Νέο είδος ηλιακών κυψελών μπορεί να αυξήσει την απόδοση 25%

Σύμφωνα με το πρακτορίο Reuters, ένα νέο είδος ηλιακής κυψέλης θα μπορούσε να ενισχύσει την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών με πάνω από 25% συγκριτικά με τους συμβατικούς συλλέκτες πυριτίου.

 
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, έχουν αναπτύξει μια υβριδική ηλιακή κυψέλη που είναι σε θέση να μετατρέψει το 44% του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια, 25% περισσότερο από το 34% των συμβατικών κυψελών.

Οι ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν την ενέργεια του ήλιου, σε ηλεκτρική ενέργεια. Απορροφούν ενέργεια μέσω ημιαγώγιμων υλικών, όπως το πυρίτιο, από σωματίδια φωτός που ονομάζονται φωτόνια, δημιουργώντας ηλεκτρόνια για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, οι ηλιακες κυψέλες πυριτίου δεν μπορούν να μετατρέψουν όλη την ενέργεια ενός φωτονίου, και ένα μεγάλο μέρος της χάνεται. Συνήθως, μια ηλιακή κυψέλη παράγει ένα ηλεκτρόνιο από τη δέσμευση κάθε φωτονίου.

«Σας παρουσιάζουμε την πρώτη υβριδική ηλιακή κυψέλη που χρησιμοποιεί ένα φαινόμενο, που ονομάζεται εξιτόνιο απλής σχάσης, για την παραγωγή δύο ηλεκτρονίων για κάθε φωτόνιο που απορροφάται στο οργανικό υλικό», δήλωσε στο Reuters ο Bruno Ehrler, κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Οι υβριδικές κυψέλες δεν είναι νέα τεχνολογία. Αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά το 1996, αλλά η αποτελεσματικότητά τους πρέπει να αυξηθεί και να σταθεροποιηθεί πριν να μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο.

«Αυτές οι υβριδικές κυψέλες είναι οι πρώτες στο είδος τους, οπότε είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί πότε θα μπορέσουν να εμπορευματοποιθούν», δήλωσε ο Ehrler. «Η εταιρεία Eight19 συνεργάζεται στενά με την ομάδα και θα βγάλει τις κυψέλες μας στην παραγωγή, εάν αποδειχθεί ότι είναι εμπορικά βιώσιμες. Ωστόσο, προκειμένου να εκτιμηθεί αυτό, θα πρέπει να διερευνήσουμε τις συσκευές περαιτέρω. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 3 χρόνια» πρόσθεσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ