Λεπτομέριες για το «ΗΛΙΟΣ» στις Βρυξέλλες

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπουργός ΠΕΚΑ, παρουσίασε τα σχέδια για το φωτοβολταϊκό έργο των 10GW.

 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσίασε τα σχέδιά του για το Project ΗΛΙΟΣ, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για τη σύναψη διαβούλευσης με τους ενδιαφερομένους σχετικά με την στρατηγική για τις ανανεώσιμες ενέργειας (ΑΠΕ), στις Βρυξέλλες.

Στην παρουσίαση, ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε τα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης ότι «προσαρμόζονται πάρα πολύ αργά»και ρώτησε γιατί, όταν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι προϊόντα εισαγωγών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν εξάγονται.

«Τώρα ήρθε η ώρα να γεφυρώσουμε το υπάρχον νομοθετικό, υποδομών και πολιτικής χάσμα, και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε, προσθέτοντας ότι το έργο μπορεί να αποτελέσει «παράδειγμα της συνεργασίας της ΕΕ και να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για άλλες πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών και διεθνών ενδιαφερόντων».

Για την εκτέλεση των καθηκόντων διαχείρισης και διοίκησης του έργου, έχει καθιερωθεί h HELIOS Α.Ε. Οικονομικοί σύμβουλοι έχουν επίσης εμπλακεί, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και γερμανικών κυβερνήσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 10GW έργο μπορεί να θεωρηθεί ως η ελπίδα της Ελλάδας, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει τη «βασική κινητήρια δύναμη» της πράσινης οικονομικής ανάπτυξης στην χώρα.

Εκτός από τη βοήθεια που θα προσφέρει στα κράτη μέλη της ΕΕ, να επιτύχουν τους στόχους τους για τις ΑΠΕ του 2020, λέει ο υπουργός, το έργο θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ. «Το ΗΛΙΟΣ, παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, καθώς μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2020».

Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά ζητήματα:

(i) με ποίον χρηματοδοτικό μηχανισμό το κράτος-μέλος “υποδοχής”, υποστηρίζει το έργο κοινοπραξίας;, και
(ii) με ποιόν μηχανισμό το κράτος-μέλος «υποδοχής» έχει αποζημιωθεί για την παροχή στους επενδυτές πλήρης άδειας SPV σε συγκεκριμένες κρατικές περιοχές, απαλλάσοντάς τους από τυχόν διοικητικά και γραφειοκρατικά εμποδία;

Η ανάγκη για διευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας, επισημάνθηκε επίσης ως σημαντική. Έχει υπολογιστεί ότι η εγκατάσταση άνω των 35.000km γραμμής υψηλής τάσης είναι απαραίτητη, με κόστος άνω των ¤25 δισ. Η παρουσίαση του κ. Παπακωνσταντίνου περιγράφει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για τη μεταφορά ενέργειας. Συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Διαδρομή

Μέγιστη μεταφορά ενέργειας

Τύπος Διασύνδεσης

Δυτικά Βαλκάνια

150 MW

Overhead

Ανατολικά Βαλκάνια

800 MW

Overhead

Ενδοχώρα Ιταλίας

500 MW

Sub-sea & overhead

Αδριατική Θάλασσα

10 GW

Sub-sea & overhead



Όσον αφορά την υλοποίηση του έργου, ο υπουργός προτείνει τη δημιουργία μιας «all-inclusive» πλατφόρμας για την «ενθάρρυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας». Πιστεύει ότι τα 10 GW φωτοβολταϊκών συστημάτων θα καταλάβουν περίπου 200 τετ. χλμ.Ήδη, είπε, έχει εκπονηθεί σημαντική έρευνα, όσον αφορά την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ