Όπως προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνται εντός της Ε.Ε. στις ΑΠΕ.

Όσο για την Ελλάδα, στη λίστα των «27» καταλαμβάνει τη 16η θέση πίσω από χώρες όπως η Τσεχία και η Ρουμανία.

Οι ΑΠΕ αποκτούν… δυναμική εντός της Ε.Ε.

Μπορεί η ανεργία να «καλπάζει» στην Ευρωπαϊκή ένωση, όμως η λύση στο πρόβλημα φαίνεται να έρχεται και από τις θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αυξάνονται!

 
Η ανεργία «καλπάζει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαίοι ηγέτες «πονοκεφαλιάζουν» προσπαθώντας να βρουν λύσεις… ανάσχεσης του φαινομένου, αλλά και τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουν την απασχόληση. Ωστόσο η… λύση ίσως να είναι μέσα στα πόδια τους, και έχει να κάνει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνται εντός της Ε.Ε. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική. Στον κλάδο των ΑΠΕ εργάζονταν το 2010 1,14 εκατομμύριο άνθρωποι, κάτι που «μεταφράζεται» σε αύξηση στις θέσεις απασχόλησης της τάξεως του 25% σε σχέση με το 2009. Ανοδική πορεία διαγράφουν και τα έσοδα από την καθαρή ενέργεια, καθώς όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, το 2010 τα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 15%, αγγίζοντας τα 127 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο τομέας της ενέργειας από στερεή βιομάζα προσέφερε το 2010 εργασία σε 273.000 ανθρώπους, ενώ ακολουθούσαν τα φωτοβολταϊκά με 268.110 και η αιολική ενέργεια με 253.145 θέσεις απασχόλησης. Την μερίδα του λέοντος στις «πράσινες» θέσεις εργασίας έχει η Γερμανία (361.360), που επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο για τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής αλλά της παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Στην δεύτερη θέση αναφορικά με τις θέσεις εργασίας ακολουθεί η Γαλλία και έπονται Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία.

Όσο για την Ελλάδα, στη λίστα των «27» καταλαμβάνει τη 16η θέση πίσω από χώρες όπως η Τσεχία και η Ρουμανία. Στη χώρα μας το 2010, 12.920 άνθρωποι απασχολούνταν στις ΑΠΕ, οι περισσότεροι στα φωτοβολταϊκά (4.250), αλλά και στους κλάδους της ενέργειας από βιομάζα (3.000), στην αιολική ενέργεια (1.570) και στα βιοκαύσιμα (300). Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας, όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στη λίστα, όμως θα πρέπει κανείς να έχει το νου του σε αυτήν, καθώς από το 2009 έχει υπερ-τετραπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της και αυτό ίσως είναι μόνο η αρχή».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ