Σχέδιο για 400 MW Φωτοβολταϊκών στο Ομάν

Οι επενδύσεις ηλιακής ενέργειας συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή. Η Ελβετική Terra Nex και η MEBS, εταιρία που εδρεύει στη Γερμανία, σχεδιάζουν ένα project $2 δισ. για την ανάπτυξη 400 MW φωτοβολταϊκών στο Ομάν.

 
To project των 2 εταιριών συμπεριλαμβάνει εγκαταστάσεις για την κατασκευή ηλιακών panel για το Ομάν αλλά και για εξαγωγή. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από επενδυτές από τη Γερμανία, με $600 εκατομμύρια των συνολικών επενδύσεων να προέρχονται από άμεσο μετοχικό κεφαλαίο, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από δάνεια από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα επίτευξης του έργου, η MEBS έχει ξεκινήσει ένα ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο, που ονομάζεται Solar Energy-Photovolotaik, στο Ομάν ως ένα επιπλέον κίνητρο. Με μια συνολική αρχική επένδυση των $200 εκατ., το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτήσει τον πρώτο ηλιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Σεΐχης Hilal bin Khalid Bin Nasser al Maawali, τοπικός εταίρος της Terra Nex και της MEBS, ο οποίος έχει βοηθήσει άμεσα το έργο στο Ομάν.

Το έργο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 2.000 νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του Ομάν, σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους και υπηρεσίες. Το Ερευνητικό Συμβούλιο του Ομάν ενέκρινε πρόσφατα έναν προϋπολογισμό για να επικεντρωθεί στην μελέτη του ενεργειακού σχεδιασμού, τις επενδύσεις και τη διαβούλευση με την έρευνα στο Σουλτανάτο, που θα βελτιώσει την τεχνογνωσία του τοπικού πληθυσμού.

«Το νέο ινστιτούτο για την ηλιακή ενέργεια, σε συνδυασμό με τη διεθνή εκπαίδευση, θα δώσει το Σουλτανάτο την απαραίτητη τεχνογνωσία και ένα άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για τη δημιουργία παραγωγικής βάσης, με την ικανότητα να παράγει και να εξάγει καθαρή ενέργεια στις περιφερειακές χώρες και να παρέχει στη νεολαία του Ομάν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην την αγορά εργασίας. Αυτές οι νέες θέσεις απασχόλησης θα δημιουργήσουν μια νέα πηγή εσόδων για την εθνική οικονομία και θα συμβάλουν στην τοποθέτηση του Ομάν ως ηγέτη στον τομέα της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα είναι και εμπορεύσιμη στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Σεΐχης Hilal.

«Ο στόχος της κυβέρνησης να παράγει το 10% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020, είναι αξιέπαινος και αυτό το έργο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη πραγματοποίηση αυτού του οράματος.»

Οι τομείς ηλιακών και υδροηλεκτρισμού της Siemens AG, έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να ενεργήσει ως ανάδοχος EPC για το έργο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ