Η Εύβοια από μόνη της παράγει πολύ περισσότερη αιολική ενέργεια από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας μας.

Πρωταθλήτρια περιφέρεια στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για το πρώτο 8μηνο του 2011 ήταν η Πελοπόννησος με 58,401 MW, κάτι που αντιστοιχεί στο 19,4%.

Εγκατεστημένη ισχύς (ΜW) από Α.Π.Ε. ανά διοικητική περιφέρεια

Πρώτη διοικητική περιφέρεια στην ενέργεια που προέρχεται από το νερό ήταν για το πρώτο 8μηνο του έτους η Κεντρική Μακεδονία με 49 MW.

To 72% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο και βιομάζα προήλθε από εγκαταστάσεις της Αττικής.

Οι πρωταθλήτριες στις Α.Π.Ε.

Διαβάστηκε από 1760 αναγνώστες -

Δείτε αναλυτικά πώς κατανέμεται η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανά διοικητική περιφέρεια. Ποιες πηγές κυριαρχούν ανά περιοχή; Ποιες είναι οι περιφέρειες με την εντονότερη δράση; Αυτά και άλλα πολλά στο θέμα που ακολουθεί...

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το πρώτο 8μηνο του 2011 η Ανώνυμη Εταιρεία «Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», γνωστή και ως ΔΕΣΜΗΕ, συνολικά η χώρα μας παρήγαγε περίπου 1.765 MW ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές του αέρα, του ήλιου, του νερού και της βιομάζας. Πρώτη σε εγκαταστημένη ισχύ από Α.Π.Ε. ήταν αυτή που προήλθε από τα αιολικά πάρκα και ακολούθησε η αντίστοιχη από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Πιο πίσω βρέθηκε η παραγόμενη ισχύς από τα υδροηλεκτρικά έργα, ενώ αρκετά πιο κάτω κυμάνθηκε η παραγωγή ενέργεια από βιοαέριο και βιομάζα. Πρώτη συνολικά διοικητική περιφέρεια σε εγκαταστημένη ισχύ από Α.Π.Ε. ήταν για το πρώτο 8μηνο του 2011 η Στερεά Ελλάδα με συνολική παραγωγή 533 MW, κάτι που σημαίνει πως από την εν λόγω περιφέρεια προήλθε το 30,2% της «πράσινης» ενέργειας της χώρας μας. Βέβαια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πως η Στερεά Ελλάδα οφείλει εν πολλοίς αυτή της την «πρωτιά» στην Εύβοια, η οποία από μόνη της προσέφερε 264 MW αιολικής ενέργειας.

Αιολικά πάρκα
H εγκατεστημένη ισχύς από διασυνδεδεμένα αιολικά πάρκα έφτασε τα 1.211,19 MW. Από αυτά, τα 264 MW προήλθαν μόνο από την Εύβοια, κάτι που σημαίνει πως παράγει το 21,8% της αιολικής ενέργειας της χώρας μας. Αν μάλιστα, σε αυτό το νούμερο προσθέσουμε και τα 192 MW της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία η Εύβοια ανήκει, βλέπουμε πως η εν λόγω διοικητική περιφέρεια προσφέρει 456 MW ή αλλιώς το 37,6% της ελληνικής αιολικής παραγωγής.

Φωτοβολταϊκοί σταθμοί
Δεύτερη πιο «δημοφιλής» ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ήταν εκείνη που προέρχεται από τους ηλιακούς συλλέκτες, καθώς οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της χώρας μας παρήγαγαν 301,03 MW. Πρωταθλήτρια περιφέρεια για το πρώτο 8μηνο του 2011 ήταν η Πελοπόννησος με 58,401 MW, κάτι που αντιστοιχεί στο 19,4% της συνολικής ηλιακής ενέργειας που παράχθηκε. Από την άλλη, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη παραγωγή από μικρούς (έως 20 kWp) και μικρομεσαίους (από 20 έως 150 kWp) φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι παρήγαγαν συνολικά 10,110 και 30,299 MW αντίστοιχα. Οι μεσαίοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί είναι αυτοί που παράγουν από 150 έως 2.000 kWp. Σε αυτούς, πρώτη διοικητική περιφέρεια ήταν η Πελοπόννησος, με συνολική παραγωγή 20,352 MW. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μεγάλους σταθμούς (πάνω από 2.000 kWp), ηγέτιδα περιοχή ήταν η Στερεά Ελλάδα με εγκαταστημένη ισχύ 16,494 MW.

Υδροηλεκτρικά έργα
Τρίτη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της χώρας μας είναι αυτή που προέρχεται από τα υδροηλεκτρικά έργα, καθώς η συνολική εγκαταστημένη ισχύς ξεπέρασε για λίγο τα 205 MW. Πρωταθλήτρια διοικητική περιφέρεια στην ενέργεια που προέρχεται από το νερό ήταν για το πρώτο 8μηνο του έτους η Κεντρική Μακεδονία με 49 MW, ενώ πολύ κοντά βρέθηκαν η περιφέρειες της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, με 47 και 42 MW, αντίστοιχα.

Εγκαταστάσεις βιοαερίου - βιομάζας
Τελευταία στη λίστα –και με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες- με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν εκείνη που προήλθε από την επεξεργασία του βιοαερίου και της βιομάζας. Βλέπετε, από τις σχετικές εγκαταστάσεις της χώρας μας, παρήχθησαν μόνο 47 MW εγκαταστημένης ισχύος. Η συντριπτική πλειοψηφία της εν λόγω Α.Π.Ε. προήλθε από τα εργοστάσια της Αττικής, τα οποία παρήγαγαν 33,9 MW ενέργειας, κάτι που αντιστοιχεί στο 72% της συνολικής παραγωγής από βιοαέριο και βιομάζα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ