Επιμελητήριο Ηρακλείου: Επιφυλάξεις για τις επενδύσεις fast track

Σοβαρές επιφυλάξεις για τις επενδύσεις fast track στον τομέα των ΑΠΕ στην Κρήτη, τις οποίες ενέκρινε πρόσφατα η υπηρεσιακή Κυβέρνηση, εκφράζει το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

 

Με ανακοίνωσή της η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου επισημαίνει τις θέσεις που έχει διαμορφώσει παρακολουθώντας επί μακρόν το μείζον αυτό θέμα:

«Το Επιμελητήριο Ηρακλείου υποστηρίζει ότι η διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσω καλωδίου πρέπει να υπάγεται στις δημόσιες επενδύσεις και να πραγματοποιηθεί με δημόσιους πόρους. Κανείς δεν πρέπει να μονοπωλεί τη διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της Κρήτης, δεδομένης και της πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί για τη δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης με στόχο την αξιοποίηση των ΑΠΕ ως κοινωνικό αγαθό.

Επιπλέον, οι επενδύσεις fast track στο χώρο της ενέργειας προδικάζουν μια υπερ-ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος και δεν δημιουργούν, κατά τη λειτουργία τους, θέσεις εργασίας και κοινωνικό πλούτο. Την ίδια στιγμή, επενδύσεις που προτείνονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρονίζουν ή ακυρώνονται εξαιτίας του δαιδαλώδους γραφειοκρατικού συστήματος που αδυνατεί να δώσει λύσεις ακόμη και σε απλά ζητήματα».

Το Επιμελητήριο προτείνει την απελευθέρωση των φωτοβολταϊκών σε επαγγελματικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές και οικιακές στέγες χωρίς περιορισμό ισχύος και στην ύπαιθρο, σε μη καλλιεργούμενες εκτάσεις, με μέγιστη ισχύ τα 100 kw ανά σταθμό, ώστε να υπάρξει διασπορά μικρών σταθμών παραγωγής και δυνατότητα επένδυσης από φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε ομόφωνα την ένταξη 7 επενδυτικών σχεδίων στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης και είναι οι εξής:

Οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο Πέραμα Έβρου από τα Χρυσορυχεία Θράκης, το αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ίδιας εταιρείας τα αντλησοταμιευτικά συστήματα Αιτωλοακαρνανίας, την κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Σόλαρ Πάουερ Πλάντ Λασίθι Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας ΜΕΠΕ, την κατασκευή 36 αιολικών σταθμών στην Κρήτη της Elica Group, την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών από τη Σίλσιο Φωτοβολταϊκά Πάρκα και την επαύξηση ισχύος 12 φωτοβολταϊκών πάρκων της Spes Solaris - Solar Concept AE.

To σύνολο του προϋπολογισμού των έργων είναι 5.731.389.482 ευρώ και από αυτές τις επτά επενδύσεις θα δημιουργηθούν 4.500 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 600 μόνιμες κατά τη λειτουργία τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ