«Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Να συγχαρώ επίσης την International Herald Tribune για τα 125 χρόνια ποιοτικής, αξιόπιστης και έγκυρης ενημέρωσης που μετρά ήδη, ενώ συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου πάνω στις προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Όπως και οι υπόλοιποι συνομιλητές μου σε αυτό το εκλεκτό πάνελ, βρίσκομαι εδώ για να αναδείξουμε τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και το ξεχωριστό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ενέργεια και τον Φυσικό Πλούτο της Ελλάδας.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχω αναλάβει την ευθύνη για αυτούς τους δύο τομείς, αλλά και μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μου στην Ενέργεια, έχω ήδη γνωρίσει τις δύο όψεις ενός νομίσματος:
- Από τη μία πλευρά, τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας. Τη στρατηγική γεωγραφικά θέση της, την κλιματική της ιδιαιτερότητα, τον τεράστιο πλούτο της σε ενεργειακά και βιομηχανικά ορυκτά και, εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, σε κοιτάσματα ενεργειακών πρώτων υλών όπως το φυσικό αέριο.
- Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ακόμη, δυστυχώς, η Ελλάδα που έμαθε να καταναλώνει αντί να παράγει, να απαξιώνει αντί να αξιοποιεί. Η Ελλάδα της στείρας αντίδρασης, της γραφειοκρατίας, της άναρχης και κοντόφθαλμης εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Σήμερα, αφήνουμε πίσω μας αυτή την Ελλάδα.
Αντικρίζουμε καθημερινά το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στη χώρα μας: Ενδιαφερόμαστε για πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια που θα φέρουν τεχνογνωσία, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πρόσθετο πλούτο στην πραγματική οικονομία.
Τομείς της παραγωγής που υποφέρουν από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδοτικών πηγών, θα ανασάνουν. Επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, θα ωφεληθούν.
Έτσι θα πετύχουμε την πρόκληση για την ανάταξη της οικονομίας και το κύριο ζητούμενο, την Ανάπτυξη.
Για όλα αυτά, πέρα φυσικά από το όραμα και την πολιτική βούληση, χρειάζεται σαφές αναπτυξιακό πλάνο, που θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και θα προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και κίνητρα για επενδύσεις, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε παραγωγικού τομέα.
Έτσι, στρατηγικοί τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος θα αναπτυχθούν, θα γίνουν ανταγωνιστικοί παγκοσμίως και θα αποκαταστήσουν τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας στον επιχειρηματικό χάρτη.
Όμως, η ανάπτυξη οποιουδήποτε παραγωγικού τομέα πρέπει πρώτα να διασφαλίζει το σεβασμό προς το περιβάλλον, την ισόρροπη ανάπτυξη και τους νόμους της οικονομίας.
Είναι πραγματικά κρίμα να βλέπει κανείς μία χώρα που θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στην παραγωγική αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα που έχει με τόσο άναρχο τρόπο. Χωρίς δηλαδή το κατάλληλο υποστηρικτικό και θεσμικό πλαίσιο που θα ωφελήσει τον επενδυτή, αλλά δε θα βλάψει τον απλό Έλληνα πολίτη, καταναλωτή, φορολογούμενο. Τις συνέπειες αυτής της κατάστασης βιώνουμε όλοι σήμερα, μέσα από ελλείμματα που φούσκωσαν γρήγορα και απείλησαν με κατάρρευση την αγορά ενέργειας.
Δε μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Η διαβούλευση με τους Φορείς της αγοράς και η μέριμνα μας για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στον απλό καταναλωτή και τη βιομηχανία, που αντιμετωπίζουν τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, μας οδήγησε στις αποφάσεις που λάβαμε τον Αύγουστο και τις αμέσως επόμενες που φέρνουμε προς ψήφιση από τη Βουλή. Με τις αποφάσεις αυτές, το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μειώνεται - με τελικό στόχο την εξάλειψη του - ενώ ταυτόχρονα οι επενδύσεις στον κλάδο παραμένουν βιώσιμες και ελκυστικές.
Είναι επίσης πραγματικά κρίμα, η Ελλάδα, μία από τις πλέον ευνοημένες χώρες σε ορυκτό πλούτο, με μεγάλη ποικιλία ορυκτών σε σημαντικές ποσότητες, να αφήνει αυτό το «θησαυρό» αναξιοποίητο. Ένα θησαυρό που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία, λόγω των αυξημένων αναγκών σε κλάδους όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία. Η έντονη ζήτηση από αναπτυσσόμενες οικονομίες τρίτων χωρών, η στρατηγική απεξάρτησης της Ευρώπης από εισαγόμενες πρώτες ύλες - οι τιμές των οποίων διαγράφουν ανοδική τροχιά - συνθέτουν ένα εξαιρετικό επενδυτικό περιβάλλον για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της Χώρας.
Και εδώ όμως, αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα τη χάραξη και κυρίως υλοποίηση ξεκάθαρης Μεταλλευτικής Πολιτικής. Οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης ως προς τη χωροθέτηση και τη λειτουργία προβλημάτιζαν τους επενδυτές, ενώ το κλίμα αρνητισμού που πολλές φορές εισέπρατταν τους αποθάρρυνε από το να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σήμερα, αφήνουμε πίσω μας αυτή την Ελλάδα.
Στόχος μας είναι να άρουμε την προκατάληψη, πως το δημόσιο συμφέρον αντιστρατεύεται την ιδιωτική πρωτοβουλία και πως η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου συνεπάγεται την οποιαδήποτε περιβαλλοντική έκπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, προτάσεις και επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις οικονομοτεχνικές προϋποθέσεις και την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αξιολογούνται σοβαρά και υπεύθυνα.
Εφαρμόζοντας ένα σκληρό, αξιόπιστο πρότυπο στην αξιολόγηση και την αδειοδότηση των εξορυκτικών επιχειρήσεων ενθαρρύνουμε την επενδυτική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα όμως, εξασφαλίζουμε την απόλυτη διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και τη μέριμνα για το περιβάλλον.
Επενδυτικά κεφάλαια, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, θα φέρει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Όπως όμως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό κλάδο δεν είναι για εμάς μόνο μέσον για ισοσκέλιση ελλειμμάτων. Είναι αναπτυξιακές και ουσιαστικές, ώστε να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Μέσα από ένα οργανωμένο και αναπτυξιακό σχεδιασμό, έχουμε να κερδίσουμε πολλαπλά, σημαντικά και άμεσα ορατά οφέλη, όπως :
- Έσοδα για τα δημόσια οικονομικά, που θα μειώσουν τις δημοσιονομικές πιέσεις.
- Καλύτερες και πιο οικονομικές υπηρεσίες για τον Έλληνα καταναλωτή σε μία δύσκολη συγκυρία.
- Και φυσικά, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, που είναι τόσο αναγκαίες στις μέρες μας.
Ασφαλώς, η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας θα γίνει με προσοχή, σύννομα, με σεβασμό στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και με προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε η μετάβαση στην τελική κατάσταση να γίνει ομαλά για όλη την αγορά ενέργειας. Είναι καθήκον μας η εξασφάλιση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. Να θέσουμε τους «κανόνες του παιχνιδιού», που θα διασφαλίσουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των επενδυτών στην αγορά Ενέργειας.
Χρειαστήκαμε τρεις μήνες για να αντιμετωπίσουμε τους σημερινούς κινδύνους. Να διασώσουμε την ενεργειακή αγορά από την κατάρρευση, τους Έλληνες καταναλωτές από επιβαρύνσεις πολλών εκατομμυρίων Ευρώ και να δώσουμε ώθηση σε πολλά που παρέμεναν χρόνια «κάτω από το χαλί».
Σε μόνο λίγους μήνες ακόμη, μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2013, θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Διαμορφώνοντας μία ενεργειακή αγορά αποτελεσματική, ασφαλή, ανταγωνιστική. Χαράσσοντας ένα στιβαρό, αδιάβλητο, ελκυστικό ρυθμιστικό πλαίσιο και εφαρμόζοντας το βέλτιστο μοντέλο αποκρατικοποιήσεων για το εθνικό συμφέρον.
Είμαστε αποφασισμένοι και πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε και πάλι τις δεσμεύσεις μας.
Φυσικά, κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από όσους συνεχίζουν να θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει χωρίς να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της. Από όσους επίσης, θέλουν να κρατήσουν μακριά τον ανταγωνισμό, να μην απωλέσουν παγιωμένα συμφέροντα, να απαξιώσουν τον πλούτο της Ελλάδας και να σταθούν εμπόδιο στις ευκαιρίες που διανοίγονται, κυρίως για τη νέα γενιά!
Δε μιλάω φυσικά για όσους διαβιούν ή εργάζονται σε τόπους που συνδέονται με επενδυτικά σχέδια, αυτούς που το «σήμερα» τους πονάει και το «αύριο» τους ανησυχεί. Μιλάω για εκείνους που, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, να καλλιεργήσουν εντυπώσεις και τελικά να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω.
Σε αυτούς τονίζουμε, πως είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το «σήμερα» και να σχεδιάσουμε το «αύριο». Σε αυτούς απαντάμε, όπως και ο τίτλος του Συνεδρίου υπερθεματίζει, πως η Ελλάδα «πηγαίνει μπροστά».»