Στα φ/β οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις για ΑΠΕ παγκοσμίως

Η χρηματοδότηση των ΑΠΕ παγκοσμίως ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ, 200 δις ευρώ το 2011, με τις επενδύσεις στα ηλιακά να αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του συνολικού ποσού. Οι ΗΠΑ προσέλκυσαν τα υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης.

 
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Pew Charitable Trusts, τα φωτοβολταϊκά προσέλκυσαν επενδύσεις ύψους 97,2 δις. ευρώ το περασμένο έτος. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 44% για το 2010, καθώς η δραματική πτώση των τιμών τροφοδότησε την αύξηση της δραστηριότητας.

«Οι τιμές των ηλιακών μονάδων μειώθηκαν 50% το περασμένο έτος, τονώνοντας την ανάπτυξη των ηλιακών στα 29,7GW, ποσότητα δεκαπλάσια από αυτήν του 2007», ανέφερε η έκθεση.

Στο σύνολο των επενδύσεων σε ΑΠΕ μεταξύ των χωρών-μελών του G-20, περισσότερες από τις μισές επενδύθηκαν στην ηλιακή. Η πτώση των τιμών και οι ανταγωνιστικές αγορές, αντιστάθμισαν τους αδύναμους μηχανισμούς στήριξης των ΑΠΕ, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

«Η επένδυση σε ΑΠΕ, με εξαίρεση την έρευνα και την ανάπτυξη, έχει αυξηθεί κατά 600% από το 2004, με βάση αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές που δημιουργούν βεβαιότητα στην αγορά», δήλωσε ο Phyllis Cuttino, Διευθυντής του PewΆs Clean Energy Program. «Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στον αριθμό των χωρών που έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές για τη στήριξη της καθαρής ενέργειας στην αγορά».

Από χώρα σε χώρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέλκυσαν τα υψηλότερα ποσά χρηματοδοτήσεων, με 36,4 δις. ευρώ, αφαιρώντας την πρώτη θέση από την Κίνα. Οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τα προγράμματα τόνωσης της χώρας πριν λήξουν στο τέλος του 2011, καθώς και τις φοροελαφρύνσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίες λήγουν το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Με 1,7 GW εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ένα GW εγκαταστάσεων σε ένα μόνο έτος. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέθεσε 22,8 δις ευρώ του συνόλου στον τομέα των ηλιακών, ποσό το οποίο δαπανήθηκε κυρίως σε μεγάλης κλίμακας έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν μεταξύ 2012 - 2013. Το 30 δις. δολάρια που επενδύθηκαν στον τομέα των φωτοβολταϊκών ήταν το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Η Κίνα ήρθε δεύτερη στις επενδύσεις ΑΠΕ, προσελκύοντας 34,5 δις. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 8,6 δις ευρώ στον τομέα των ηλιακών. Μέσα στο ίδιο έτος υιοθετήθηκαν επίσης πολιτικές που θα επιταχύνουν τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στο μέλλον, θέτοντας έναν αναθεωρημένο εθνικό στόχο των 50GW μέχρι το 2020.

«Για να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων αυτών, η Κίνα υιοθέτησε τις πρώτες ταρίφες για ηλιακά το 2011», αναφέρει η έκθεση. «Οι τοπικές κυβερνήσεις ψάχνουν επίσης για ευκαιρίες αξιοποίησης των ηλιακών πηγών ενέργειας. Το εθνικό και τοπικό ενδιαφέρον της Κίνας στον τομέα της ηλιακής τεχνολογίας είναι σημαντικό για την παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών, αν όντως η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη πραγματοποιηθεί το 2012.»

Στην Ευρώπη, η Γερμανία κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των G-20 με 23,2 δις ευρώ και 7,4 GW εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας. Η Ιταλία, με αύξηση των επενδύσεων κατά 38,4% από το 2010, έσπασε τα ρεκόρ ανάπτυξης με σχεδόν 8GW ηλιακού δυναμικού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, καμία άλλη χώρα-μέλος του G-20 δε γνώρισε μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των επενδύσεων από το Μεσογειακό κράτος, το οποίο παρουσίασε επίσης τα καλύτερα επίπεδα επενδύσεων παγκοσμίως, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της. Ωστόσο, οι ευνοϊκές συνθήκες που βοήθησαν να αναπτυχθούν τα μεγάλης κλίμακας έργα θα συναντήσουν εμπόδια στο μέλλον, καθώς τα οικονομικά κίνητρα μειώνονται το 2012 και στις δύο ευρωπαϊκές χώρες.

Στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα, οι επενδύσεις της Ιαπωνίας σε φωτοβολταϊκά έφτασαν τα 6,1 δις ευρώ.

Στην Αυστραλία το 82% ή 3 δις ευρώ των συνολικών επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, διοχετεύτηκαν στον τομέα των ηλιακών, κυρίως στα μικρά έργα, τα οποία αντιπροσώπευαν τα 700MW του συνολικού ενός GW που προστέθηκε στη χώρα το 2011.

Παρακινούμενη από τη National Solar Mission, με στόχο τα 20GW μέχρι το 2020, ο τομέας της πράσινης ενέργειας στην Ινδία συνέχισε να ακμάζει το 2011. Αυτό βοήθησε τις επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής επταπλασιαστούν σε 3,1 δις ευρώ.

Η Βραζιλία, η τρέχουσα αγαπημένη των ρυθμών ανάπτυξης, κατετάγη 10η μεταξύ των G-20 στις πράσινες δαπάνες. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στη χώρα αυξήθηκαν κατά 15% στα 6,1 δις ευρώ, αλλά απέτυχε να συμβαδίσει με τις άλλες αναπτυσσόμενες αγορές της χώρας.

Κι άλλες καλές ειδήσεις

Η χρηματοδότηση των παγίων, που συνήθως συνδέεται με την εγκατάσταση εξοπλισμών ΑΠΕ και την ικανότητα παραγωγής, χρησιμοποιείται συχνά ως βαρόμετρο της επιτυχίας της καθαρής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια έλαβε 39,1 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση του ενεργητικού το περασμένο έτος, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που έλαβε το 2010.

Τα φωτοβολταϊκά έργα για κατοικίες ισχύος μικρότερης του ενός MW, αυξήθηκαν κατά 25% το 2011 σε χώρες της G-20. Οι επενδύσεις μικρής δυναμικότητας έχουν αυξηθεί κατά 900% τα τελευταία πέντε χρόνια, φθάνοντας το ποσό ρεκόρ των 54,3 δις ευρώ το 2011.

Η αγορά ηλιακής ενέργειας προσελκύει επίσης 2 δις ευρώ σε επιχειρηματικά κεφάλαια, αν και αυτό την κατατάσσει πίσω από τις ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ