¶νοιξε τις πύλες της στις 6
Ιουνίου η διεθνής έκθεση «Ο πλανήτης αλλάζει-Κλιματική Αλλαγή: Η απειλή για την
Ζωή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον» που πραγματοποιείται στον χώρο του Διεθνούς
Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης στις Γούβες Ηρακλείου από το Ελληνικό Κέντρο
Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ενυδρείο Κρήτης (Cretaquarium- Θαλασσόκοσμος)
με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε ο ακαδημαϊκός καθηγητής Χρήστος Ζερεφός παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων και επιστημόνων.
Η εν λόγω έκθεση αποτελεί επιστημονικό δημιούργημα του παγκόσμιου φήμης Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με πανεπιστήμια, μουσεία και ιδρύματα από όλο τον κόσμο και πραγματεύεται την πολυπλοκότητα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, του σημαντικότερου παγκόσμιου περιβαλλοντικού προβλήματος σήμερα.
Η έκθεση, διαρθρώνεται σε 8
ενότητες εκθεσιακών χώρων με θέματα που διαπραγματεύονται την ιστορία της
παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες, τις επιπτώσεις στα χερσαία και
θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν για ένα
βιώσιμο μέλλον τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση
δίνεται στην τεράστια σημασία των ωκεανών και των θαλασσών στη διαμόρφωση του
παγκόσμιου κλίματος. Έτσι ένα ολόκληρο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους
ωκεανούς. Προβλέπεται επίσης ότι σε πραγματικό χρόνο θα μεταφέρονται
μετεωρολογικά δεδομένα από τη ΝΑΣΑ δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη, να
έχει μια άμεση εικόνα του πλανήτη.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο υπουργός ΠΕΚΑ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον τονίζοντας πως «δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο πλανήτης μας έχει φτάσει εδώ και καιρό στο σημείο μηδέν» και συμπλήρωσε πως «η διεθνής κοινότητα, εδώ και πολλά χρόνια διαπιστώνει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη δέσμευσης στην πράξη, με την υιοθέτηση ουσιαστικών, αποφασιστικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση». Όπως τόνισε ο κ. Τσάλτας, τα μηνύματα από την επερχόμενη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Ρίο ή Ριο+20, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα υπάρχει στασιμότητα, ιδιαίτερα μετά την απογοητευτική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Κοπεγχάγη το 2009, και παρά το γεγονός ότι στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής δόθηκε παράταση ζωής στο Πρωτόκολλο του Κιότο, το ενδεχόμενο μια νέας δεσμευτικής συμφωνίας απομακρύνεται αισθητά.
«Είναι σίγουρο ότι στο σημείο
που έχουν φθάσει τα πράγματα η λέξη κλειδί είναι η “προσαρμογή”», είπε
χαρακτηριστικά ο υπουργός και εκτίμησε ότι θα πρέπει άμεσα να «αναλάβουμε ένα
συνεκτικό και αποτελεσματικό πλέγμα πολιτικών, στρατηγικών και δράσεων για να
αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος τις αρνητικές επιπτώσεις της
κλιματικής αλλαγής».
Ο υπουργός γνωστοποίησε πως στη Ελλάδα ήδη η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα έχει ξεκινήσει δειλά αλλά σταθερά να κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αναφέρθηκε στην Επιτροπή Μελέτης της Κλιματικής Αλλαγής που συνέστησε η Τράπεζα της Ελλάδας, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο κ. Ζερεφός, και η οποία δημοσίευσε ένα πλήρη τόμο με τη διάγνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα προέβλεψε ότι το κόστος από τη «μη δράση» ανέρχεται στα 700 δισ. ευρώ μέχρι το 2100 ενώ στο σενάριο που αναλαμβάνουμε μέτρα προσαρμογής το κόστος μειώνεται δραματικά στα περίπου 67 δισ. ευρώ.
Επιπλέον ο κ. Τσάλτας αναφέρθηκε και σε μια ακόμη μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα από το ΕΚΕΠΕΚ του Παντείου Πανεπιστημίου, τη WWF και το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΤΕΕ και της ΓΣΕΕ, συμφωνα με την οποία προτείνεται ένας οδικός χάρτης για την προσαρμογή στην Ελλάδα μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση αλλά και κάποιες επί μέρους προτάσεις ανά τομέα ενδιαφέροντος.
«Αποτελεί κοινό μυστικό ότι
αποφασιστικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση της όποιας πρωτοβουλίας αναλαμβάνεται,
είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για τα περιβαλλοντικά
προβλήματα. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση, αποτελεί άλλωστε μία από
τις βασικές αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και υποχρέωση της Πολιτείας», κατέληξε
ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η έκθεση αυτή είναι πολύ σημαντική λόγω του περιεχομένου αλλά και της φήμης που έχει αποκτήσει αφού αποτελεί επιστημονικό δημιούργημα του Παγκοσμίου φήμης Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με πανεπιστήμια, μουσεία και ιδρύματα παγκοσμίως, στοιχεία ικανά να προσελκύσουν και να συναρπάσουν τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού». Τόνισε δε ότι η έκθεση θα ενισχύσει μεταξύ άλλων και το τουριστικό προϊόν του νησιού, ενώ έχει παιδαγωγική αλλά και μορφωτική διάσταση. «Ευελπιστούμε ότι η έκθεση θα ενισχύσει και θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες αναψυχής του κρητικού τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα όμως, έχει και μια παιδαγωγική - μορφωτική διάσταση καλύπτοντας σχετικές ανάγκες μαθητών αλλά και ενηλίκων». Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Δείτε εδώ την ιστοσελίδα της έκθεσης
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr