Ο Σοφοκλής Πιταροκοίλης, Γενικός Διευθυντής της Solar Cells Hellas AE.

Solar Cells Hellas AE: «Η ανάπτυξη τρώει τα παιδιά της»

Διαβάστηκε από 1616 αναγνώστες -

Ο Σοφοκλής Πιταροκοίλης, Γενικός Διευθυντής της Solar Cells Hellas AE, αναφέρεται στην πορεία των εταιρειών κατασκευής φωτοβολταϊκών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

 
Η μια μετά την άλλη γνωστές εταιρείες του κλάδου των φωτοβολταϊκών πνέουν τα λοίσθια. Το γεγονός αυτό είναι οξύμωρο εάν λάβει κανείς υπόψη του τη ραγδαία μείωση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων (πάνω από 50% μόνο τους τελευταίους 16 μήνες), την ανάπτυξη αγορών και εκτός Ευρώπης (ιδιαίτερα της Αμερικής και της Κίνας) και την γενναιόδωρη πολιτική υποστήριξης των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι όμως τελικά τα παραπάνω αίτια που προκαλούν κανιβαλιστικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κλάδο. Η μείωση των τιμών για παράδειγμα, δεν συμβάδισε στον ίδιο βαθμό με αντίστοιχη μείωση του κόστους παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί παραγωγοί να αναγκαστούν να πωλούν στο κόστος ή με ζημίες. Η αυξημένη ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσε είσοδο νέων παικτών και μια γιγάντωση της παραγωγικής δυναμικότητας. Μόνο το 2012, 50GW βιομηχανικής παραγωγής πρέπει να καλύψουν 23GW τελικής ζήτησης• κάποιοι αναπόφευκτα θα μείνουν εκτός παιχνιδιού. Και αυτοί δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι οι ασιάτες παραγωγοί (αν και αρκετοί εμφανίζουν ήδη αρνητικά αποτελέσματα στις οικονομικές καταστάσεις τους), για τους οποίους οι παχυλές κρατικές επιδοτήσεις αποτέλεσαν ασφάλεια για μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και επιθετική εμπορική πολιτική σε σημείο που να δημιουργήσει υποψίες dumping τιμών και πόλεμο μεταξύ των βιομηχανιών φωτοβολταϊκών.

Η δραματική μείωση των τιμών δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Σύντομα καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι το όφελος που καρπώνεται ο επενδυτής λόγω του χαμηλού κόστους ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών λόγω των υψηλών επιδοτήσεων. Η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης σύντομα ρίχθηκε στις καλένδες από τους ευρωπαίους πολιτικούς που δεν είχαν την διάθεση να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο για ένα μοντέλο (το περιβόητο Feed in Tariff) που θεωρήθηκε (κακώς βέβαια) ότι ευθύνεται για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών βρίσκεται σήμερα απολογούμενος επειδή είχε επιτύχει αυτό που κανείς δεν φανταζόταν κάποια χρόνια πριν, αλλά όλοι εύχονταν: ανάπτυξη πάνω από 35% τα τελευταία χρόνια, οικονομίες κλίμακας, μείωση τιμών και κόστους παραγωγής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ