Το έργο αυτό αποσκοπεί στην αντιµετώπιση των τεχνικών, οικονοµικών και εµπορικών πτυχών των γεωθερµικών εφαρµογών για την αειφόρο θέρµανση και ψύξη κτιρίων µέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας µεταξύ των περιφερειών. Στοχεύει στην ανάπτυξη µακροπρόθεσµης περιφερειακής στρατηγικής για την ευρεία εφαρµογή της γεωθερµικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η οµάδα του έργου, που συντονίζεται από την επαρχία της Φεράρα (Ιταλία) αποτελείται από Υπουργεία, Περιφέρειες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήµια και Ερευνητικούς φορείς από 9 χώρες (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, Εσθονία, Ηνωµένο Βασίλειο, Βέλγιο και Σλοβενία).
Στην πρώτη φάση του έργου, οι εταίροι του GEO.POWER επέλεξαν µια λίστα µε δώδεκα αντιπροσωπευτικές γεωθερµικές εφαρµογές σε κατοικίες και βιοµηχανικά κτήρια σε διάφορες περιοχές. Κατόπιν, κάθε εταίρος αξιολόγησε την δυνατότητα µεταφοράς τεχνολογίας και τη δυνατότητα αναπαραγωγής των βέλτιστων εφαρµογών. Η ανάλυση επέτρεψε σε κάθε εταίρο την εκτίµηση των αδυναµιών και δυνατοτήτων για την εφαρµογή/ προσαρµογή των γεωθερµικών τεχνολογιών που εντοπίστηκαν στη δική του περιοχή βασιζόµενη στις επικρατούσες τοπικές τεχνικές, οικονοµικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η τελική φάση του έργου συνίσταται στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης από κάθε εταίρο του έργου για την αντίστοιχη Περιφέρεια. Κάθε σχέδιο δράσης ανοίγει το δρόµο προς τη δυνατότητα διάδοσης των γεωθερµικών αντλιών θερµότητας µέσω ενσωµάτωσής τους στα περιφερειακά διαρθρωτικά προγράµµατα και σχέδια.
Η ανάλυση των σχεδίων δράσης των εταίρων δείχνει κάποια γενική και κοινή προσέγγιση για την καλύτερη χρήση των διαρθρωτικών ταµείων της ΕΕ για µεγάλης κλίµακας επενδύσεις σε γεωθερµικές αντλίες θερµότητας. Οι αντίστοιχες δράσεις συνίστανται στα εξής:
Παράλληλα µε όλες τις παραπάνω ενέργειες, προτείνονται επίσης επικοινωνιακά µέτρα, όπως η περαιτέρω διάδοση των αποτελεσµάτων του έργου GEO.POWER, εκστρατείες προώθησης για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώµης σχετικά µε τις γεωθερµικές αντλίες θερµότητας, προγράµµατα κατάρτισης για τεχνικούς, µηχανικούς και εγκαταστάτες, καθώς και επικοινωνία µε φορείς λήψης αποφάσεων. Οι δράσεις αυτές έχουν αναγνωριστεί ως σηµαντικές στρατηγικές για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και πιέζουν αποτελεσµατικά τις λιγότερο έµπειρες περιφέρειες να επενδύσουν σε τέτοια πράσινη οικονοµία, ενώ οι πιο έµπειρες περιφέρειες εκτίθενται σε νέες ιδέες και πρακτικές λύσεις στον τοµέα της γεωθερµικής ενέργειας.
Εν κατακλείδι, η γεωθερµική ενέργεια, και ειδικότερα οι γεωθερµικές αντλίες θερµότητας, µπορούν αναµφισβήτητα να συµβάλλουν στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ορισµένα κράτη µέλη έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για τη γεωθερµική ενέργεια.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr