Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011, στο Durban της Νότιας Αφρικής έκλεισε η 17η συνδιάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης – Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία συμμετείχε στις συνεδριάσεις σε υπουργικό επίεδο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου.

 
Μετά τη λήξη της συνδιάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών (COP17) στο Durban, οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεύτερη περίοδο του Πρωτοκόλου του Κιότο φαίνεται δε να εκπληρώθηκαν, με ορισμένες μεν απώλειες. Δεν ξεκαθαρίστηκε το θέμα της μεταφοράς του πλεονάσματος των μονάδων εκπομπών του ΠΚ στη δεύτερη περίοδο, σημείο κρίσιμο για χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Εσθονία, όπως και η χρονική διάρκεια της δεύτερης περιόδου (5 ή 8 έτη). Εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία στα δικαιώματα από τη διαχείρηση των δασών, και παρόλο που τα τεχνικά ζητήματα για τη βελτίωση της απογραφής των εκπομπών στις χώρες του ΠΚ προχώρησαν, δεν αποφασίστηκε ένα δυνατό σύστημα απογραφής εκπομπών των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στη διάσκεψη, ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου, εκτός των άλλων, παρουσίασε και την πολιτική της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή. Με πόρους πάνω από 1,5 δίσ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πράσινο Ταμείο, οι δράσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, συμπεριλαμβάνουν μειώσεις στις εκπομπές αερίων, εξοικονόμηση ενέργειας, εμπεριστατωμένη πολιτική δασών, σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων και φυσικά στήριξη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αναφέρθηκε δε και στις πράσινες μεταφορές και μίλησε για το νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής.

Όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στόχος για το 2020 αποτελεί το 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ (δηλαδή περίπου 15GW εγκατεστημένη ισχύς). Για την επέκταση και ανάπτυξή τους, εισάγεται νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων και αιολικών πάρκων, και παρέχονται χρηματοδοτήσεις μέσω εγγυημένων τιμών, οι οποίες παραμένουν οι πιο ανταγωνιστικές της Ευρώπης. Απελευθερώνεται η βιομάζα (pellets) στην αγορά, εγκαθίστανται όλο και περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες, μιας και υπάρχει περαιτέρω διευκόλυνση μέσω του νέου ΓΟΚ, ενώ πόλυ σημαντικό ρόλο πρόκειται να διαδραματίσει το σχέδιο «Ήλιος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ