Προτεραιότητα οι ενεργειακές επενδύσεις

«Αιχμή του δόρατος» για την επιστροφή στην ανάπτυξη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωσταντίνου, τις ενεργειακές επενδύσεις.

 
Αναφερόμενος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είπε ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου να υπάρχει σταθερό περιβάλλον και σιγουριά και ότι οι εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας θα πληρωθούν. Για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις για τις τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, ούτε και θα επηρεάσουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.
Ο υπουργός ανήγγειλε εξάλλου ότι τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου εκκρεμούν οι σχετικές διαδικασίες με στόχο την παράδοση του έργου το 2015. Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο Project Helios και τόνισε ότι ο σχεδιασμός προχωρεί σε τέσσερεις άξονες: Τη διασφάλιση των απαραίτητων εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 10GW, τα δίκτυα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη χρηματοδότηση νέων συνδέσεων και τη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων, το ρυθμιστικό αδειοδοτικό πλαίσιο και τη χρηματοδότηση. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει πολιτική δέσμευση για μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς της παραγόμενης «ηλιακής» ενέργειας, η οποία θα απορροφάται από χώρες της Ε.Ε.
Όσον αφορά τους μεγάλους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Είμαστε παρόντες στην διεκδίκηση του ανοίγματος του Νοτίου Διαδρόμου και παρόντες στην περιοχή μας που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Κύπρο και ελπίζω και στην Ελλάδα». Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα στα τέλη του 2012 να «πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα» στον ελληνικό χώρο. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επενδύσεων και δήλωσε ότι, παρά τα προβλήματα, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε τροποποίηση των τιμών αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς αναλυτική και εις βάθος μελέτη για κάθε τεχνολογία χωριστά, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), Γιώργος Περιστέρης.
Ο ΕΣΗΑΠΕ, ανέφερε, έχει υποβάλει τις προτάσεις του στο ΥΠΕΚΑ και θα τις υποβάλει και στη ΡΑΕ. Ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε το τέλος ΑΠΕ ως "εξάμβλωμα από το παρελθόν" και τόνισε ότι οι ΑΠΕ δεν αυξάνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, ανέφερε ότι ο ΔΕΣΜΗΕ αδυνατεί να κινητοποιήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κατασκευή των δικτύων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 θα πρέπει να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια.
Ο κ. Π. Σελέκος, γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθουν οι τελικές αποφάσεις για την ένταξη τεσσάρων νέων μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων στο "fast track". Παράλληλα όπως είπε είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία νέου θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις με στόχο να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και μικρότερων επενδύσεων στο νόμο για το "fast track".
Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Δ. Ραχιώτης τόνισε ότι οι εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ (feed in tariffs) εξυπηρετούν τον στόχο της δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος, προκειμένου έλληνες και ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα ή στη χειρότερη περίπτωση να μη φύγουν από την Ελλάδα.

Στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αντλησιοταμίευσης, σε συνδυασμό με την επίτευξη συνεργασιών, σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, επικεντρώνεται η στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας χθες επενδυτικό φόρουμ του ΣΕΗΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και ένταξής της σε αναπτυξιακή τροχιά. Όπως ανέφερε, η ΔΕΗ επικεντρώνεται στην υλοποίηση επενδύσεων σε νέες μονάδες παραγωγής, φιλικές προς το περιβάλλον, για την αντικατάσταση παλιών, μη αποδοτικών και ρυπογόνων μονάδων αλλά και στη δυναμική ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αναφερόμενος αναλυτικά στα υπό εξέλιξη projects της ΔΕΗ σε όλους τους τομείς, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι, στο επενδυτικό πλάνο του ομίλου για δίκτυα και υποδομές περιλαμβάνονται σημαντικά έργα για την πενταετία 2012-2016, όπως για παράδειγμα το έργο της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ και για την οποία η επιχείρηση έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ως προς την αίτηση έγκρισης χρηματοδότησης μέρους της επένδυσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ έχει ενταχθεί και για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Για το φωτοβολταϊκό πάρκο 200 ΜW στη Δυτική Μακεδονία, τόνισε ότι βρίσκεται στην τελευταία φάση της διαδικασίας αναζήτησης στρατηγικού εταίρου, με στόχο την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Επίσης, αναμένεται εντός του 2012 η λειτουργία τεσσάρων αιολικών πάρκων και αναμένεται η αδειοδότηση για τα αιολικά πάρκα Ροδόπης, Μακρονήσου και ¶νδρου. Τέλος, αναφέρθηκε στις συνεργασίες στο εσωτερικό της χώρας [με την Τέρνα για αντλησιοταμιευτικά έργα, με την ισπανική Urbaser (σύσταση Waste Syclo) και με την Silcio (σύσταση εμπορικής εταιρείας)], καθώς και στην επέκτασή της στο εξωτερικό (συμμετοχή σε διαγωνισμούς της FYROM, της Σερβίας και του Κοσσόβου).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ