Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που συλλέξαμε, οι περιστρεφόμενες βάσεις αυξάνουν κατά πολύ τα έσοδα που λαμβάνουμε.

Εκτίμηση ετήσιας απόδοσης

Στον πίνακα παρουσιάζονται οι χρηματικές αποδόσεις του συστήματος όπως διαμορφώνονται ανά εξάμηνο.

Ενδεικτικός πίνακας χρηματορροών επένδυσης

Σύγκριση ετήσιων αποδόσεων (1)

Σύγκριση καθαρών κερδών 20ετίας (2)

Επαγγελματική εγκατάσταση 100 kWp με Trackers

Διαβάστηκε από 6032 αναγνώστες -

Φωτοβολταϊκά σε σταθερές βάσεις ή σε περιστρεφόμενες βάσεις ενός και δύο αξόνων; Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε Φωτοβολταϊκά Πάρκα έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το δίλημμα.

 
Για να λύσουμε, λοιπόν, αυτόν τον προβληματισμό, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τις αποδόσεις ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100kWp με περιστρεφόμενες βάσεις δύο αξόνων, τις οποίες συγκρίνουμε με εκείνες που προκύπτουν από ένα σύστημα ίδιας ισχύος με σταθερές βάσεις. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που συλλέξαμε, οι περιστρεφόμενες βάσεις αυξάνουν κατά πολύ τα έσοδα που λαμβάνουμε, υπερκαλύπτοντας το επιπλέον κόστος που απαιτείται για τη εγκατάσταση “trackers”. ΠαρΆ ότι το κόστος των ίδιων των trackers δεν έχει μειωθεί ιδιαίτερα, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης (πάνω από 25% ) του κόστους των φωτοβολταϊκών πάνελ, το συνολικό κόστος μίας εγκατάστασης έχει μειωθεί σημαντικά και ως εκ τούτου, η επένδυση είναι σήμερα πολύ πιο εφικτή. Με τις σημερινές τιμές, το κόστος των trackers συμμετέχει (ποσοστιαία) πολύ περισσότερο στο συνολικό κόστος της επένδυσης, δεδομένου ότι το κόστος τους δεν ακολούθησε την ταχύτατη καθοδική πορεία των υπολοίπων υλικών (κυρίως των πάνελ). Ενώ, λοιπόν, πριν από ένα χρόνο το κόστος των trackers συμμετείχε από 20%-30% στο συνολικό κόστος της επένδυσης, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 25%-35%. Πριν προχωρήσουμε, όμως, στην αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων, παραθέτουμε ορισμένα χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τις περιστρεφόμενες βάσεις.

Τι είναι οι trackers και πως λειτουργούν
Οι trackers είναι συστήματα περιστρεφόμενων βάσεων στήριξης Φωτοβολταϊκών Πλαισίων. Δηλαδή είναι περιστρεφόμενες βάσεις πάνω στις οποίες τοποθετούνται τα Φωτοβολταϊκά Πάνελ, οι οποίες παρακολουθούν την πορεία του ηλίου, μέσω ειδικών ανιχνευτικών συστημάτων που διαθέτουν. Φροντίζουν να έχουν πάντα τέτοια κλίση τα Φ/Β πάνελς ώστε οι ακτίνες του ηλίου να προσπίπτουν κάθετα πάνω στην επιφάνεια τους και ως εκ τούτου να επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοσή τους. Όσον αφορά στην κατηγοριοποίηση τους, συναντούμε δύο είδη, τους μονοαξονικούς και τους διαξονικούς:
• Μονοαξονικοί trackers είναι αυτοί που περιστρέφονται γύρω από τον κάθετο άξονα, κρατώντας σταθερή κλίση ως προς το οριζόντιο επίπεδο, παρακολουθώντας την πορεία του ηλίου από την ανατολή μέχρι και την δύση του.
• Διαξονικοί trackers είναι αυτοί που περιστρέφονται γύρω και από τους δύο άξονες (κάθετο και οριζόντιο). Καθημερινά μεταβάλλεται η κλίση τους ως προς τον οριζόντιο επίπεδο και ταυτόχρονα παρακολουθούν την πορεία του ηλίου από την ανατολή μέχρι και την δύση του.

Τα οφέλη ανάλογα με την κατηγορία
• Η χρήση των Μονοαξονικών trackers επιτυγχάνει αύξηση στην απόδοση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος κατά 10%-20%, σε σχέση με την απόδοση των σταθερών βάσεων.
• Η χρήση των Διαξονικών trackers, επιτυγχάνει αύξηση στην απόδοση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος κατά 25%-40% σε σχέση με την απόδοση των σταθερών βάσεων.

Επί του πρακτέου
Το παράδειγμά μας αναφέρεται σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 100 kWp με trackers, σε έκταση που μπορούν να τοποθετηθούν 432 πάνελ των 230 Wp έκαστο, πάνω σε 12 trackers δύο αξόνων. Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι ονομαστικής ισχύος 99,36 KWp και υπολογίζεται ότι θα παράγει 185.652 kWh ετησίως, και σύμφωνα με την ισχύουσα ταρίφα (0,3286 ευρώ / KWh) θα αποφέρει 61.005 ευρώ ετησίως. Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με επώνυμα πιστοποιημένα υλικά κυμαίνεται από 220.000 ευρώ έως 270.000 ευρώ, (στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ. Απαλλάσσεται γιατί θεωρείται η εγκατάσταση “πάγιο στοιχείο” παραγωγικής διαδικασίας). Το κόστος σύνδεσης με την ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται στο παραπάνω κόστος, διαμορφώνεται δε από τις ανάγκες για δημιουργία υποδομών για την παραλαβή του ρεύματος από το σύστημα. Στο παραπάνω κόστος εγκατάστασης περιλαμβάνονται τα εξής:
• Φωτοβολταϊκά Πάνελ
• Αντιστροφείς
• Τηλεπαρακολούθηση
• Κινητό Σύστημα Στήριξης 2 αξόνων
• Καλώδια DC/AC και βύσματα
• Γενικός Πίνακας AC
• Πίνακες DC
• Οικίσκος ελέγχου σταθμού
• Σωλήνες & Φρεάτια
• Τρίγωνα γείωσης
• Αντικεραυνική προστασία
• Χωματουργικά – Διαμόρφωση - Χαντάκια
• Οπλισμένο μπετόν για βάσεις
• Περίφραξη
• Ηλεκτρολογικές εργασίες
• Γενικές εργασίες εγκατάστασης

Ενδεικτικός πίνακας χρηματορροών επένδυσης
Ο πίνακας παρουσιάζει τις χρηματορροές για ένα σύστημα που κόστισε συνολικά 245.000 ευρώ. Έτσι, προκύπτει ότι:
α) Για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με ίδια κεφάλαια: Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 20ετία ανέρχεται περίπου στα 868.000 ευρώ, η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται στα 4 χρόνια και 1 μήνα, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 17,72%.
β) Για δε την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με 100% δανειοδότηση από τράπεζα, με επιτόκιο 8,00% για αποπληρωμή σε 10 χρόνια: Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 20ετία ανέρχεται περίπου στις 759.000 ευρώ, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 15,50%.

Σύγκριση αποδόσεων και κερδών
Όπως παρατηρούμε, στον πίνακα 1, με την ισχύουσα ταρίφα (στα 0,3286 ευρώ ανά κιλοβατώρα) το ετήσιο κέρδος διαμορφώνεται στα 16.471 ευρώ (με χρήση περιστρεφόμενων βάσεων), ενώ με τις τροποποιήσεις που θα έχουμε στις εγγυημένες τιμές από 1/8/2013, το ετήσιο κέρδος αγγίζει στα 15.319 ευρώ, λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής ενέργειας. Στον πίνακα 2, παρουσιάζονται οι διαφορές που παρατηρούνται στα κέρδη σε βάθος 20ετίας. Με τις ισχύουσες εγγυημένες τιμές, τα έσοδα μας θα είναι αυξημένα κατά 225.609 ευρώ (ή 204.568 ευρώ βάσει των τιμών που θα ισχύσουν από τις αρχές Αυγούστου).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ