ΚΑΠΕ: Ξεκινά το ερευνητικό για τις μεγάλες παράκτιες ανεμογεννήτριες

Ο σχεδιασµός πολύ µεγάλων υπεράκτιων ανεµογεννητριών, µε στόχο τη µείωση του κόστους της παραγόµενης αιολικής ενέργειας, είναι το αντικείµενο του 5ετούς ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράµµατος Innwind.EU που ξεκινά την 1η Νοεµβρίου 2012.

 
Το πρόγραμμα Innwind.EU (Innovative Wind Conversion Systems (10-20MW) for Offshore Applications) χρηµατοδοτείται από το 7ο Πρόγραµµα Πλαίσιο και ο συνολικός του προϋπολογισµός είναι ¤19,5 εκατ.  

Η ερευνητική κοινοπραξία, όπου από Ελληνικής πλευράς συµµετέχουν το ΚΑΠΕ, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήµιο Πατρών, αποτελείται από τους κορυφαίους βιοµηχανικούς εταίρους και τα ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύµατα που είναι µέλη της EERA (European Energy Research Alliance). Συµµετέχουν συνολικά 27 φορείς από 9 ευρωπαϊκές χώρες και στο σύνολό της η Ελληνική συµµετοχή ξεπερνά τα ¤2,1 εκατ. (το 11% του συνολικού προϋπολογισµού του έργου).

Το ΚΑΠΕ, ΕΜΠ και ΠΠ θα ασχοληθούν, κατά κύριο λόγο, µε τον καινοτόµο 
αεροδυναµικό και δοµικό σχεδιασµό του δροµέα και µε την ανάλυση και το σχεδιασµό της υποθαλάσσιας στήριξης της ανεµογεννήτριας. Επιπλέον, το ΚΑΠΕ συντονίζει και το πρώτο από τα πέντε πακέτα εργασίας, το οποίο αφορά στη διαδικασία αποτίµησης και σύνθεσης των αποτελεσµάτων από το επίπεδο του υποσυστηµάτων της ανεµογεννήτριας  στο επίπεδο της ολοκληρωµένης µηχανής.
 
Η πρόοδος, πέρα από το σηµερινό επίπεδο τεχνικής, προβλέπει το σχεδιασµό - αποτίµηση µιας ολοκληρωµένης ανεµογεννήτριας που συνδυάζει: 

 i) έναν ιδιαίτερα ελαφρύ και εύκαµπτο δροµέα χαµηλής στερεότητας, που διαθέτει παθητικούς και  ενεργητικούς µηχανισµούς ελέγχου της αεροδυναµικής του φόρτισης, 

ii) ένα καινοτόµο σύστηµα µεταφοράς ισχύος, χαµηλού βάρους/κόστους, που θα βασίζεται σε νέες ιδέες όπως οι υπεραγώγιµες γεννήτριες και οι ψευδοµαγνητικοί πολλαπλασιαστές στροφών και 

iii) µία πρότυπη κατασκευή υποθαλάσσιας στήριξης,  µε δυνατότητες µαζικής 
παραγωγής για µείωση του κόστους της, καθώς και πλωτές λύσεις για τα µεγαλύτερα θαλάσσια βάθη. 

Οι παραπάνω καινοτόµες τεχνολογίες θα επιδειχθούν σε σχετικές κλίµακες µε τη συµµετοχή της βιοµηχανίας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ