Επίσκεψη κινέζικης αντιπροσωπείας στο ΥΠΕΚΑ

Επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πραγματοποίησε στις 11 Οκτωβρίου 2012, Κινεζική Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό της Κρατικής Υπηρεσίας Ενέργειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Liu Qi.

 
Η Αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, καθ. Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη και Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ενεργειακά θέματα, κοινού ενδιαφέροντος.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το χαιρετισμό του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου στη συνάντηση με την κινέζικη αντιπροσωπεία.

«Με μεγάλη μου χαρά και τιμή, σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα. Θεωρώ τη συνάντηση μας μια ξεχωριστή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Το 2012 σηματοδοτεί την τεσσαρακοστή επέτειο των διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, που επίσημα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1972. Η βάση όμως για τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα μας, στηρίζεται στους αρχαίους πολιτισμούς μας και τις πολιτισμικές μας παραδόσεις. 

Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία ανάμεσα μας ενδυναμώνεται. Με βάση τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, η οποία υπεγράφη το 2006 κατά την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή στην Κίνα, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω, σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει συμφωνίες σε διάφορους τομείς. 

Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ενέργεια, έναν τομέα με τεράστιες προοπτικές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας. 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι υπεύθυνο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Ενέργεια και αποτελεί για εμένα τιμή που μου ανατέθηκε αυτή η νευραλγική θέση.

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός, σε συμφωνία με τις ενεργειακές και κλιματικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασίζεται συνοπτικά στις εξής σημαντικές προκλήσεις: 

1. την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας,
2. Την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και πιο συγκεκριμένα της παροχής φυσικού αερίου και πετρελαίου, μέσα από τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών και τέλος, 
3. Την επίτευξη των στόχων «20-20-20» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2020, δηλαδή τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 20% στην τελική ενεργειακή κατανάλωση και την αύξηση κατά 20% της ενεργειακής αποδοτικότητας. 

Η επίτευξη αυτών των στόχων θέτει μπροστά μας μία τεράστια πρόκληση: Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό κάθε πηγή που συμμετέχει στο ενεργειακό μίγμα, να εξασφαλίσουμε την ανταγωνιστική και ασφαλή παροχή ενέργειας για οικιακή και βιομηχανική κατανάλωση. Συνεπώς, ο προσδιορισμός και η επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας ανάμεσα στη βιώσιμη και αποδοτική Ενέργεια αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. 

Είμαστε πεπεισμένοι, ότι τέτοια θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα μέσα από τη συνεργασία. Τέτοια παραδείγματα είναι η Διεθνής Σύμπραξη για Συνεργασία στον τομέα Ενεργειακής Απόδοσης (International Partnership on Energy Efficiency Cooperation – IPEEC) καθώς και η Πρωτοβουλία του ΟΗΕ «Sustainable Energy For All». Οι πρωτοβουλίες αυτές, συμβάλλουν στην ενίσχυση του συντονισμού και την ενημέρωση για τις διεθνείς ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές.  

Τόσο η Κίνα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σημαντικοί εισαγωγείς και καταναλωτές ενέργειας. Αυτό καθιστά τη μεταξύ τους συνεργασία απαραίτητη, ενώ στο ίδιο πλαίσιο η Ελλάδα έχει συστηματικά υποστηρίξει, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοβουλίες  για στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Εντός του 2013 μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για τον Ενεργειακό Διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας.

Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες συνεργασίας που μας παρέχουν τέτοιες συναντήσεις. Προσβλέπω λοιπόν, σε ένα χρήσιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχετε προγραμματίσει κατά την επίσκεψη σας στην Ελλάδα, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μας και την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων.

Σας καλωσορίζω και πάλι και σας εύχομαι καλή και αποδοτική διαμονή στην Ελλάδα.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ