Τα κέρδη για ένα οικιακό καταναλωτή φτάνουν περίπου στα 6.800 ευρώ το χρόνο.

Οι διαφορές για Φ/Β συστήματα πάνω από 100 kWp

Σε ορίζοντα 20ετίας, τα κέρδη από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 100 kWp, μπορούν να φτάσουν έως και τα 680.000 ευρώ.

Υψηλές παραμένουν οι αποδόσεις και για επαγγελματικά Φ/Β πάνω από 100 kWp.

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κατοικία, προϋποθέτει μεταξύ άλλων ότι ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει στο όνομά του ρολόι ΔΕΗ.

Η επιλογή αξιόπιστου συνεργάτη είναι ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την μετέπειτα υποστήριξη.

Στην αγορά θα βρείτε αρκετά προϊόντα επώνυμα και μη. Επιλέξτε με γνώμονα την ποιότητα και αξιοπιστία, εκείνα που θα σας προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Κέρδη... ηλίου φαεινότερα

Διαβάστηκε από 1224 αναγνώστες -

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους του περιοδικού «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ», αναλύουμε τις εξελίξεις στο χώρο των φωτοβολταϊκών, και όσα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος επενδυτής (οικιακός ή μη).

 
H αγορά των φωτοβολταϊκών παραμένει στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο. Μια αγορά που μεγαλώνει, εξελίσσεται και ωριμάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με δεδομένο ότι είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας που προσφέρει κάποια ελπίδα και διαφυγή για επαγγελματίες, εργαζόμενους και επενδυτές. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο διάστημα που μας πέρασε, ο αριθμός των επενδυτών στα φωτοβολταϊκά αυξήθηκε με γοργούς ρυθμούς, δείχνοντας ότι οι «καχυποψίες» που παρελθόντος εξαλείφθηκαν. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών γνωρίζοντας ότι τα κέρδη είναι εγγυημένα. Επιπλέον, οι ετήσιες αποδόσεις παραμένουν υψηλές, ακόμη, και μετά τις αλλαγές που είχαμε στις τιμές αγοράς από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι θα υπάρξει ακόμη μια αναπροσαρμογή των τιμών στις αρχές Αυγούστου, η οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση θα πρέπει να γίνει, ώστε να «κλειδώσετε» τις υψηλότερες τιμές.
Στα όσα ακολουθούν, σας παραθέτουμε όλες τις αλλαγές που συντελέστηκαν από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού “Πράσινο Σπίτι & Κτίριο, αλλά όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση κάποιου συστήματος.

Οι αλλαγές σε επίπεδο οικιακών συστημάτων (έως 10kWp)
Σχετικά με τα οικιακά Φ/Β σε στέγες και ταράτσες, έως 10 kWp, η ταρίφα που ισχύει είναι 0,495 ¤ ανά κιλοβατώρα (kWh), για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2012. Ένα χρόνο πριν, η ταρίφα ήταν 0,55 ¤ ανά κιλοβατώρα (kWh) και ίσχυε για συμβάσεις που θα υπογράφονταν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2011. Όσον αφορά στην αναπροσαρμογή των τιμών, την ίδια περίοδο πέρυσι οι ταρίφες αναμορφώνονταν ετήσια κάθε 1η Ιανουαρίου, ενώ με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, οι ταρίφες θα αναμορφώνονται, πλέον, κάθε 6μηνο (1η Αυγούστου και 1η Φεβρουαρίου). Φυσικά, οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν απλοποιηθεί αρκετά-σε σχέση με το παρελθόν- αφού έχουν εκδοθεί διευκρινιστικές εγκύκλιοι και αποφάσεις που «λύνουν» πολλά διφορούμενα σημεία του προγράμματος. Επίσης, σημαντική αλλαγή στο διάστημα που μας πέρασε, ήταν και η μείωση του κόστους εγκατάστασης. Στη συγκεκριμένη περίοδο, το κόστος μίας συμβατικής εγγυημένης εγκατάστασης με πιστοποιημένα υλικά, ισχύος 10 κιλοβάτ (kWp), έχει μειωθεί κατά πολύ και κυμαίνεται από 20.000 ¤ έως 28.000 ¤. Σύμφωνα με τις τιμές που ίσχυαν την ίδια περίοδο πέρυσι, το κόστος μίας εγγυημένης συμβατικής εγκατάστασης με πιστοποιημένα υλικά, ισχύος 10 κιλοβάτ (kWp), κυμαινόταν από 30.000 ¤ έως 40.000 ¤. Σχετικά με τα κέρδη του οικιακού καταναλωτή, σήμερα η ετήσια απόδοση ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 6.500 ¤, ενώ με τις περσινές τιμές έφταναν κατά μέσο όρο στα 7.200 ευρώ περίπου (στην 25ετία τα κέρδη φτάνουν έως τα 141.000 ευρώ περίπου με τις υπάρχουσες τιμές, ενώ με βάση αυτές που ίσχυαν μέχρι πρότινος, μπορούν ανέλθουν έως τα 149.000 ευρώ περίπου).

Tι άλλαξε σε επαγγελματικά Φ/Β από 10kWp έως 100 kWp
Στη συγκεκριμένη κατηγορία φωτοβολταϊκών συστημάτων, η ταρίφα ανέρχεται στα 0,3286 ¤ ανά κιλοβατώρα (kWh) και ισχύει για συμβάσεις αγοραπωλησίας που θα υπογραφούν μέχρι την 31η Ιουλίου 2012. Την ίδια περίοδο, πέρυσι, η ταρίφα ήταν 0,41943 ¤ ανά κιλοβατώρα (kWh) και ίσχυε για συμβάσεις που θα υπογράφονταν μέχρι την 31η Ιουλίου 2011. Επίσης, βάσει της από 1/2/2012 απόφασης του ΥΠΕΚΑ, οι ταρίφες θα αναμορφώνονται πλέον κάθε 6μηνο (1η Αυγούστου και 1η Φεβρουαρίου), ενώ σύμφωνα με αυτά που ίσχυαν την ίδια περίοδο πέρυσι, οι ταρίφες αναμορφώνονταν κάθε 6μηνο (1η Αυγούστου και 1η Φεβρουαρίου). Σχετικά με τις διαδικασίες αδειδότησης, ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων έχει μικρύνει, ενώ πολλές περιοχές «φαίνονται» να μην έχουν διαθέσιμα περιθώρια ισχύος. Στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων ήταν αρκετά μεγάλος, ενώ για αρκετές περιοχές είχε καλυφθεί η διαθέσιμη ισχύς από τις αιτήσεις που είχαν γίνει. Σημαντική εξέλιξη και σε αυτή την κατηγορία φωτοβολταϊκών, είναι η μείωση του κόστους εγκατάστασης. Έτσι, το κόστος μίας συμβατικής εγγυημένης εγκατάστασης με πιστοποιημένα υλικά, ισχύος 100 κιλοβάτ (kWp), έχει μειωθεί κατά πολύ και κυμαίνεται από 160.000 ¤ έως 200.000 ¤. Σύμφωνα με τις τιμές που ίσχυαν την ίδια περίοδο πέρυσι, το κόστος μίας εγγυημένης συμβατικής εγκατάστασης με πιστοποιημένα υλικά, ισχύος 100 κιλοβάτ (kWp), κυμαινόταν από 250.000 ¤ έως 300.000 ¤. Τέλος, η ετήσια απόδοση επένδυσης ανέρχεται στα 42.000 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ με τις τιμές που ίσχυαν την ίδια περίοδο πέρυσι η ετήσια απόδοση ενός τέτοιου συστήματος ανήρχετο κατά μέσο όρο στα 54.000 ¤ (στην 20ετία τα κέρδη φτάνουν έως τα 680.000 ευρώ με τις σημερινές τιμές και τα 800.000 ευρώ περίπου με τα περσινά δεδομένα).

Οι διαδικασίες και τα βήματα εγκατάστασης
Είναι αλήθεια ότι όλο και πιο συχνά, πλέον, ακούμε για τις Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις. ΅Όλο και κάποιος γνωστός μας θα έχει ήδη πραγματοποιήσει μία Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση και θα μετράει καθημερινά τα έσοδά του από αυτήν, όλο και κάποιος θα μας αναφέρει ότι το ψάχνει ή ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει. Τι όμως ισχύει σήμερα και τι χρειάζεται να κάνει κάποιος που ενδιαφέρεται;
Βασικές προϋποθέσεις
• Ο δικαιούχος πρέπει να έχει στην κυριότητά του τον χώρο (στέγη, ταράτσα και στέγαστρα βεραντών) που θα εγκατασταθεί το Φωτοβολταϊκό Σύστημα. Σε περιπτώσεις που άλλος έχει την επικαρπία και άλλος την υψηλή κυριότητα, η εγκατάσταση μπορεί να γίνει μόνο στο όνομα του επικαρπωτή.
• Ο δικαιούχος πρέπει να έχει στο όνομά του ενεργή σύνδεση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι ΔΕΗ).
• Μέρος των αναγκών σε ζεστό νερό της ιδιοκτησίας του δικαιούχου του φωτοβολταϊκού, εφόσον αυτή χρησιμοποιείται για κατοικία, πρέπει να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. από ηλιακούς θερμοσίφωνες).
Χρηματοδότηση της επένδυσης
Δύο είναι οι συνηθέστεροι και πιο απλοί τρόποι χρηματοδότησης των Οικιακών Εγκαταστάσεων.
• Χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια: Ο επενδυτής καλύπτει όλο το κόστος της επένδυσης με ίδια κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο η επένδυση έχει και την μεγαλύτερη απόδοση αφού δεν επιβαρύνεται με τους τόκους χρηματοδότησης.
• Χρηματοδότηση μέσω Τραπεζικού δανεισμού: Ο επενδυτής απευθύνεται σε κάποια Τράπεζα που χρηματοδοτεί τις Οικιακές Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις και διερευνά την δυνατότητα χρηματοδότησης της όλης επένδυσης.
Ενώ οι περισσότερες Τράπεζες «διαφημίζουν» τα δάνεια για Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις, λίγες είναι αυτές που έχουν οργανωμένο σύστημα και εύκολη διαδικασία χρηματοδότησης, καθώς και ενημερωμένο προσωπικό. Η έγκριση ή όχι της χρηματοδότησης εξαρτάται αποκλειστικά από το οικονομικό προφίλ του κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή και τη διαθεσιμότητα σε κεφάλαια της κάθε Τράπεζας. Οι τράπεζες για να εγκρίνουν ή όχι μια χρηματοδότηση, ελέγχουν το συνολικό ετήσιο εισόδημα του κάθε ενδιαφερομένου, τα «βάρη» του από δάνεια, κάρτες κλπ., καθώς και την φερεγγυότητά του.
Αδειοδότηση της εγκατάστασης
Για να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος απαιτούνται οι εξής ενέργειες:
• Κατάθεση της αίτησης σύνδεσης στην ΔΕΗ. Συνήθως η εταιρία εγκαταστάτης που έχετε επιλέξει αναλαμβάνει να καταθέσει στην ΔΕΗ ένα πλήρη φάκελο με δικαιολογητικά και τις τεχνικές περιγραφές των μερών του Συστήματος.
• Αποδοχή των όρων σύνδεσης και πληρωμή του κόστους σύνδεσης. Βάσει νόμου η ΔΕΗ εντός 20 ημερών υποχρεούται να επισκεφθεί τον χώρος εγκατάστασης, να εκδώσει και να σας αποστείλει τους «Όρους Σύνδεσης».
• Υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης. Μετά την αποδοχή των πληρωμή των «Όρων Σύνδεσης», η ΔΕΗ θα σας καλέσει για να υπογράψετε την Σύμβαση Σύνδεσης.
• Υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού. Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, η ΔΕΗ θα σας καλέσει για να υπογράψετε την Σύμβαση Συμψηφισμού με την οποία κατοχυρώνεται και η ταρίφα που θα ισχύει για την επόμενη 25ετία.
• Ενεργοποίηση του συστήματος και σύνδεσή του με το δίκτυο της ΔΕΗ. Μετά από αίτηση, η ΔΕΗ ελέγχει το εγκαταστημένο Σύστημα και το συνδέει με το δίκτυό της.
Εγκατάσταση του συστήματος
Από την στιγμή που έχει εγκριθεί η σύνδεση του συστήματος από τη ΔΕΗ, ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος στο χώρο που έχει προδιαγραφεί.
Αποδόσεις
Μία εγκατάσταση ισχύος 10 κιλοβάτ (kWp), που είναι και η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς, παράγει περίπου 14.000 κιλοβατώρες (kWh) ετησίως, που με την ισχύουσα ταρίφα (0,495 ¤ ανά κιλοβατώρα (kWp) μεταφράζεται σε 6.930 ¤ ετησίως. Τα συνολικά καθαρά κέρδη στην 25ετία κυμαίνονται από 120.000 ¤ ως 140.000 ¤, ανάλογα με το συνολικό κόστος της επένδυσης. Σήμερα, για μία εγκατάσταση ισχύος 10 kWp κοστίζει περίπου από 20.000 ¤ έως 28.000 ¤, ανάλογα με το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Με αυτά τα δεδομένα μία τέτοια επένδυση έχει απόσβεση σε 4,5 χρόνια και μέση ετήσια απόδοση κεφαλαίου στην 25ετία πάνω από 18%.
Συνολικός απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίηση
Από την ώρα που θα αποφασίσετε να προχωρήσετε στην επένδυση και κατατεθεί η Αίτηση Σύνδεσης στην ΔΕΗ, μέχρι την σύνδεση του συστήματος, απαιτούνται περίπου 60 ημέρες. Με δεδομένο ότι, πλέον, οι ταρίφες που προσφέρει το πρόγραμμα μειώνονται κατά 5% κάθε εξάμηνο (κάθε 1η Αυγούστου και 1η Φεβρουαρίου) και λαμβάνοντας υπόψη πιθανές καθυστερήσεις, εφΆ όσον σας ενδιαφέρει η επένδυση, καλό είναι να κινηθείτε άμεσα.

Επιλογή εγκαταστάτη
Η αγορά έχει κατακλυσθεί από εταιρίες και επαγγελματίες που προσφέρουν Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις. Η σωστή επιλογή των υλικών που θα απαιτηθούν, αλλά και της εταιρίας που θα πραγματοποιήσει την εγκατάσταση, θα σας εξασφαλίσει την αξιοπιστία και τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Τα ζητούμενα χαρακτηριστικά από μία εταιρία-εγκαταστάτη είναι:
• Αξιοπιστία: Τήρηση προδιαγραφών, δεσμεύσεων και υποσχέσεων.
• Επαγγελματισμός: Σωστή εξυπηρέτηση, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων.
• Επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία: Επάρκεια σε τεχνικές γνώσεις και εμπειρία στις κατασκευές.
• Κατάλληλα μέσα και υποδομές: Χρήση κατάλληλων μέσων και εργαλείων κατά την μελέτη και εγκατάσταση.
Επίσης, θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τους εγκαταστάτες στις εξής κατηγορίες:
• Εταιρίες εξειδικευμένες στις Οικιακές Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις: Εταιρίες που έχουν σαν αποκλειστικό ή κύριο αντικείμενό τους τις Οικιακές Εγκαταστάσεις, δημιουργήθηκαν για αυτό τον σκοπό και διαθέτουν την οργάνωση, τις γνώσεις και τα κατάλληλα μέσα για να προσφέρουν ολοκληρωμένες αξιόπιστες εγκαταστάσεις.
• Εταιρίες εξειδικευμένες στις Επαγγελματικές Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις που προσφέρουν και Οικιακές Εγκαταστάσεις: Εταιρίες που έχουν σαν αποκλειστικό ή κύριο αντικείμενό τους τις Επαγγελματικές Εγκαταστάσεις, διαθέτουν την οργάνωση, τις γνώσεις και τα κατάλληλα μέσα για να προσφέρουν ολοκληρωμένες αξιόπιστες εγκαταστάσεις.

Επιλογή των κατάλληλων υλικών
Στην αγορά διατίθενται σχεδόν όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες και υλικά, από τους περισσότερους κατασκευαστές της Ευρώπης, της Ασίας, των Η.Π.Α., της Ιαπωνίας κλπ. Οι ιδιότητες που απαιτούνται να έχουν τα διάφορα υλικά που απαρτίζουν ένα Φωτοβολταϊκό Σύστημα (πάνελ, αντιστροφείς, βάσεις στήριξης, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός) είναι:
• Αξιοπιστία: Τα υλικά πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες κατασκευής, που έχουν δοκιμαστεί για την λειτουργία τους και τις αποδόσεις τους.
• Πιστοποιήσεις: Τα υλικά πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις κατασκευής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
• Εγγυήσεις: Τα υλικά πρέπει να συνοδεύονται από εγγυήσεις λειτουργίας και απόδοσης.
• Υποστήριξη: Τα υλικά πρέπει να διαθέτουν εύκολη τεχνική υποστήριξη, τώρα και στο μέλλον.
Tα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξετε στα φωτοβολταϊκά είναι:
• Η μέγιστη ισχύς
• Η υψηλή απόδοση
• Η αντίσταση στις διακυμάνσεις θερμοκρασίας
• Η καλύτερη εγγύηση λειτουργίας
• Η αντίσταση στη φθορά
• Η αξιοπιστία της εταιρείας κατασκευής
• Οι δόκιμες διαστάσεις
Σίγουρα είναι δύσκολο να πετύχετε το βέλτιστο συνδυασμό των παραπάνω, αλλά είναι δυνατό να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες, ανάλογα το χώρο που διαθέτετε, τα χρήματα κ.λπ. Η εταιρεία που θα απευθυνθείτε, θα σας βοηθήσει ώστε να επιτύχετε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ