Εσφαλμένα πιστεύουν αρκετοί ότι, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να είναι αποδοτικό μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος.
Ο κάθε οικιακός καταναλωτής που εγκαθιστά φωτοβολταϊκά στοιχεία, δε θεωρείται επιτηδευματίας και επομένως δεν υπόκειται σε κάποιο καθεστώς φορολογίας.
Επίσης, η απαλλαγή από τη φορολόγηση εσόδων ισχύει και για πολύ μικρές επιχειρήσεις που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στοιχεία.
Απόδοση με βάση τον προσανατολισμό και την κλίση
Λίγο-πολύ, όλοι γνωρίζουμε ότι, η παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος εξαρτάται κυρίως από την ηλιοφάνεια της τοποθεσίας στην οποία είναι εγκαταστημένο.
Το πόσο αποδοτικό θα είναι το φωτοβολταϊκό σας σύστημα από την περιοχή στην οποία κάνετε την επένδυσή σας και από την κλίση των κατόπτρων.
Συγκριτικός πίνακας αποδόσεων σε 24 πόλεις
Για τις μελέτες απόδοσης σε κάθε περιοχή χρησιμοποιήθηκαν τα μετεωρολογικά δεδομένα για την ετήσια προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία.
Η αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών χρηματοδοτείται μέσω δανείου, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο, όσο κι αν ίστε ιδιώτης.
Στη χώρα μας πάντως, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη του συγκεκριμένου χώρου τα τελευταία χρόνια, ενώ οι διαδικασίες που απαιτούνται έχουν απλοποιηθεί αρκετά.
Εγγυημένη απόδοση σε κάθε περιοχή
Διαβάστηκε από 1814 αναγνώστες -
Εσφαλμένα πιστεύουν αρκετοί ότι, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να είναι αποδοτικό μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, αφού αποδεικνύεται περίτρανα ότι, όπου και αν βρίσκεστε, η επένδυση είναι εγγυημένη...
Εδώ και αρκετά χρόνια, στην υπόλοιπη Ευρώπη -και όχι μόνο- η χρήση των φωτοβολταϊκών στοιχείων, είναι ένας αρκετά προσφιλής τρόπος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στη χώρα μας, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη του συγκεκριμένου χώρου τα τελευταία χρόνια, ενώ οι διαδικασίες που απαιτούνται έχουν απλοποιηθεί αρκετά, ώστε η εγκατάσταση και η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων να είναι αρκετά ελκυστικές όχι μόνο από επιχειρηματική σκοπιά, αλλά και από την οπτική ενός ιδιώτη. Λίγο-πολύ, όλοι γνωρίζουμε ότι, η παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος εξαρτάται κυρίως από την ηλιοφάνεια της τοποθεσίας στην οποία είναι εγκαταστημένο. Είναι επίσης σαφές ότι, όσο πιο νότια βρίσκεται η εγκατάσταση, τόσο μεγαλύτερη παραγωγή έχει. Ωστόσο, η οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να αποφέρει αξιόλογα κέρδη σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος. Στο συγκεκριμένο θέμα παρουσιάζουμε μία σύγκριση της ετήσιας παραγωγής ενός “Οικιακού” Φωτοβολταϊκού Συστήματος σε διάφορες Ελληνικές πόλεις. Στις σελίδες που ακολουθούν, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πόσο επηρεάζεται η παραγωγή ενός συστήματος από την τοποθεσία όπου βρίσκεται. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, παρατηρούνται κάποιες διαφορές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατΆ επέκταση στα κέρδη, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Τα δεδομένα της έρευνας μας Για τη συγκριτική μελέτη χρησιμοποιήθηκε το εξής σύστημα, ισχύος 10Mw: - Πάνελ: 43 πάνελ 230W (Κατασκευαστής: Aleo-Solar, Τύπος: S18-230) - Inverter: 1 τριφασικός, (Κατασκευαστής: Kostal, Τύπος: Piko 10.1) - Κλίση των πάνελ σε σχέση με τον οριζόντιο επίπεδο: 30Ο. - Προσανατολισμός εγκατάστασης: Νότιος
Στον συγκριτικό πίνακα, μπορείτε να δείτε τη συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας (και τα έσοδα) για ένα οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ στις τελευταίες στήλες έχουν αποτυπωθεί και τα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας. Όπως είναι φυσικό, οι νοτιότερες περιοχές της χώρας παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Για παράδειγμα, στη Ρόδο, το φωτοβολταϊκό σύστημα που μπορούμε να τοποθετήσουμε στην οικία μας δίνει ετήσιο εισόδημα 8.358 ευρώ, ενώ σε βάθος 25ετίας παράγει 365.221 kWp με κέρδη 190.828 ευρώ. Ανάλογα αποτελέσματα μπορεί να έχει κάποιος και σε άλλα νησιά, όπως επίσης και στην περιοχή της Πελοποννήσου, όπου τα ετήσια κέρδη κυμαίνονται περίπου στα 8.000 ευρώ (ενώ στην 25ετία, τα ποσά που μπορούμε να κερδίσουμε προσεγγίζουν τα 170.000 ευρώ). Εξετάζοντας περιοχές της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, όπως είναι η Αττική, η Θήβα, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα και το Αγρίνιο, οι αποδόσεις είναι αρκετά υψηλές με ετήσια έσοδα πάνω από 7.000 ευρώ (αντίστοιχα για την 25ετία τα ποσά που μπορούμε να κερδίσουμε ξεπερνούν σε κάθε περίπτωση τα 160.000 ευρώ). Στα βόρεια και βορειοδυτικά μέρη της Ελλάδας, σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, τα Ιωάννινα, η Ξάνθη, η Καστοριά, η Ορεστιάδα, η Φλώρινα κα., το οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικό, για τα δεδομένα της επένδυσής μας, αφού τα ποσά που μπορούμε να κερδίσουμε κυμαίνονται στα 7.000 περίπου το χρόνο και σε ορίζοντα 25ετίας ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ. Συγκρίνοντας τα δεδομένα για την πρώτη σε απόδοση περιοχή της Ρόδου, σε σχέση με την τελευταία στη σειρά Φλώρινα, οι διαφορές που εντοπίζουμε ανέρχονται σε 1.675 ευρώ το χρόνο ή σε 37.439 ευρώ σε 25 έτη. Με δεδομένο ότι, ένα οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα κοστίζει περίπου από 25.000 έως 35.000 ευρώ, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι, η επένδυση μας, σε οποιαδήποτε περιοχή και αν βρισκόμαστε, μας προσφέρει ένα πολύ καλό εγγυημένο εισόδημα, ειδικά για την περίοδο που διανύουμε. Με αυτό τον τρόπο, το κόστος επένδυσης αποσβένεται εύκολα και τα χρήματα που μπορούμε να εξοικονομήσουμε είναι τεράστια.
Mηδενικό ρίσκο- Υψηλές αποδόσεις Τα συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζουμε σε αυτό το άκρως ενδιαφέρον θέμα, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως το Cover Story του προηγούμενου τεύχους του περιοδικού «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ», όπου 16 ιδιώτες και μια επιχείρηση δημοσιοποίησαν την προσωπική τους εμπειρία από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσαν, η επένδυση που πραγματοποίησαν με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού τα έσοδα είναι σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερα από αυτά που αρχικά είχαν προβλεφθεί.
Χρηματοδοτείστε την επένδυσή σας εύκολα και γρήγορα
Η αγορά και κατΆ επέκταση η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων χρηματοδοτείται μέσω δανείου, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο, όσο κι αν ίστε ιδιώτης. Τα παρεχόμενα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως είναι αναμενόμενο, διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, αφού το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θέτει τις δικές του προϋποθέσεις. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, οι περισσότερες τράπεζες χρηματοδοτούν σε επιχειρηματικό επίπεδο τις επενδύσεις πάνω στο συγκεκριμένο τομέα. Όσον αφορά στους ιδιώτες (για κάποιον που θέλει να τοποθετήσει ένα σύστημα φωτοβολταϊκών στην οικία του), υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου οι τράπεζες εντάσσουν τις συγκεκριμένες ενέργειες σε ένα γενικότερο δανειακό πλαίσιο, ενεργειακής αναβάθμισης του οικήματος, ενώ σε ορισμένες άλλες, το δάνειο είναι συγκεκριμένο για φωτοβολταϊκά στοιχεία. Στις σελίδες του περιοδικού 20 έως 23, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα βρείτε στην αγορά. Βρείτε αυτό που πραγματικά ταιριάζει στις ανάγκες και κάντε τη δική σας επένδυση. Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος υπερκαλύπτει το κόστος δανεισμού και σας προσφέρει ένα εγγυημένο εισόδημα σε βάθος χρόνου.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση την οποία ετοιμάζετε, είναι η επιλογή μιας αξιόπιστης εταιρείας, αφού έτσι εξασφαλίζετε τη μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, αλλά και τη χρήση της πολυετούς εγγύησης που δίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Για να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή –και απροβλημάτιστη- απόδοση, η εταιρεία θα πρέπει να έχει προβεί σε μια άκρως αναλυτική μελέτη, προκειμένου να αποφύγετε τα ενδεχόμενα σκίασης της εγκατάστασής σας. Τέλος, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα των υλικών (όπως στις καλωδιώσεις) που θα χρησιμοποιήσετε, ενώ η χρήση συστήματος προστασίας από τους κεραυνούς είναι σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητη.
ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Οι κατασκευαστές δίνουν συνήθως τις εξής εγγυήσεις για τα φωτοβολταϊκά:
- 2-5 χρόνια εγγύηση για το προϊόν
- 10-12 χρόνια εγγύηση για το ότι θα αποδίδει πάνω από το 90% της ονομαστικής του ισχύος
- 20-25 χρόνια εγγύηση για το ότι θα αποδίδει πάνω από το 80% της ονομαστικής του ισχύος
- Η τυπική εγγύηση των αντιστροφέων (inverter) είναι συνήθως 2 χρόνια
ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Το πόσο αποδοτικό θα είναι το φωτοβολταϊκό σας σύστημα εξαρτάται από δύο παράγοντες. Από την περιοχή στην οποία διαμένετε ή κάνετε την επένδυσή σας και από την κλίση των κατόπτρων. Τα φωτοβολταϊκά έχουν τη μέγιστη απόδοση όταν έχουν νότιο προσανατολισμό. Συνήθως επιλέγεται μια κλίση που να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα καθΆ όλη τη διάρκεια του έτους. Στην Ελλάδα, η βέλτιστη κλίση είναι γύρω στις 30ο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δάνεια χορηγούνται με δύο διαφορετικές μορφές. Το ένα αφορά στην προσημείωση ακινήτου ή εναλλακτικά, στην εκχώρηση της σύμβασης που υπογράφει ο κάτοχος της εγκατάστασης με τη ΔΕΗ, έτσι ώστε τα έσοδα να «αποπληρώνουν» το κόστος του δανεισμού.