Μέχρι τώρα οι περισσότερες εγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε μονοκατοικίες
ή κτίρια με 1-2 ιδιοκτησίες. Πόσο εύκολο ή δύσκολο όμως είναι να συμμετάσχουν
και οι ιδιοκτήτες ενός απλού διαμερίσματος;
Iσχύουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις με τις υπόλοιπες οικιακές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, ο κύριος του Φωτοβολταϊκού Συστήματος θα πρέπει να έχει τη χρήση του δώματος ή της στέγης που θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση, καθώς επίσης και µετρητή της ΔΕΗ στο όνοµά του, ενώ μία ακόμα απαραίτητη προϋπόθεση είναι πως μέρος των αναγκών του κτιρίου σε ζεστό νερό θα πρέπει να καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακός θερμοσίφωνας).
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τη διαδικασία που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί μια εγκατάσταση σε µία µέση πολυκατοικία µε 12 διαµερίσµατα, καθώς και να εκτιμήσουμε εάν αυτό είναι δύσκολο ή εύκολο και φυσικά εάν είναι προς το συμφέρον των ιδιοκτητών ή όχι.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΒΗΜΑ 1: Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Πολυκατοικίας
Για να εγκατασταθεί ένα Φωτοβολταϊκό Σύστημα σε ταράτσα ή στέγη πολυκατοικίας, θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη συναίνεση από όλους ανεξαρτήτως τους ιδιοκτήτες.
Πρέπει να συγκαλέσετε τη Γενική Συνέλευση των συνιδιοκτητών, η οποία θα εξουσιοδοτήσει το διαχειριστή ή οποιονδήποτε άλλον εκ των συνιδιοκτητών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αδειοδότηση της εγκατάστασης. Επιπλέον, πρέπει να υπογραφεί από όλους ανεξαιρέτως τους συνιδιοκτήτες, πρακτικό ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών που να αναφέρει ότι επιτρέπεται στο διαχειριστή της πολυκατοικίας ή σε οποιονδήποτε άλλον εκ των συνιδιοκτητών α) να εγκαταστήσει στο όνομά του, για λογαριασμό της συνιδιοκτησίας, Φωτοβολταϊκό Σύστημα στο δώμα ή τη στέγη της πολυκατοικίας, β) να συμψηφίζει την αξία της παραγόμενης ενέργειας με το ποσό του εκάστοτε εκκαθαριστικού λογαριασμού του μετρητή κατανάλωσης με τον οποίο έχει αντιστοιχηθεί το Φωτοβολταϊκό Σύστημα και γ) να εισπράττει -με εξουσιοδότηση- για λογαριασμό της πολυκατοικίας τα όποια ποσά θα προέρχονται από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ.
ΒΗΜΑ 2: Συλλογή προσφορών από εταιρείες εγκατάστασης
Ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής ή συνιδιοκτήτης θα πρέπει να ζητήσει από εταιρείες που εξειδικεύονται στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, να εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες εγκατάστασης και απόδοσης για το συγκεκριμένο κτίριο, ώστε να αποσαφηνιστεί πόσα κιλοβάτ (KWp) μπορούν να εγκατασταθούν στο συγκεκριμένο χώρο και ποια θα είναι η απόδοσή τους.
ΒΗΜΑ 3: Επιλογή προσφοράς-εταιρείας εγκαταστάτη
Ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής ή συνιδιοκτήτης θα πρέπει να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση εκ νέου και να θέσει τις προσφορές προς ψήφιση.
Μετά την επιλογή της προσφοράς θα πρέπει να γίνει και η ανάθεση του έργου στην εταιρεία εγκατάστασης και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.
ΒΗΜΑ 4: Χρηµατοδότηση έργου
Μία εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού Συστήματος 10 κιλοβάτ (KWp) δεν θα κοστίσει συνολικά πολύ παραπάνω από 40.000 ευρώ. Ένα τέτοιο ποσό μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από τους συνιδιοκτήτες είτε από κάποια τράπεζα.
Εάν η εγκατάσταση χρηματοδοτηθεί από τους συνιδιοκτήτες, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αρκεί ένας απλός επιμερισμός σύμφωνα με τα χιλιοστά συμμετοχής της ιδιοκτησίας του κάθε συνιδιοκτήτη, προκειμένου να υπολογιστεί η κάθε χρηματική συμμετοχή.Εάν όμως η εγκατάσταση χρηματοδοτηθεί από κάποια τράπεζα, τότε θα πρέπει ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής ή συνιδιοκτήτης να συλλέξει και να προσκομίσει όλα τα έγγραφα που θα ζητήσει η τράπεζα για να επεξεργαστεί το αίτημα χρηματοδότησης.
ΒΗΜΑ 5: Υπογραφή Συµβάσεων µε τη ΔΕΗ
Μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και με τη συνεργασία της εταιρείας που θα αναλάβει την εγκατάσταση, θα ετοιμαστεί ο φάκελος με τα έγγραφα που απαιτούνται για να κατατεθεί η αίτηση σύνδεσης στη ΔΕΗ.
Ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες με τις υπόλοιπες οικιακές εγκαταστάσεις, ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής ή συνιδιοκτήτης καλείται να υπογράψει τις Συμβάσεις Σύνδεσης και Συμψηφισμού με τη ΔΕΗ.
ΒΗΜΑ 6: Εγκατάσταση του Συστήµατος
Κατά την εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος θα πρέπει να γίνει έλεγχος ότι τα υλικά που θα τοποθετηθούν είναι ακριβώς αυτά που προδιαγράφηκαν στη μελέτη-προσφορά και δηλώθηκαν στη ΔΕΗ.
Θα πρέπει επίσης να γίνει σωστή μόνωση όλων των παρεμβάσεων στην υποδομή της στέγης ή του δώματος, κατά τη διαδικασία τοποθέτησης του συστήματος στήριξης, έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα στεγανοποίησης.
ΒΗΜΑ 7: Ενεργοποίηση Συστήµατος
Μετά την περάτωση της εγκατάστασης, θα κινηθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του συστήματος από τη ΔΕΗ. Εντός εύλογου διαστήματος (περίπου 90 ημέρες) από την αίτηση ενεργοποίησης, η ΔΕΗ, παρουσία του υπεύθυνου ηλεκτρολόγου της εταιρείας, θα «ενώσει» το σύστημα με το δίκτυο της ΔΕΗ.
ΒΗΜΑ 8: Είσπραξη από ΔΕΗ
Αφού ενεργοποιηθεί το σύστημα, η ΔΕΗ θα ακολουθήσει την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθεί και με όλες τις άλλες παροχές. Την ίδια ημέρα που θα περάσει το συνεργείο να καταγράψει την κατανάλωση των μετρητών, θα καταγράψει ταυτόχρονα και την παραγωγή του συστήματος.
Στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα παραλάβει ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής ή συνιδιοκτήτης, θα υπάρχουν και οι πιστώσεις από την παραγωγή του συστήματος. Τα πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχει δηλωθεί από τον εκπρόσωπο κατά την υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού.
Το ποσό που θα πρέπει να πιστωθεί στη συνιδιοκτησία, δεν είναι μόνο το ποσό που κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του εξουσιοδοτημένου διαχειριστή ή συνιδιοκτήτη. Θα πρέπει ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής ή συνιδιοκτήτης να αποδώσει στη συνιδιοκτησία και το ποσό του δικού του λογαριασμού που τον χρέωσε η ΔΕΗ για το συγκεκριμένο τετράμηνο και συμψηφίστηκε με την παραγωγή της παραχθείσας ενέργειας από τα φωτοβολταϊκα.
Διευκρινήσεις
-Τα έσοδα από το Φωτοβολταϊκό Σύστημα πρέπει να προστίθενται στο αποθεματικό της συνιδιοκτησίας, για τη διάθεση του οποίου αποφασίζει η Γενική Συνέλευση των Συνιδιοκτητών. Εάν η Γενική Συνέλευση αποφασίσει να διανέμει τα έσοδα, τότε αυτά σωστό είναι να διανεμηθούν α) είτε σύμφωνα με τη συμμετοχή του κάθε συνιδιοκτήτη στη δαπάνη εγκατάστασης του συστήματος β) είτε σύμφωνα με τα χιλιοστά συμμετοχής της ιδιοκτησίας του καθενός στη συνιδιοκτησία.
-Η αξία του λογαριασμού της κατανάλωσης του εξουσιοδοτημένου διαχειριστή ή συνιδιοκτήτη που συμψηφίζεται με την παραγωγή του Φωτοβολταϊκού Συστήματος, θα πρέπει να πληρώνεται από τον ίδιο στο ταμείο της συνιδιοκτησίας.
Παράδειγµα:
Κατά το τελευταίο τετράµηνο εκδόθηκε εκκαθαριστικός λογαριασµός της ΔΕΗ που αναφέρει ότι υπάρχει συνολική χρέωση 150,00 ευρώ για τον ιδιοκτήτη του µετρητή και πίστωση 1.870,00 ευρώ για την παραγωγή 3.400 KWh που πραγµατοποίησε το Φωτοβολταϊκό Σύστηµα.
Στον τραπεζικό λογαριασµό του εξουσιοδοτηµένου διαχειριστή ή συνιδιοκτήτη θα κατατεθούν 1.720,00 ευρώ, ενώ στο ταµείο της συνιδιοκτησίας θα πρέπει να µπουν και τα 1.720,00 ευρώ, αλλά και επιπλέον 150,00 ευρώ που πρέπει να καταβάλει ο εξουσιοδοτηµένος διαχειριστής ή συνιδιοκτήτης. Συνολικά, το ταµείο της συνιδιοκτησίας θα πρέπει να πιστωθεί µε 1.870,00 ευρώ, όσα ακριβώς αξίζει η παραγωγή της συγκεκριµένης περιόδου.
Παράδειγµα µελέτης για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήµατος 10 KWp πάνω σε δώµα πολυκατοικίας 5 χρόνια απόσβεσης - 137.000 καθαρό κέρδος
Δεδομένου ότι ο διαθέσιμος χώρος στο δώμα των πολυκατοικιών είναι συνήθως επαρκής για να καλύψει την εγκατάσταση 10 KWp, παρακάτω παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα μελέτης εγκατάστασης σε μία ταράτσα 180 μ2 με νότιο προσανατολισμό, στη Λάρισα. Δεδομένα:
-Η διάσταση της ταράτσας είναι 12x15 μ.
-Στην ανατολική πλευρά της ταράτσας σημειώνεται απόληξη κλιμακοστασίου διαστάσεων 3x3 μ. και ύψους 2,20 μ.
-Υπάρχει περιμετρικό τοιχίο ύψους 0,50 μ.
-Οι διαστάσεις των πάνελ που προδιαγράφηκαν είναι 166x99x5 εκ., η δε ονομαστική τους ισχύς 225 W.
-Η κλίση των πάνελ σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο είναι 25ο.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δεδομένα, στην υπό μελέτη ταράτσα μπορούν να τοποθετηθούν 44 πάνελ των 225 Wp έκαστο.
Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι ονομαστικής ισχύος 9,90 KWp και υπολογίζεται ότι θα παράγει 13.740 KWh ετησίως, οι οποίες με το ισχύον τιμολόγιο της ΔΕΗ θα αποφέρουν 7.557 ευρώ ετησίως.
Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με επώνυμα πιστοποιημένα πάνελ και inverter, με βάσεις στήριξης από αλουμίνιο και solar καλωδίωση, κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23% και 1.000-1.300 ευρώ κόστος σύνδεσης με τη ΔΕΗ).
Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στα 137.000 ευρώ, η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται σε 5 χρόνια και 4 μήνες, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης φτάνει κατά μέσο όρο στο 14,22%.
Τελικό όφελος για την πολυκατοικία
Παίρνοντας ως δεδοµένο ότι η συνιδιοκτησία µιας µεσαίου µεγέθους πολυκατοικίας (περίπου 12 διαµερισµάτων) µπορεί να δαπανά ετήσια 5.000-10.000 ευρώ για διάφορα έξοδα που αφορούν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες (π.χ. βαψίµατα, βελτιώσεις ή αντικαταστάσεις των υποδοµών κ.λπ.), είναι σαφές ότι τα κέρδη από την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού Συστήµατος µπορεί να καλύπτουν ένα µεγάλο µέρος ή και το σύνολο αυτών των δαπανών.
Επιπλέον, µπορεί να δώσει στη συνιδιοκτησία τη δυνατότητα να χρηµατοδοτεί έργα που θα βελτιώνουν όχι µόνο το βιοτικό επίπεδο στην ίδια την πολυκατοικία, αλλά και αυτή ακόµη την αξία του ακινήτου.
TIP:
Καλό θα είναι να ζητήσετε µελέτη-προσφορά από 3 τουλάχιστον εταιρείες, ώστε να είστε και τυπικά κατοχυρωµένοι, αλλά και για να σας δοθεί η δυνατότητα να συγκρίνετε και τελικά να επιλέξετε την πλέον συµφέρουσα προσφορά.
Συµπέρασµα:
Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε ταράτσες πολυκατοικιών στην Ευρώπη είναι αυτονόητες. Εδώ θα χρειαστούµε υποµονή και επιµονή για να ξεπεράσουµε όλοι τον ‘‘κακό’’ εαυτό µας και να δούµε καθαρά και στοχευµένα την ευκαιρία που παρουσιάζεται, διότι πλέον... ‘‘τίποτε, δεν µπορεί να αντισταθεί σε µια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της’’
Βίκτωρ Ουγκώ