Αντιγηραντικό για τα ηλιακά κύτταρα από το Fraunhofer

Διαβάστηκε από 1106 αναγνώστες -

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια παρέχουν ισχύ χωρίς κινδύνους για το περιβάλλον και το κλίμα, αλλά η ηλιακή ενέργεια είναι δαπανηρή. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτικό οι μονάδες να ζούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Ερευνητές στο Fraunhofer των ΗΠΑ αξιολογούν υλικά για την προστασία των ηλιακών κυττάρων από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος, για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η σιλικόνη είναι ένα από τα ελπιδοφόρα υλικά. Είναι μια πολύ ασυνήθιστη ουσία - ούτε ανόργανων κρυστάλλων, ούτε οργανικά πολυμερή - αλλά σχετίζεται και με τα δύο. Ενώ οι φωτοβολταϊκές μονάδες έχουν ενθυλακωθεί με σιλικόνη, μέχρι τώρα, όμως, δεν χρησιμοποιείται ευρέως για την πλαστικοποίηση των ηλιακών συλλεκτών. Η πλαστικοποίηση είναι ένα προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει την εύθραυστη γκοφρέτα πυριτίου. Σήμερα οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών κυττάρων κάνουν χρήση αιθυλενίου οξικού βινυλίου, ή για συντομία EVA.

Προκειμένου να καθοριστεί εάν η σιλικόνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το EVA, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εργάστηκε από κοινού: ερευνητές από το Fraunhofer και από την Dow Corning Corporation, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή σιλικόνης, που χρησιμοποιείται στην ιατρική, τα καλλυντικά, την αυτοκινητοβιομηχανία, την επεξεργασία χαρτιού και ηλεκτρονικών ειδών, στον κόσμο. Οι επιστήμονες επικάλυψαν τα φωτοβολταϊκά κύτταρα με υγρή σιλικόνη.

«Όταν η σιλικόνη σκληραίνει, περιβάλλει τα κύτταρα. Έτσι οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν τη βέλτιστη προστασία», λέει ο διευθυντής του προγράμματος Rafal Mickiewicz. Οι εμπειρογνώμονες στο CSE κατασκεύασαν πρωτότυπα κύτταρα με απανωτές στρώσεις από σιλικόνη, και δοκίμασαν αυτές τις φωτοβολταϊκές μονάδες σε θάλαμο χαμηλής θερμοκρασίας υπό ανακυκλιζόμενη φορά. Στη συνέχεια η απόδοση των μονάδων εξετάστηκε με ένα φως που αναβοσβήνει. Επιπλέον, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση ηλεκτρο-φωτεινότητας για την ανίχνευση πολύ μικρών ρωγμών. Στη σύγκριση των αποτελεσμάτων με εκείνα των συμβατικών ηλιακών συλλεκτών αποδείχθηκε ότι τα ενθυλακωμένα σε σιλικόνη φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι πιο ανθεκτικά σε ισχυρούς ανέμους, ιδιαίτερα σε θερμοκρασίες των μείον 40 βαθμών Κελσίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ