Τρισδιάστατη απεικόνιση εγκατάστασης

Κάτοψη χωροθέτησης

Εκτίμηση ετήσιας απόδοσης

Ενδεικτικός πίνακας χρηματορροών επένδυσης

Και όμως γίνεται και αποδίδει!

Η εξέλιξη των συστημάτων μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε μια στέγη με πολλαπλές κλίσεις, με θεαματικά αποτελέσματα. Τι σημαίνει, όμως, αυτό στην πράξη;

 
Τα δεδομένα της εγκατάστασής μας
• Οι διαστάσεις των πάνελ που προδιαγράφηκαν είναι 1345x99x5 cm, η δε ονομαστική τους ισχύς 185 W.
• Η κλίση των πάνελ της πρώτης (κάτω) σειράς σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο είναι 110, ενώ των άλλων είναι 200.
• Ο απόκλιση από το νότο της μίας πλευράς της στέγης είναι 12ο ανατολικά και της άλλης 78ο δυτικά.

Ετήσια απόδοση: 6.484 ευρώ 
Καθαρό κέρδος 25ετίας: 127.287 ευρώ 
Απόσβεση επένδυσης: 4,1 έτη

Μέχρι πρότινος η εγκατάσταση σε πολλαπλές κλίσεις και προσανατολισμούς ήταν σχετικά δύσκολη. Η εμφάνιση όμως των νέων inverters (μετατροπέων) με πολλαπλά σημεία εισόδου (MPPT) έδωσαν στους κατασκευαστές σημαντικές δυνατότητες, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να πούμε με αρκετή ασφάλεια, ότι πλέον υπάρχουν λύσεις ακόμη και για την πιο περίπλοκη κατασκευή.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα μελέτης εγκατάστασης σε οικία που διαθέτει πολύπλοκη στέγη, στην οποία επελέγη η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε 2 διαφορετικούς προσανατολισμούς (νότια και δυτικά) με 2 διαφορετικές κλίσεις ανά προσανατολισμό.
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έγινε στην περιοχή της Μεσσηνίας και τοποθετήθηκαν στις τέσσερις επιφάνειες της στέγης, 53 πάνελ των 185 Wp έκαστο. Το σύστημα, στο οποίο αναφερόμαστε, είναι ονομαστικής ισχύος 9,805 KWp και υπολογίζεται ότι θα παράγει 13.100 kWh ετησίως (σύμφωνα με το ισχύον τιμολόγιο της ΔΕΗ -0,495 ευρώ/KWh- θα αποφέρει 6.484  ευρώ ετησίως).

Ετήσιο χρηματικό όφελος 6.484 ευρώ
Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με επώνυμα πιστοποιημένα υλικά, με βάσεις στήριξης από αλουμίνιο και solar καλωδίωση, κυμαίνεται από 23.000 ευρώ έως 27.000 ευρώ (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23%). Το κόστος σύνδεσης με την ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται στο παραπάνω κόστος (διαμορφώνεται από τις ανάγκες για δημιουργία υποδομών για την παραλαβή του ρεύματος από το σύστημα). Επίσης, στο κόστος εγκατάστασης που αναφέραμε περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά πάνελ, αντιστροφείς, σύστημα στήριξης αλουμινίου, καλώδια DC/AC και βύσματα, γενικός πίνακας AC, πίνακες DC, αντικεραυνική προστασία, ηλεκτρολογικές εργασίες και γενικές εργασίες εγκατάστασης. Τέλος, όπως μπορείτε να δείτε και στο διπλανό πίνακα, τα ετήσια έσοδα που μπορεί να μας αποφέρει μια τέτοια εγκατάσταση, φτάνουν τα 6.484 ευρώ.

Ενδεικτικός πίνακας χρηματορροών επένδυσης
Ο πίνακας παρουσιάζει τις χρηματορροές για ένα σύστημα που κόστισε συνολικά 26.326 ευρώ. Με βάση τα δεδομένα, προκύπτει ότι για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με ίδια κεφάλαια, το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στα 127.287 ευρώ, ενώ η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται στα 4 χρόνια και 1 μήνα, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 19,12%.
Στην περίπτωση επένδυσης με 100% δανειοδότηση από κάποια τράπεζα, με επιτόκιο 7,20% και αποπληρωμή σε 10 χρόνια, το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στις 116.408 ευρώ, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 17,49%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ