα αιολικής ενέργειας, το καθένα απόδοσης 12 kW, ήρθαν ξεχωριστά, από την Ολλανδία. Το υβριδικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να ελέγχεται εξ αποστάσεως από τη Γερμανία, μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM. Με αυτό τον τρόπο, πιθανά προβλήματα μπορούν να ανιχνευθούν σε πραγματικό χρόνο και να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές επιχειρήσεις συντήρησης.

Το 50 kW ηλιακό σύστημα, οι τέσσερις ανεμογεννήτριες και η μπαταρία αποθήκευσης εγκαταστάθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες, σε συνεργασία με μια εταιρεία ηλεκτρισμού από την Αλεξάνδρεια. Ο Fabian Jochem, επικεφαλής του Off-Grid Τμήματος της Juwi σχολίασε: «Ήταν μια συγκινητική στιγμή, όταν, μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς εργασίας, η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία στη μέση της νύχτας. Με φως από τους προβολείς ενός φορτηγού, ξεκινήσαμε την αντλία για πρώτη φορά, και το νερό ήρθε και άρχισε να ξεχειλίζει!».

Ο συνάδελφός του, Norbert Borchert, πρόσθεσε: «Εμείς όχι μόνο φέραμε νερό στην έρημο, αλλά έχουμε, επίσης, περάσει τις γνώσεις μας στους ανθρώπους εδώ, ώστε να μπορούν να τις θέσουν σε εφαρμογή. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο το έργο άξιζε τον κόπο». Χάρη στο νέο υβριδικό σύστημα, η παλιά γεννήτρια ντίζελ έχει καταστεί περιττή, γεγονός πολύ καλό για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση στο κόστος των καυσίμων. «Η γεννήτρια ντίζελ δεν ήταν μόνο παλιά, εξαιρετικά ηχορυπαντική  και βρώμικη, αλλά και πολύ υψηλών απαιτήσεων συντήρησης», συνέχισε ο Borchert.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ