Στροφή στην Ενέργεια
Διαβάστηκε από 1389 αναγνώστες -
Η οικονομία στην χώρα βρίσκεται στην χειρότερη, ίσως, θέση μετά την μεταπολίτευση. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι η ενέργεια μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο από το χάος.
«Η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς τομείς ώθησης της οικονομίας, πολύ περισσότερο σήμερα από ότι στο παρελθόν», δήλωσε στο SPIEGEL ONLINE ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. «Αν εξαιρέσουμε παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός», είπε, «η ενέργεια είναι ίσως ο πιο δυναμικός τομέας, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα. Και είναι αυτός που θα οδηγήσει τις επενδύσεις από το 2012 και έπειτα».
Σε μια έκθεση του Σεπτεμβρίου, που ονομάζεται «Ελλάδα, 10 Χρόνια Μπροστά», η εταιρεία συμβούλων McKinsey & Co υποδηλώνει ότι ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα μπορούν να αυξηθούν στις 360.000 μέχρι το 2021, έναντι 240.000 το 2010, προβλέπει η μελέτη. Επίσης, ανέφερε ότι η ενέργεια θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης, μετά τον τουρισμό, σε ένα σενάριο το οποίο βλέπει τη χώρα να προσθέτει $59 δισ. στο ετήσιο ΑΕΠ ως το 2021. Μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνει η έκθεση, δεν θα καταστήσει την Ελλάδα ένα μεγαθήριο ενέργειας, αλλά θα αποτελέσει «ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τον περιορισμό των μεγάλων ελλειμμάτων που παραλύουν την σημερινή οικονομία».
Το κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας
Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο των σχεδίων για την ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα, με τις 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, είναι ιδανική για την παραγωγή και εξαγωγή καθαρής ηλιακής ενέργειας στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία. Ενώ η Γερμανία είναι ένας σημαντικός κατασκευαστής ηλιακού εξοπλισμού είναι αποδέκτης 50% λιγότερης ηλιακής ακτινοβολίας σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Αξιοποίηση της Αιολικής Ενέργειας
Ενώ υπάρχει αυξανόμενος αριθμός των χερσαίων ανεμογεννητριών, οι offshore δυνατότητες της χώρας έχουν προσελκύσει τη μεγαλύτερη προσοχή. «Το Αιγαίο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελκυστική θάλασσα για παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, επειδή οι άνεμοι είναι αρκετά δυνατοί και τα κύματα δεν είναι τόσο μεγάλα όσο στον Ατλαντικό», δήλωσε ο Dr. Paul D. Sclavounos, καθηγητής μηχανικής και ναυπηγίας στο Massachusetts Institute of Technology, στο Cambridge της Μασαχουσέτης.
Η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων, όμως, δεν θα είναι εύκολη. Το νερό που περιβάλλει την Ελλάδα και τα νησιά είναι βαθύ, επισημαίνει ο Dr. Sclavounos, και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, που να επιτρέπει στις ανεμογεννήτριες να επιπλέουν και όχι να ενσωματωθούν στον πυθμένα του πελάγους. Επιπλέον, η γερμανική Siemens AG, που κατέχει ηγετική θέση στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, επισημαίνει ότι τα έργα αιολικής ενέργειας απαιτούν εξαιρετικά υψηλή χρηματοδότηση. «Η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλα έργα και να δεσμευτούν κεφάλαια,» είναι το βασικό συστατικό, λέει ο Νίκος Τσάφος, διευθυντής της PFC Energy της Ουάσιγκτον «Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα.»
Φυσικό αέριο
Υπάρχουν επί του παρόντος αρκετοί αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στα, υπό υλοποίηση, έργα που θα διασχίσουν τη νότια Ευρώπη, από τη λεκάνη της Κασπίας και τη δυτική Ασία, προς τους καταναλωτές στην Ευρώπη. Τέτοιες γραμμές θα έφερναν: έσοδα από τα τέλη διέλευσης μέσα από τη χώρα, συμβάσεις συντήρησης, φθηνότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, βελτιώνοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. «Κάνουμε μια πολύ ισχυρή προσπάθεια για να γίνει η Ελλάδα κόμβος για το φυσικό αέριο", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Η υποδομή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή», δήλωσε ο κ. Levanious του EnergyStream CMG. «Το ρωσικό φυσικό αέριο και το αέριο της Κασπίας έρχονται μέσω αγωγών φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο πρωτοστατεί για το μέλλον στην Ελλάδα.»