Η «μίνι έκρηξη» ήταν αναμενόμενη ενόψει των περικοπών των χρηματοδοτήσεων στη Γερμανία, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Η «έκρηξη» αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μόλις 500MW φωτοβολταϊκών που είχαν προστεθεί στο δίκτυο το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2011. Ωστόσο, παρά την κακή αρχή, το 2011 έσπασαν όλα τα ρεκόρ όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ, με την πρόσθεση 7,5GW μέχρι το τέλος του έτους.
Οι γερμανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια αυξημένο ανταγωνισμό από την Κίνα, με την Q-Cells, τη Solon, τη Solar Millennium και τη Solarhybrid να δηλώνουν χρεοκοπία εντός περιόδου έξι μηνών. Η βιομηχανία διαμαρτυρήθηκε ενάντια στις πρόσφατες περικοπές στις ταρίφες (FITS), λέγοντας πως διακυβεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας.
¶λλοι στον κλάδο, ωστόσο, περίμεναν αυτή την εξέλιξη. Η Paula Mints, αναλυτής αγοράς με τη Navigant Consultant, δήλωσε ότι οι περικοπές δε θα έπρεπε να σοκάρουν. «Δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα σχεδιασμένα να διαρκέσουν για πάντα, όλα είναι σχεδιασμένα ουσιαστικά για να τονώνουν την αγορά. Όταν η αγορά ανεβαίνει γρήγορα σε μία μόνο χώρα, λογικά οι άνθρωποι που σχεδίασαν τα κίνητρα θα υποθέσουν ότι η αγορά έχει τονωθεί και έτσι τα μειώνουν».
Εν όψει των απαιτητικών συνθηκών η εταιρία φωτοβολταϊκών Conergy δηλώνει ότι είναι έτοιμη να παρουσιάσει μικτό περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 20% το 1ο τρίμηνο. Το Bloomberg ανέφερε την είδηση, λέγοντας ότι στάλθηκε υπό τη μορφή email στην ειδησεογραφική του ομάδα.
Η Conergy έχει εστιάσει στις αγορές εκτός Ευρώπης σε μια προσπάθεια να μεταστρέψει παλιότερες απώλειες και ο Διευθύνων Σύμβουλος Philip Comberg δήλωσε στο e-mail ότι η εταιρεία είχε πάρει από νωρίς σκληρές αποφάσεις. «Έχουμε λάβει σκληρά μέτρα πριν την εμφάνιση του ανταγωνισμού και αυτό μας βοηθά τώρα», είπε ο Comberg στο e-mail.
Η εταιρεία παρουσίασε ζημίες το 2010 και το 2011. Στην ετήσια έκθεση του 2011 είχε προβλέψει μείωση των πωλήσεων το 2012, αλλά με ένα «μικρό περιθώριο» κέρδους.