Η εταιρεία χρησιμοποιεί εξελιγμένα μηχανήματα και παράγει περίπου 240 Φ/Β πλαίσια στο 8ωρο.

Αρχικά το γυαλί πλένεται με σύστημα αντίστροφης όσμωσης.

Μετά την πλύση τοποθετείται στο γυαλί ένα λεπτό φύλλο πολυμερούς (EVA).

Οι κυψέλες πυριτίου έτοιμες για να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή ενός Φ/Β πλαισίου.

Το Stringing γίνεται από ένα ειδικό μηχάνημα και πλήρως αυτοματοποιημένα.

Καραϊλή Πελαγία, Channel Marketing Manager της ExelGroup

Ραφαηλίδης Νίκος, Production Manager-Solar Division της ExelGroup

Κατά τη διαδικασία του Stringing οι κυψέλες πυριτίου ελέγχονται για ελαττώματα.

Ανθρώπινα χέρια αναλαμβάνουν να κάνουν επιμέρους ελέγχους αλλά και τις συνδέσεις μεταξύ των strings.

Μετά την πλαστικοποίηση, το φωτοβολταϊκό έχει πάρει μια πιο σταθερή μορφή.

Λίγο πριν οδηγηθεί στον flasher, τοποθετείται το πλαίσιο αλουμινίου.

Οι ποιοτικοί έλεγχοι αποτελούν μέρος της γραμμής παραγωγής για να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι ποιοτικοί έλεγχοι αποτελούν μέρος της γραμμής παραγωγής για να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Ο κ. Νίκος Ραφαηλίδης, διευθυντής παραγωγής της μονάδας, μας εξηγεί τα στάδια που ακολουθούνται για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου.

Στη γραμμή παραγωγής φωτοβολταϊκών ExelGroup

Διαβάστηκε από 2717 αναγνώστες -

Στη μονάδα παραγωγής ExelGroup στο Κιλκίς κατασκευάζονται κορυφαίας ποιότητας φωτοβολταϊκά πλαίσια και από εκεί τροφοδοτείται και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη.

 
Η φωτοβολταϊκή επίδραση δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ανακαλύφθηκε το 1839 και όλα αυτά τα χρόνια, είχε διάφορες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων και ορισμένες πρωτοποριακές που συνέδραμαν στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η επίγεια χρήση φωτοβολταϊκών γεννητριών άνθισε κατά τη διάρκεια της κρίσης πετρελαίου το 1973 και από τότε αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Το φάσμα των εφαρμογών τους διευρύνεται συνέχεια και κυμαίνεται από εφαρμογές μικρής κλίμακας, όπως μια αριθμομηχανή τσέπης, μέχρι μεγάλα ηλεκτροπαραγωγικά έργα με παροχές σε κλίμακες kW, MW και GW πλέον. Βασικό χαρακτηριστικό των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ότι, λειτουργούν με μηδενικό θόρυβο και είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον. Πως όμως κατασκευάζεται ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο; Για να το ανακαλύψουμε, επισκεφθήκαμε τη μονάδα της ExelGroup στο Κιλκίς. Στην ακριτική αυτή περιοχή η εταιρία παράγει φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού και μονοκρυσταλλικού πυριτίου, πιστοποιημένα από την TUV Rheinland, σχεδιασμένα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές διεθνώς και με βαθμό απόδοσης που ξεπερνάει το 14,60%. Η γραμμή παραγωγής είναι αυτοματοποιημένη, εκτός από πολύ συγκεκριμένες εργασίες που πραγματοποιούνται χειρωνακτικά από το εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η εντυπωσιακή βιοκλιματική μονάδα, στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 παράγοντας περίπου 240 πάνελ σε κάθε βάρδια. Το εργοστάσιο λειτουργεί σε 3 συνολικά βάρδιες, απασχολώντας 30 άτομα ανά βάρδια. Συνολικά, η ExelGroup, αποτελείται από περίπου 150 άτομα, μαζί με το δυναμικό του εργοστασίου κατασκευής των μεταλλικών βάσεων στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Το 70% περίπου των φωτοβολταϊκών πλαισίων που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής της ExelGroup στο Κιλκίς, εξάγονται ενώ τα υπόλοιπα απορροφούνται από την ελληνική αγορά.

Η «πράσινη» μονάδα παραγωγής στο Κιλκίς
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια της Exel Group κατασκευάζονται στο Κιλκίς, σε μια εντυπωσιακή βιοκλιματική μονάδα 6.000 τ.μ. και σε χώρο 20.000 τ.μ. στη βιομηχανική Περιοχή στο Σταυροχώρι Κιλκίς. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο που αποτελεί καινοτομία στην αρχιτεκτονική βιομηχανικών κτιρίων στον ελλαδικό χώρο. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο έτσι, ώστε η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του να παράγεται σε μεγάλο μέρος από την ηλιακή ενέργεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την έδραση Φωτοβολταϊκών Πλαισίων Κρυσταλλικής τεχνολογίας στην οροφή της μονάδας (ωφέλιμη επιφάνεια οροφής προς έδραση Φ/Β πλαισίων συνολικής ισχύος 400 KWp), αλλά και την αποφυγή απωλειών ενέργειας λόγω των υλικών και των χρωμάτων του κτιρίου. Ο προσανατολισμός του κτιρίου είναι Νότιος ώστε να υπάρχει μέγιστη απόδοση παραγωγής ενέργειας από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Η μείωση ενεργειακής και θερμικής κατανάλωσης επιτυγχάνεται με τη χρήση Buffer Tank (δεξαμενή αποθήκευσης νερού) για θερμική αποθήκευση, και τριών αερόψυκτων αντλιών θερμότητας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίνεται αρχικά προτεραιότητα στις 2 αντλίες και στη συνέχεια, η αιχμή του φορτίου καλύπτεται από τη δεξαμενή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η μία αντλία θερμότητας χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της δεξαμενής. Ταυτόχρονα, η χρήση skylights (διαφώτιστα τραπεζοειδή φύλλα επικάλυψης) στην οροφή του κτιρίου και η ύπαρξη dimming για το φωτισμό ελαχιστοποιούν στο μέγιστο την κατανάλωση ενέργειας.

Τα στάδια παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου
Η γραμμή παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου περιλαμβάνει 6 βασικά στάδια:
1. Η διαδικασία ξεκινάει με την πλύση του γυαλιού η οποία γίνεται με σύστημα αντίστροφης όσμωσης και όσο το δυνατόν λιγότερα μικρά (η Exel Group λειτουργεί στα 1 με 2 μικρά). Στη συνέχεια το γυαλί περνά στην παραγωγή μέσα από ειδικά τούνελ που το προφυλάσσουν από εξωτερικούς παράγοντες.
2. Ένα πρώτο φύλλο πολυμερές (EVA) τοποθετείται επάνω στο γυαλί. Το Stringing (συγκόλληση κυψελών) γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένα από ένα ειδικό μηχάνημα και στη συνέχεια τα strings τοποθετούνται επάνω στο γυαλί. Κατά τη διαδικασία του Stringing ελέγχονται οι κυψέλες και τυχόν ελαττωματικές απορρίπτονται αυτόματα.
3. Το Soldering (συγκόλληση στοιχειοσειρών) γίνεται από ανθρώπινα χέρια και δεν είναι άλλο από τις συνδέσεις μεταξύ των strings.
4. Ένα δεύτερο φύλλο πολυμερούς (EVA) τοποθετείται επάνω από τα strings μαζί με το backsheet, την πίσω όψη του πάνελ και στη συνέχεια όλα μαζί οδηγούνται με αργές και προσεκτικές διαδικασίες στον πλαστικοποιητή (lamination). Εκεί τα πολυμερή τμήματα θερμαίνονται και λιώνουν, ενώνοντας τα strings με τα υπόλοιπα τμήματα, ενώ ακολουθεί ελεγχόμενη ψύξη και στερεοποίηση του προϊόντος.
5. Στο Edge Cutting και Framing, το πάνελ καθαρίζεται και τοποθετείται το πλαίσιο αλουμινίου μαζί με το ηλεκτρολογικό κυτίο, ενώ ακολουθεί και ο σχετικός ηλεκτρολογικός έλεγχος.
6. Στο τελικό στάδιο το φωτοβολταϊκό πλαίσιο οδηγείται στο flasher, ένα εξελιγμένο μηχάνημα διάχυσης φωτός που προσομοιώνει την ηλιακή ακτινοβολία. Από εκεί τα πλαίσια κατηγοριοποιούνται και τοποθετούνται στις συσκευασίες τους.

Καραϊλή Πελαγία Channel Marketing Manager της ExelGroup
Πως ξεκίνησε η ιδέα της επένδυσης σε μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα;
Η ExelGroup ιδρύθηκε το 1978 με την ονομασία ΕΞΕΛ Ο.Ε., με σκοπό την κατασκευή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαλύβδινων σωλήνων άρδευσης. Σταδιακά, μέσω μιας σειράς εξαγορών και συγχωνεύσεων, η εταιρεία απέκτησε την τεχνογνωσία και την υποδομή που απαιτούνται για να αναπτύξει επιτυχώς την παραγωγή διαφόρων μεταλλικών προϊόντων. Αποκορύφωμα της συνεχούς ανάπτυξης της ExelGroup, αλλά και στρατηγική απόφαση της διοίκησης της, ήταν η επέκταση της επιχείρησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μια σημαντική επένδυση σε μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων τελευταίας τεχνολογίας.
Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;
Η υψηλή ποιότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα προϊόντα μας. Αποτελεί για εμάς το Α και το Ω. Ένα ακόμη ξεχωριστό στοιχείο που έχουμε είναι η ελληνικότητα. Το εργοστάσιο είναι εδώ στην Ελλάδα και όχι στην Κίνα ή στην Ευρώπη. Μπορεί να χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία και το know-how της Ευρώπης, όμως το εργατικό δυναμικό είναι Έλληνες. Ο καθένας μπορεί να έρθει και να μας επισκεφθεί κι εμείς θα σταθούμε δίπλα του ό,τι κι αν συμβεί. Με άλλα λόγια, είμαστε μια εταιρία που παράγει ελληνικό προϊόν με ευρωπαϊκή ποιότητα.

Ραφαηλίδης Νίκος Production Manager-Solar Division της ExelGroup
Ποια είναι τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα που χρησιμοποιείτε;
Σίγουρα ένα από αυτά είναι το Stringer, το μηχάνημα που κάνει το stringing, που ενώνει δηλαδή τις κυψέλες μεταξύ τους για να δημιουργηθεί το λεγόμενο string. Πρόκειται για μια μηχανή με τη μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα διεθνώς, ικανή να διαχειρίζεται κυψέλες πυριτίου 5’’, 6’’ και 8’’, 2ΒΒ & 3ΒΒ (Bush Bars). Η παραγωγική της δυνατότητα είναι 2400 κυψέλες πυριτίου ανά ώρα, ενώ διαθέτει και ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου ποιότητας κυψελών. Επίσης εξελιγμένα μηχανήματα είναι ο Laminator που κάνει την πλαστικοποίηση, αλλά και ο Flasher, ο λεγόμενος προσομοιωτής της ηλιακής ακτινοβολίας που ελέγχει την καλή λειτουργία και κατηγοριοποιεί το τελικό προϊόν.
Ποια είναι η προέλευση των κυψελών πυριτίου και με ποια κριτήρια τις επιλέγετε;
Τις κυψέλες τις προμηθευόμαστε από άλλους κατασκευαστές της Ευρώπης με ένα και μοναδικό κριτήριο: την ποιότητα. Άλλωστε το μότο της εταιρίας μας είναι ότι «επενδύουμε στην ποιότητα».
Παρατηρούμε ότι όλο το προσωπικό σας είναι «χειρουργικά» ντυμένο. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι αυτό;
Η ένδυση αυτή προστατεύει το προϊόν μας από οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα όπως ιδρώτας, τρίχες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να περάσει στο στάδιο πριν την πλαστικοποίηση. Φροντίζουμε με τον ειδικό αυτό ρουχισμό και τα ατομικά μέτρα προστασίας να εκμηδενίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες.
Ποια είναι η δυναμική της παραγωγής σας; Πως αυτή μεταφράζεται σε φωτοβολταϊκά πλαίσια;
Η ετήσια παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου μας είναι αυτή τη στιγμή στα 75 MW. Η δυναμική μας είναι περίπου 230-240 πάνελ στο 8ωρο. Λειτουργούμε σε 3 βάρδιες αλλά και 4 αν χρειαστεί (π.χ. Σαββατοκύριακα ή αργίες).
Υπάρχουν απόβλητα από τη γραμμή παραγωγής; Ακολουθείτε κάποιες «πράσινες» διαδικασίες;
Απόβλητα ή λύματα δεν υπάρχουν. Ό,τι προκύπτει από την επεξεργασία των πρώτων υλών είναι 100% ανακυκλώσιμη ύλη, η οποία μετά από διαδικασίες καταλήγει στους κατάλληλους οργανισμούς προς ανακύκλωση.
Πως γίνεται ο έλεγχος καλής λειτουργίας;
Τα μηχανήματα αποτελούν το Α και το Ω της παραγωγής μας, ωστόσο η ποιότητα των προϊόντων μας έχει να κάνει με την τεχνογνωσία αλλά και τους ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιούμε συνεχώς. Μπορεί κάποιος να έχει μια άρτια μονάδα από πλευράς μηχανημάτων, χωρίς όμως την κατάλληλη τεχνογνωσία και τους κατάλληλους ποιοτικούς ελέγχους στα σημεία που χρειάζεται, τότε νομίζω ότι υστερεί κατά πολύ σε αυτό που λέμε ποιοτικό προϊόν. Όσον αφορά στους ελέγχους των μηχανημάτων, ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες περιοδικές συντηρήσεις που ορίζει ο κατασκευαστής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ