Οι φωτοβολταΪκές εγκαταστάσεις φτάνουν τα 27.7GW το 2011

Η συνολική απόδοση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων το 2011 ανήλθε στα 27.7GW, σύμφωνα με στοιχεία πο δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA).

 
Οι εγκαταστάσεις έφτασαν τα 67.4GW στο τέλος του 2011, από τα 39.7GW στο τέλος του 2010. Ωστόσο, η EPIA προειδοποίησε ότι νέες αγορές, εκτός Ευρώπης, θα πρέπει να αναπτυχθούν, για να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με την EPIA, έξι περιφερειακές αγορές (Ιταλία, Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία) εγκατέστησαν περισσότερο από 1GW επιπλέον παραγωγικής ικανότητας το 2011, σε σύγκριση με το 2010 που ήταν μόλις τρεις (Γερμανία, Ιταλία και Δημοκρατία της Τσεχίας).

Η Ευρώπη συνέχισε να είναι η μεγάλη αγορά για το 2011, αντιπροσωπεύοντας το 75% όλων των νέων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την EPIA. Οι δύο μεγαλύτερες αγορές του 2011, η Ιταλία και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της παγκόσμιας ανάπτυξης της αγοράς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Ωστόσο, στην Ευρώπη τα επενδυτικά κίνητρα έχουν περιοριστεί ή ακόμη και σταματήσει, απαιτώντας νέες αγορές που θα πρέπει να αναδυθούν, εάν η βιομηχανία πρόκειται να διατηρήσει μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η EPIA σημειώνει ότι το 2010, το 80% των παγκόσμιων συνδέσεων συστημάτων φωτοβολταϊκών μετρήθηκαν στην Ευρώπη, μερίδιο που μειώθηκε σε 75% το 2011.

«Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι», σημείωσε ο πρόεδρος της EPIA, Ingmar Wilhelm. «Ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές πάντα ξεπερνούσαν την εγχώρια παραγωγή, αυτό πιθανώς δεν θα ισχύει για τα επόμενα χρόνια. Η ενίσχυση του δυναμικού τωνφωτοβολταϊκών, με την προσθήκη επιπλέον αγορών, μπορεί να θεωρηθεί ο πιο σημαντικός στόχος για τη συνέχιση της παγκόσμιας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών».

Αν και έχει διατυπωθεί έμμεσα, η EPIA επέστησε την προσοχή στην ανάγκη, η αγορά της Κίνας, ο μεγαλύτερος παραγωγός φωτοβολταϊκών μονάδων, να αναπτύξει τη δική της εγχώρια αγορά, ώστε να υποστηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η EPIA σημειώνει ότι οι μεγάλες, αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, αλλά και η Αυστραλία και η Ινδία, έχουν «αξιοποιήσει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των τεράστιων δυνατοτήτων τους».

Σύμφωνα με την EPIA, η Κίνα έχει εγκαταστήσει τουλάχιστον 2GW νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ οι ΗΠΑ πρόσθεσαν τουλάχιστον 1.6GW. Η Ιαπωνία αναμένεται να έχει πάνω από 1 GW συνδεδεμένα, ενώ η Αυστραλία εγκατέστησε 700MW το 2011. Η Ινδία φαίνεται να έχει εγκαταστήσει πάνω από 300 MW το ίδιο έτος.

«Επιπλέον, πολλές χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Ασία και η Νότια Αμερική, είναι στα πρόθυρα έναρξης της ανάπτυξής τους», πρόσθεσε ο Βίλχελμ.

H EPIA σημείωσε επίσης ότι η συνολική παραγωγή ενέργειας των φωτοβολταϊκών το 2011, ήταν ίση με περίπου 80 δισεκατομμύρια kWh, και ήταν αρκετή για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε τροφοδοσία, πάνω από 20 εκατομμύρια νοικοκυριά στον κόσμο.

Στην Ευρώπη, πάνω από 50GW από φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαταστάθηκαν στα τέλη του 2011. Με την αυξανόμενη συνεισφορά από χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο μέσος συντελεστής πληρότητας του δυναμικού αυτού αυξάνεται και αναμένεται να παράγονται πάνω από 60 δισεκατομμύρια kWh σε ετήσια βάση, αρκετή ενέργεια για την προμήθεια, πάνω από 15 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ