Ιταλία: Οι περικοπές στην υποστήριξη των ΑΠΕ πλήττουν τις επενδύσεις

Το σχέδιο της Ιταλίας για περικοπές της οικονομικής στήριξης των ΑΠΕ θα μειώσει τις δαπάνες για τις οικογένειες και τη βιομηχανία, όμως οι εταιρείες φοβούνται πως η κίνηση αυτή θα αποθαρρύνει τους επενδυτές.

 
Η βιομηχανία πράσινης ενέργειας της Ιταλίας έχει γνωρίσει τρομερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς επενδυτές από όλο τον κόσμο έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα, με δέλεαρ τα μέτρα στήριξης. Καθώς το σύνολο των κρατικών δαπανών για τις ΑΠΕ έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ το τρέχον έτος, η Ρώμη αποφάσισε να μειώσει τις υποστηρικτικές δαπάνες, οι οποίες έχουν επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες που πληρώνουν γι αυτά μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι οποίοι είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Μόνο τα κίνητρα για τα ηλιακά αναμένεται να φτάσουν τα ¤6 δις. φέτος, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η Ρώμη επισημαίνει πως η μέση ιταλική οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει 120 ευρώ το 2012 για να στηρίξει τις ΑΠΕ, από 30 ευρώ που ήταν το 2009.

Οι εταιρείες στον τομέα των ΑΠΕ δηλώνουν ωστόσο, πως η απόφαση αυτή είναι μία από τις επανειλημμένες αλλαγές που έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα και θα οδηγήσει στο πάγωμα των επενδύσεων. «Αυτή τη στιγμή στην Ιταλία το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για έργα που αφορούν τις ΑΠΕ είναι μηδενικό. Οι νέες περικοπές θα μπλοκάρουν τις όποιες επενδύσεις, αφού κυριαρχεί η αβεβαιότητα» δήλωσε στο Reuters ο Pietro Colucci, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής Kinexia.

Τα κεφάλαια για μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ με δυναμικότητα άνω των 0,9MW ανήλθαν σε ¤ 7,84 δις. ή περίπου 0,5% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας Althesys Strategic Consultants.

Η αποχώρηση ξένων επενδυτών θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην κυβέρνηση Monti, ο οποίος έχει προσπαθήσει σκληρά να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, η οποία κλονίστηκε κατά την πρωθυπουργία του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Πώς περιμένετε από τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν; Είναι δύσκολο να εξηγούμε συνεχώς στους εταίρους μας του Climate Change Capital τις αιτίες που οι κανονισμοί αλλάζουν τόσο συχνά. Δεν υπάρχει σταθερότητα», δήλωσε ο Giorgio Pucci, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής ηλιακής Enerqos.

Με γενναία οικονομικά κίνητρα που ισχύουν από το 2007, η αγορά ηλιακής ενέργειας της Ιταλίας έχει ανέλθει σε δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τη Γερμανία, προσελκύοντας σημαντικούς κατασκευαστές ηλιακών μονάδων, όπως η κινεζική ομάδα της Suntech Power Holdings, η Trina Solar, η Yingli Green Energy Holding και οι αμερικανικές εταιρείες First Solar και SunPower.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπερλουσκόνι μείωσε τη στήριξη για τα ηλιακά τον περασμένο Μάιο, αλλά το νέο καθεστώς στήριξης είχε σκοπό να διαρκέσει μέχρι το 2016. Ο Υπουργός Βιομηχανίας Corrado Passera δήλωσε πως η κυβέρνηση σύντομα θα παρουσιάσει αναλυτικά το νέο καθεστώς στήριξης για τις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση Monti εκτιμά πως υπό τις παρούσες ρυθμίσεις τα κίνητρα θα κοστίζουν 11 με 11.500.000.000 ευρώ ετησίως μέχρι το 2020, με συνολικό κόστος σε μια περίοδο 15-20 ετών πάνω από 150 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί πολύ βαρύ φορτίο.

Οι μεγαλύτεροι χρήστες της βιομηχανίας ΑΠΕ είναι ευγνώμονες για τη δράση της κυβέρνησης.

«Είναι μια καλή πρωτοβουλία και ελπίζω να λειτουργήσει. Η ενέργεια ευθύνεται περίπου για το 30% του βιομηχανικού κόστους μας. Δεν είμαστε εναντίον των ΑΠΕ, απλά πληρώνουμε ακριβά για αυτές μέσω των λογαριασμών. Χρειαζόμαστε μια ισορροπία που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ανταγωνιστικότητα στο βιομηχανικό μέτωπο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε στο Reuters ο Massimo Medugno, Διευθύνων Σύμβουλος της ένωσης κατασκευαστών χαρτιού Assocarta.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ