Στόχος η μεγαλύτερη απόδοση

1ο Βήμα: Τοποθέτηση κεντρικών μονάδων. Η κεντρική μονάδα τοποθετείται επάνω στο θεμέλιο με μεταλλικά βύσματα.

2ο Βήμα: Τοποθέτηση οριζόντιου άξονα με ειδικά καλούπια για την ευθυγράμμιση αυτού.

3ο Βήμα (a): Τοποθέτηση κάθετων κοιλοδοκών.

3ο Βήμα (b): Τοποθέτηση κάθετων κοιλοδοκών.

4ο Βήμα: Τοποθέτηση πυργίσκων και πλαισίων στήριξης των πάνελ.

5ο Βήμα: Τοποθέτηση μεταλλικής λάμας για την κίνηση του 1ου άξονα.

6ο Βήμα (a): Τοποθέτηση σωλήνας και...

6ο Βήμα (b): ...σύσφιξη κρεμαριέρας για την...

6ο Βήμα (c): ...κίνηση του 2ου άξονα.

Στόχος η μεγαλύτερη απόδοση

Διαβάστηκε από 1314 αναγνώστες -

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, οι περιστρεφόμενες βάσεις στήριξης αυξάνουν την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, σε σύγκριση με τις σταθερές. Στο παρακάτω θέμα, αναλύουμε την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος στην περιοχή του Βορείου Ελλάδος.

 
Ένα από τα τελευταία έργα που έχει υλοποιήσει η εταιρεία HELIOS ENERGY με την εταιρεία ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ, αφορά στην τοποθέτηση περιστρεφόμενων βάσεων 2 αξόνων (SSH2000), στην περιοχή Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ονομαστικής ισχύος 99,36KWp. Όπως είναι γνωστό, τα διαξονικά trackers αυξάνουν την απόδοση ενός Φωτοβολταϊκού Συστήματος έως και 40% συγκριτικά με την απόδοση των σταθερών βάσεων. Επιθυμία του ιδιοκτήτη ήταν να εγκατασταθεί ένα σύστημα διπλού άξονα, το οποίο να μην οριζοντιώνεται σε ανέμους άνω των 60χλμ/ ώρα (λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή).
Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιήθηκε το διαξονικό σύστημα SSH2000, με την ικανότητα που έχει να μην οριζοντιώνεται ποτέ, ακόμη και σε άνεμο 130χλμ/ώρα. Η μη οριζοντίωση του τράκερ SSH2000 σε ισχυρούς ανέμους, λειτουργεί πολύ ευνοϊκότερα στην απόδοση των φ/β πάνελ, λόγω της ψύξης αυτών. Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη συστοιχία των φωτοβολταϊκών πλαισίων (απόσταση το ένα πλαίσιο από το άλλο), αυξάνεται ακόμη περισσότερο η απόδοσή τους.
Δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος, ήταν η τοποθέτηση ενός τράκερ του οποίου η λειτουργία, τόσο μηχανικά, όσο και ηλεκτρολογικά, να είναι απλοϊκή. Κατόπιν έρευνας αγοράς του πελάτη, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα διαξονικά συστήματα λειτουργούν με PLC (αστρονομική ρουτίνα) και με μεγάλη πολυπλοκότητα στα ηλεκτρονικά συστήματα, σε αντίθεση με το σύστημα SSH2000, του οποίου η λειτουργία γίνεται με έναν απλό ηλεκτρολογικό πίνακα με ρελέ και έναν αισθητήρα φωτός.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος
Η λειτουργία των διαξονικών βάσεων πραγματοποιείται με τριφασικούς ηλεκτροκινητήρες του 0,5hp. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατανάλωση σε kw να είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα, για ένα πάρκο των 100kW, η μηνιαία κατανάλωση των ηλεκτροκινητήρων είναι περίπου 80kw. Σε περίπτωση βλάβης των κινητήρων, η αγορά νέων μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης μηχανολογικού εξοπλισμού και η αντικατάστασή τους να γίνει από οποιονδήποτε ηλεκτρολόγο. Συνεπάγεται λοιπόν ότι, με την εν λόγω εγκατάσταση του συστήματος SSH2000, η συντήρησή των μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών στοιχείων του είναι εύκολη, πάντοτε βέβαια με την επίβλεψη συνεργείων που έχουν σχετική εμπειρία σε μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εφαρμογές. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το κόστος τοποθέτησης των συγκεκριμένων τράκερ είναι το πιο οικονομικό σε σύγκριση με άλλες διαξονικές βάσεις που υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή. Και αυτό γιατί, σε μία εγκατάσταση των 100kW, τα μπετά που απαιτούνται είναι περίπου 50 κυβικά, η τοποθέτηση των βάσεων γίνεται χωρίς τη χρήση γερανοφόρων οχημάτων εξαιτίας του χαμηλού τους ύψους (1,50 cm από την επιφάνεια της γης) και τέλος, όλα τα επί μέρους υλικά δεν ξεπερνούν τα 15 κιλά. Όσον αφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, χρειάστηκαν 3 ημέρες για τις χωματουργικές εργασίες, 5 ημέρες για τη θεμελίωση και συναρμολόγηση των trackers, 2 ημέρες για την τοποθέτηση των φ/β πλαισίων και 5 ημέρες για την εκσκαφή καναλιών και την τοποθέτηση των καλωδίων για την εγκατάσταση ηλεκτρολογικών πινάκων και τη σύνδεση όλων αυτών.

Πώς έγιναν οι εργασίες συναρμολόγησης
1ο Βήμα:Τοποθέτηση κεντρικών μονάδων. Η κεντρική μονάδα τοποθετείται επάνω στο θεμέλιο με μεταλλικά βύσματα.
2ο Βήμα:Τοποθέτηση οριζόντιου άξονα με ειδικά καλούπια για την ευθυγράμμιση αυτού.
3ο Βήμα:Τοποθέτηση κάθετων κοιλοδοκών.
4ο Βήμα:Τοποθέτηση πυργίσκων και πλαισίων στήριξης των πάνελ.
5ο Βήμα:Τοποθέτηση μεταλλικής λάμας για την κίνηση του 1ου άξονα.
6ο Βήμα:Τοποθέτηση σωλήνας και σύσφιξη κρεμαριέρας για την κίνηση του 2ου άξονα.

Τι ισχύει για τις αποδόσεις των Trackers
Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα ποσοστά αυξημένης απόδοσης των τράκερ συγκριτικά με τις σταθερές βάσεις είναι σχετικά. Από μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον ελλαδικό χώρο, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση παραγόμενου KW, ακόμη και στους ίδιους νομούς. Για παράδειγμα, στο Νομό Κοζάνης, το 2011, σε εγκαταστάσεις σταθερών βάσεων έχουν καταγραφεί 3 διαφορετικές μετρήσεις, για πάρκα με ονομαστική ισχύ 99,36 kw: α) 128.356 kw, β) 136.550 kw και γ) 143.760 kw και σε εγκαταστάσεις τράκερ διπλού άξονα ονομαστικής ισχύος 99,36 kw, έχουν επίσης καταγραφεί 3 διαφορετικές μετρήσεις: α) 168.200 kw, β) 179.300 kw και γ) 191.750 kw. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως στη συνολική παραγόμενη ισχύ, συντελούν διάφοροι παράγοντες, όπως η περιοχή και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμς. Έτσι, κρίνεται αναγκαίο να ζητήσουμε από την εταιρία εγκατάστασης, όσο το δυνατό πιο αναλυτική μελέτη απόδοσης.

Ιnfo
Συνολικά εγκαταστάθηκαν 16 κινητές βάσεις σε έκταση 4 στρεμμάτων.
Το συγκεκριμένο χωράφι έχει ανάποδη κλίση προς Βορρά.
Αυτός ήταν και ο τρίτος λόγος τελικής επιλογής του συγκεκριμένου τράκερ (τοποθέτηση χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ