Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Yπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Oι επενδύσεις σε ΑΠΕ καταλύτης για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Τα πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία, την απασχόληση και τις τοπικές κοινωνίες από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρική της ΔΕΗ), δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών μάλιστα παρατηρείται, όπως τονίζει, ραγδαία ανάπτυξη από το 2010, απόρροια του νέου νομοθετικού πλαισίου που καθιστά ελκυστικότερες τις επενδύσεις. Επίσης, παρατηρείται σημαντική αύξηση τόσο των αιτήσεων όσο και των συνδέσεων οικιακών φωτοβολταϊκών. Αναφερόμενος στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τονίζει ότι έχει το πιο διεσπαρμένο γεωγραφικά χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και επιδιώκει περαιτέρω ανάπτυξη μέσω εξαγορών νέων έργων.

 
Πως κρίνετε την µέχρι τώρα πορεία των Φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων (οικιακών και επενδυτικών) στην Ελλάδα και ποιο είναι το µέλλον της αγοράς Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα;
Η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το 2006, όμως μέχρι και το 2009 λίγα μόλις έργα είχαν αδειοδοτηθεί και πολύ λιγότερα είχαν υλοποιηθεί. Από το 2010 παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, µια τάση που αναµένεται να συνεχιστεί τα επόµενα χρόνια καθιστώντας τα φωτοβολταϊκά συστήµατα το δεύτερο πυλώνα των ΑΠΕ µετά τα αιολικά. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας που επιτεύχθηκε με το ν. 3851/2010 που απελευθέρωσε δεκάδες προτάσεις μικρών και μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων με αποτέλεσμα το 2010 να κλείσει με σχεδόν 200 MW εγκαταστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών, για πρώτη χρονιά μεγαλύτερη από τα αιολικά. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχουν υλοποιηθεί 75 MW. Το 2011 και ιδιαίτερα το 2012 αναμένεται η υλοποίηση πολλών έργων που εκκρεμούσαν χρόνια αδειοδοτικά και βρίσκονται πλέον στο στάδιο υλοποίησης. Σε αυτό βοηθά το ελκυστικό νομοθετικό πλαίσιο και η τιμή της kWh, η οποία παρόλο που μειώνεται ανά εξάμηνο σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών σταθμών καθιστά τις επενδύσεις ιδιαίτερα ελκυστικές. Επιπλέον, τους τελευταίους µήνες παρατηρείται σηµαντική αύξηση τόσο των αιτήσεων όσο και των συνδέσεων οικιακών φωτοβολταϊκών (κάτω των 10kW), γεγονός που αποτυπώνει την εξοικείωση του κόσµου µε την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και την επιθυµία όλο και περισσοτέρων να πάρουν µέρος στην ενεργειακή επανάσταση. Νομίζω πως η Ελλάδα αρχίζει να παίρνει τη θέση που της αναλογεί στη παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών δεδομένης της εξαιρετικής ηλιοφάνειας της χώρας μας.
Ποιοι είναι οι στόχοι της ΔΕΗ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ;
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. - 100% θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε. - έχει θέσει ως προτεραιότητα την άμεση ανάπτυξή της στο χώρο των ΑΠΕ, την επόμενη πενταετία, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του οράματος της πράσινης οικονομίας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων της αειφόρου ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αυτή βασίζεται σε μια στρατηγική τριών αξόνων που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη όλων των μορφών ΑΠΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων που αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, στην άμεση ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, με την κατασκευή δύο εκ των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών πάρκων στον κόσμο, (50 MW στη Μεγαλόπολη και 200 MW στην Πτολεμαΐδα) αλλά και άλλων μικρότερων, στην έναρξη εκμετάλλευσης των πεδίων γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, στη συνέχιση της ανάπτυξης μικρών υδροηλεκτρικών έργων, στην υλοποίηση υβριδικών έργων και στην ανάπτυξη της βιομάζας. Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει στην ανάπτυξή της μέσα από εξαγορές έργων ΑΠΕ, αλλά και από συνεργασίες με τρίτους που θα συνεισφέρουν άμεσα στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της και στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της, καθώς και σε στρατηγικές συνεργασίες με αντίστοιχες εταιρείες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Στα πλαίσια αυτά έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τη EDF EEN για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και υβριδικών έργων, με την εταιρεία ΕΛΙΚΑ του Ομίλου Κοπελούζου για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων, ενώ έχει ήδη συνεργασία με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και συμφωνία με την εταιρεία ΡΟΚΑΣ IBERDROLA για την κατασκευή έργων ΑΠΕ. Τέλος, έχει συνάψει συμφωνία με την εταιρεία EPGE για την ανάπτυξη έργων στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Πραγματοποιώντας επενδύσεις σε όλη τη χώρα (η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει το πιο διεσπαρμένο γεωγραφικά χαρτοφυλάκιο έργων), ύψους άνω των € 2 δισ., η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει να ξεπεράσει τα 1.200 MW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2015 στις πέντε κύριες μορφές ΑΠΕ, αναπτύσσοντας έργα σε όλη την χώρα, από την Κρήτη, μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη και από την Ήπειρο μέχρι τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με στόχο την εξασφάλιση μεριδίου αγοράς 20%.
Πιστεύετε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονοµίας και εάν ναι πώς;
Πρωτίστως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή των ΑΠΕ δείχνει να είναι η μόνη συνετή λύση για τον πλανήτη σε επίπεδο ενέργειας και κλιματικής αλλαγής αφού αποφέρουν σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος με παραγωγή ενέργειας και ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συμβάλλουν στην υλοποίηση του οράματος της πράσινης οικονομίας. Πέρα από αυτό όµως πιστεύω απόλυτα ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα λειτουργήσουν και ως καταλύτης για την ανάκαµψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας, επαναφέροντας τη χώρα µας σε µια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Οι αναμενόμενες επενδύσεις για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που έχει η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., θα ενισχύσουν κατά πολύ την ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, το 2010 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στην αγορά ΑΠΕ ήταν 1.736 MW και βάσει του εθνικού σχεδιασμού αναμένεται να φτάσει το 2020 τα 10.770 MW, γεγονός που αναδεικνύει τις σημαντικές επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Οι επενδύσεις αυτές σημαίνουν κατά κύριο λόγο και δημιουργία δεκάδων νέων θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, οι ΑΠΕ συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες και λαμβάνουν μέρος των εσόδων των έργων που λειτουργούν στην περιοχή τους. Όλα τα παραπάνω είναι εφικτά, αν εκμεταλλευτούμε σωστά το ιδιαίτερα πλούσιο δυναμικό της χώρας μας και στις πέντε μορφές ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, γεωθερμία, υδροηλεκτρική και βιομάζα) αφού τα έργα ΑΠΕ έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας και δρομολογούνται μέσα από ένα αναπτυγμένο θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει και επιταχύνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕ»
«Δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των εγγυημένων τιμών στις υφιστάμενες συμβάσεις που αφορούν στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα, διότι μια τέτοια ενέργεια θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα καθιστούσε μη ασφαλές το επιχειρηματικό περιβάλλον», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε σχετικό έγγραφο του διαβιβάστηκε στη Βουλή, σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της εγγυημένης τιμής, μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης των υφισταμένων συμβολαίων. Ο υπουργός εμφανίζεται καθησυχαστικός έναντι του φόβου που έχει καταλάβει τους επενδυτές ΑΠΕ λόγω των τάσεων που καταγράφονται στην Ευρώπη και λόγω της αναφοράς περί «αναδιαπραγμάτευσης των τιμών για τις υφιστάμενες συμβάσεις» στο μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα η Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Το Υπουργείο παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να παρακολουθεί τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις στα ζητήματα τιμολόγησης των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και όχι μόνο και με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών και επενδυτών να χαράσσει τη στρατηγική του, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των εμπλεκομένων φορέων και επιδιώκοντας να λειτουργεί δημοκρατικά και φερέγγυα», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ειδικότερα πάντως για το σύστημα των εγγυημένων τιμών, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «κρίνεται πως είναι το καταλληλότερο για την εξασφάλιση των απαραίτητων επενδύσεων και το υπουργείο είναι σταθερός υποστηρικτής του σχήματος αυτού» και ακόμη ότι «οι εγγυημένες τιμές θα πρέπει να βρίσκονται σε συμφωνία με την εξέλιξη του διαρκώς μειούμενου κόστους του εξοπλισμού των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση της αγοράς τους που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού και συμβάλλει στη μελλοντική περαιτέρω μείωση του κόστους τους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ