Θέμα έχει προκαλέσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η υπόθεση της μη καταβολής από την Energa και την Hellas Power των οφειλών προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ.

Θέμα με τις οφειλές Energa και Hellas Power

Θέμα έχει προκαλέσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η υπόθεση της μη καταβολής από την Energa και την Hellas Power των οφειλών προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ.

 
Οι οφειλές αυτές συνολικά εμφανίζεται να ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ. Οφειλές, τις οποίες η Worldwide Energy, που εκπροσωπεί τις δύο εταιρείες, αμφισβητεί, όπως αναφέρει σε δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε χθες, γνωστοποιώντας παράλληλα με τη δεύτερη, ότι, ενώ ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει στην καταβολή μιας δόσης ύψους 27 εκατ. ευρώ, οι λογαριασμοί της δεσμεύτηκαν με βάση τις διατάξεις του νόμου 3691/2008 («Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες»), από τις αρμόδιες αρχές. Σημειώνεται ότι τόσο η Energa όσο και η Hellas Power βρίσκονται υπό ένα εταιρικό σχήμα που ελέγχεται από τη Worlwide Energy, ωστόσο –όπως καταγγέλλει η τελευταία- ενώ αρχικά ο ΔΕΣΜΗΕ αναγνώρισε τη σύμπραξη, εν συνεχεία «παρανόμως και χωρίς καμία νομική βάση δεν αποδέχεται την απόσχιση του κλάδου και δεν προχωράει στη χορήγηση του Αριθμού Μητρώου Συμμετεχόντων, δημιουργώντας φορολογικά προβλήματα στην εταιρεία και παραβιάζοντας την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Η ΔΕΗ από την άλλη πλευρά, έχοντας αναγνωρίσει την απόσχιση κλάδου, προχωράει κανονικά στην τιμολόγηση της εταιρείας». Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ερωτήματα γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Energa και Hellas Power.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη Worldwide Energy, «οι εταιρείες καταβάλλουν κανονικά, κάθε μήνα, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΔΕΣΜΗΕ, για τις οποίες δεν υπάρχει αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, και μάλιστα εντός 28 ημέρων από την ημερομηνία έκδοσης του σχετικού τιμολογίου, όπως έχει ζητηθεί από τον ΔΕΣΜΗΕ, αλλά δεν αναφέρεται επίσημα σε κανένα ρυθμιστικό κείμενο. Μόνο για το 2011, και οι δυο εταιρείες έχουν καταβάλλει ήδη στο ΔΕΣΜΗΕ 350 εκατ. ευρώ. Τα «ληξιπρόθεσμα» ποσά που ο ΔΕΣΜΗΕ θεωρεί ότι οι εταιρείες του οφείλουν είναι ποσά, τα οποία παράτυπα και χωρίς τεκμηρίωση, έχει χρεώσει. Τα ποσά που οφείλονται είναι σε αμφισβήτηση και για αυτά έχουν κατατεθεί καταγγελίες και από τις δυο εταιρείες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της Διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ , η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί».

Όσον αφορά τη δέσμευση των λογαριασμών του, ο όμιλος αποδίδει το ζήτημα σε συμφέροντα που δεν επιθυμούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και αναφέρει, τέλος, ότι μολονότι τα ανοιχτά υπόλοιπα των πελατών του φθάνουν τα 80 εκατ. ευρώ και η πληρωμή των λογαριασμών τους γίνεται με 4 μήνες καθυστέρηση, «σε καμία περίπτωση δε θα θέσει σε περαιτέρω δύσκολη οικονομική θέση τους 200.000 πελάτες του, δεδομένης της κρίσιμης και δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν, επιβάλλοντας τους απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής των λογαριασμών τους εντός 20 ημερών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρατικά και μονοπωλιακά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες».

Καθησυχάζουν ΥΠΕΚΑ και ΡΑΕ τους καταναλωτές

Και ενώ χθες το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συσκέψεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ ΔΕΣΜΗΕ, οι ιθύνοντες περιορίστηκαν σε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι κανένας καταναλωτής δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωσταντίνου, μιλώντας χθες στο 1ο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ) με θέμα: «Επανεκκινώντας την ανάπτυξη: Στρατηγικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα», διαβεβαίωσε ότι η αγορά ηλεκτρισμού θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και κανείς καταναλωτής δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «ανεξάρτητα της οποιασδήποτε εξέλιξης στη λειτουργία ενός Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο πελάτης του είναι πλήρως εξασφαλισμένος ως προς την τροφοδότησή του με ηλεκτρική ενέργεια. Τούτο συμβαίνει διότι έχει προβλεφθεί από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (ν. 4001/11) η ενεργοποίηση του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, που σήμερα είναι η ΔΕΗ ΑΕ. Ο Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου διασφαλίζει απολύτως, σύμφωνα με το άρθρο 57 του νόμου 4001/11, την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος σε πελάτες οι οποίοι δεν θα εκπροσωπούνται πλέον από τον μέχρι πρότινος Προμηθευτή τους, λόγω υπαιτιότητας αυτού. Σε περίπτωση αλλαγής Προμηθευτή, από τον σε αδυναμία να προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια Προμηθευτή, προς τη ΔΕΗ ΑΕ ως Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, αυτή γίνεται με αυτόματο τρόπο, χωρίς ο καταναλωτής να υποστεί διακοπή της τροφοδότησής του με ηλεκτρική ενέργεια. Οποιοδήποτε ποσό έχει καταβληθεί από τον καταναλωτή στον μέχρι πρότινος Προμηθευτή του και αφορά λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος δεν καταβάλλεται ξανά».

Καταγγελίες από εμπορικούς συνεργάτες

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή τους εμπορικοί συνεργάτες της Hellas Power, που, όπως υποστηρίζουν, απασχολούν 500 περίπου οικογένειες, καταγγέλλουν ότι τους τελευταίους 13 μήνες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100.000 πωλήσεις για την εταιρεία, ωστόσο δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011, καθώς και το bonus επίτευξης στόχων, πόσό που ανέρχεται συνολικά σε 1,5 εκατ. ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ