Ελκυστική» η Ελλάδα σε επενδύσεις στις ΑΠΕ

Σύμφωνα με τους Δείκτες Ελκυστικότητας Χωρών για ΑΠΕ το 2012 από την Ernest & Young, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια αρκετά καλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αποδεικνύοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το «κλειδί» για την ανάπτυξη της χώρας.

 

H Κίνα διατηρείται στην κορυφή της κατάταξης, αλλά πέφτει ένα βαθμό εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη του τομέα αιολικής ενέργειας που βρίσκεται σε στασιμότητα, καθώς η υποδομή του δικτύου βελτιώνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Η αύξηση εγκαταστάσεων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας είναι αναμενόμενη, καθώς εστιάζει στο εσωτερικό, με περίσσεια πάνελ στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το πεδίο εφαρμογής για την αύξηση των ξένων επενδύσεων στον τομέα είναι πιθανό να περιοριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποφέρουν από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, τον εκλογικό κύκλο και την αβεβαιότητα γύρω από τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της. Η λήξη των βασικών προγραμμάτων χρηματοδότησης στο τέλος του 2011, και η αναμενόμενη λήξη του PTC (Production Tax Credit) για τα έργα αιολικής ενέργειας στο τέλος του τρέχοντος έτους, έχουν αφήσει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κενό. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια πτώση δύο σημείων του δείκτη.

Η Γερμανία πέφτει, επίσης, ένα σημείο, αλλά διατηρεί την τρίτη θέση. Για να αντιμετωπίσει έναν υψηλό ρυθμό νέων ηλιακών εγκαταστάσεων, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των FIT και εισήγαγε συχνότερες  μειώσεις. Οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις στον τομέα της αιολικής ενέργειας της Γερμανίας αντιμετωπίζουν, επίσης, σημαντικές προκλήσεις στη σύνδεση με το δίκτυο.

Οι βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες παγκόσμιες προοπτικές στον τομέα είναι γενικά υποτονικές, με τα συνεχιζόμενα προβλήματα σε κρατικά θέματα χρέους και την αύξηση του ανταγωνισμού από τις ασιατικές κατασκευαστικές να συνεχίζουν να εστιάζονται στα μυαλά των ευρωπαϊκών φορέων χάραξης πολιτικής. Η ανάπτυξη στον τομέα του αερίου σχιστόλιθου και της πολιτικής αντίστασης στις επεκτάσεις φόρων πίστωσης εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την αγορά των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όσο οι πιο ώριμες τεχνολογίες προχωρούν ακόμη πιο κοντά στην ισοτιμία του δικτύου με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, υπάρχει καλός λόγος για μακροπρόθεσμη αισιοδοξία για τον παγκόσμια τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ελλάδα παραμένει στην 18η θέση συνολικά, συγκριτικά με τα αποτελέσματα του προηγούμενου τεύχους, πέφτοντας κατά ένα σημείο στην αιολική ενέργεια (από την 25η στην 26η θέση) και παραμένοντας σταθερή στην 10η θέση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Θετικά φαίνονται τα σημάδια, σύμφωνα με την EY, για τη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών «Energy Wisdom» σε οικίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ