IMS Research: Νέες αγορές θα προκύψουν για τα φωτοβολταϊκά το 2012

Παρόλο που οι αλλαγές στις τιμές πώλησης φάνηκε να επηρεάζουν αρνητικά τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, η εταιρεία ερευνών IMS Research διαβλέπει την ανάδυση νέων αγορών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας το 2012.

 
Σύμφωνα με την IMS, οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις θα ανέλθουν μεταξύ 27.8GW και 32.6GW το 2012, συγκριτικά με τα τελευταία στοιχεία της για το 2011 που οι εγκαταστάσεις είχαν φθάσει τα 26.9GW.

Η αιτία των αισιόδοξων προβλέψεων βασίζεται στη συνεχή επέκταση των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών περιφερειακά της Ευρώπης. Σύμφωνα με την IMS, φέτος τουλάχιστον 23 χώρες θα εγκαταστήσουν 100 ή περισσότερα MW, έναντι των 17 που το έκαναν πέρυσι. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν εγκαταστάσεις παρακολούθησης σε περίπου 60 χώρες.

"Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν η αγορά φωτοβολταϊκών θα αυξηθεί το 2012, το πραγματικό ερώτημα είναι το πόσο θα αυξηθεί," εξήγησε ο Ash Sharma, ανώτερος διευθυντής έρευνας της IMS Research. "Αν σκεφτεί κανείς μόνο τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, είναι εύκολο να είναι απαισιόδοξος σχετικά με τη ζήτηση. Ωστόσο, κοιτάζοντας πιο μακριά και αναλύοντας τη ζήτηση από 60 ολόκληρες χώρες, η εικόνα γίνεται πολύ πιο θετική».

Επιπλέον, τα επίπεδα των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στη Γερμανία δεν αναμένεται να μειωθούν πολύ σε σχέση με το 2011, δήλωσε η IMS. Η πτώση των τιμών σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραμένουν ελκυστικά για επενδύσεις στη Γερμανία, με την έρευνα αγοράς να προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να φθάσουν από τα 6Gw στα 8.5GW το 2012.

"Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, εμείς εξακολουθούμε να αναμένουμε περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, βασισμένη στην πτώση των τιμών των συστημάτων, τη βιασύνη για να προλάβουν τα κίνητρα οικονομικών ελαφρύνσεων και τον αυξανόμενο αριθμό των επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους στις ανερχόμενες αγορές φωτοβολταϊκών», πρόσθεσε ο Sharma.

Η Γερμανία αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά, αλλά η Κίνα αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη το 2012.

"Η Κίνα παραμένει ένας από τους πιο απρόβλεπτους παράγοντες στην παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Με τη ζήτηση για φωτοβολταϊκά να μειώνεται στην Ευρώπη, η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για την επιτάχυνση της εγχώριας ανάπτυξης, ώστε να υποστηρίξει την τεράστια παραγωγική βάση της. Εγκαταστάσεις μέχρι 8GW είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθούν φέτος στην Κίνα, πάντως είναι ακόμα δυνατό», κατέληξε ο Sharma.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ