Μήνυμα απόγνωσης στέλνουν 200 και πλέον οικογένειες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Η περιπέτεια των 200 οικογενειών άρχισε το 2009 όταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών.

Η μικρή παράταση που ζητούν χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί «βαθιά ανάσα» και κάνει ρεαλιστική την υλοποίηση του έργου.

Θετική εξέλιξη για επενδύσεις που εκκρεμούσαν

Παράταση της Σύμβασης με τη ΔΕΣΜΗΕ ζητούν 200 οικογένειες, καθώς και ρυθμίσεις με τις τράπεζες ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο. Στα χέρια του Υπουργού Περιβάλλοντος η λύση!

 
Μήνυμα απόγνωσης στέλνουν 200 και πλέον οικογένειες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, καθώς καλούνται από τις τράπεζες να καλύψουν εγγυήσεις ύψους 27 εκατ. Ευρώ, για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που όμως δεν ξεκίνησαν ποτέ!

Η περιπέτεια των 200 οικογενειών άρχισε το 2009 όταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών. Πρόκειται για οικογένειες αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτών με μικρές προσωπικές εταιρίες. Την κατασκευή των έργων ανέλαβε για λογαριασμός τους η KLT Energy A.E. έναντι εγγυήσεων σε μεταχρονολογημένες επιταγές που έφταναν συνολικά τα 27 εκατ. ευρώ. (από 60.000 έως 300.000 ευρώ για τον κάθε ενδιαφερόμενο ανάλογα και με την ισχύ του κάθε πάρκου). Όμως η κατασκευάστρια εταιρία αιφνιδιαστικά ζήτησε να ενταχθεί στο άρθρο 99 χωρίς ποτέ να υλοποιήσει τα έργα. Η εταιρία είχε όμως προλάβει να προεισπράξει από τις τράπεζες τις επιταγές που παρέλαβε, έναντι του έργου που θα υλοποιούσε!

Το αποτέλεσμα είναι οι τράπεζες να έχουν εκδώσει διαταγές πληρωμής, να έχουν προσημειώσει τις περιουσίες και τα σπίτια των οικογενειών και να απαιτούν χρήματα τα οποία εκείνες δε διαθέτουν. Στην προσπάθεια τους να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν συστήσει αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Σύμπραξη» με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών όλων των ζημιωθέντων από την KTL ENERGY A.E. εξαντλώντας κάθε νομικό δικαίωμα. Πριν από την αρνητική εξέλιξη της συνεργασίας τους με την KLT ENERGY A.E., με προσωπική τους οικονομική επιβάρυνση προχώρησαν σε υπογραφή σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με το διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. αρμοδιότητα της ΔΕΗ Α.Ε.) που διαχειριζόταν το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική επικράτεια. Μετά το ναυάγιο της συνεργασίας τους με την KLΤ ENERGY Α.Ε. κινδυνεύουν να χάσουν τους όρους της σύμβασης ενώ έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με νέο κατασκευαστή για την υλοποίηση του έργου.

Οι 200 οικογένειες ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ώστε να δοθεί μικρή χρονική παράταση στη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν υπογράψει με το ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς για τους περισσότερους πλησιάζει στη λήξη της, ή ήδη έχει λήξει για κάποιους. Η μικρή παράταση που ζητούν χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί «βαθιά ανάσα» και κάνει ρεαλιστική την υλοποίηση του έργου καθώς ήδη οι 200 οικογένειες έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με νέο κατασκευαστή για την υλοποίηση του έργου ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις τους με τις εμπλεκόμενες τράπεζες για τη χρηματοδότηση του.

Εκατόν τρεις (103) βουλευτές από όλα τα κόμματα της Βουλής, υπέγραψαν την προτεινόμενη τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ