Microchip από Μολυβδαινίτη αναπτύσει Ελβετική ερευνητική ομάδα

Μια Ελβετική ερευνητική ομάδα μπορεί να έχει βρει μια εναλλακτική λύση, αντί του πυριτίου, που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερα, πιο ευέλικτα και πιο αποδοτικά microchip.

 
To chip της ομάδας, δεν χρησιμοποιεί πυρίτιο, αλλά μολυβδαινίτη (MoS2), ένα σκουρόχρωμο, φυσικό ορυκτό, που είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί σε πολύ λεπτότερες στρώσεις. Σήμερα, ο μολυβδαινίτης, χρησιμοποιείται ως ενίσχυση μέσου σε πλαστικά, και είναι άφθονος στο φυσικό περιβάλλον. Μιλώντας στο BBC , ο καθηγητής Andras Kis, διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοκλίμακας Ηλεκτρονικών και Δομών (LANES) στη Λωζάννη, δήλωσε ότι η έρευνα της ομάδας του θα μπορούσε να «μεταμορφώσει» τον κόσμο των υπολογιστών. «[Σήμερα], υπάρχουν περίπου 19 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι,» δηλώνει ο καθηγητής σε συνέντευξή του. «Μπορείτε απλά να πάτε σε κάποιες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και να αγοράσετε ένα τετρ. εκατοστό κρυστάλλου για περίπου $100». Η ομάδα κατασκεύασε ένα πρωτότυπο κύκλωμα μικροτσίπ, σε μια ακίδα μολυβδαινίτη, πάνω στην οποία επισύναψαν έξι σειριακά τρανζίστορ που εκτελούν απλές λογικές πράξεις. Αν και απλό, αποδεικνύει τη δυνατότητα κατασκευής μικροτσίπ, λεπτότερων από τα αντίστοιχα πυριτίου.

«Το πρόβλημα με το πυρίτιο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει πολύ λεπτό, επειδή είναι πολύ αντιδραστικό,» πρόσθεσε ο Kis. «Η επιφάνειά του οξειδώνεται εύκολα, πράγμα που υποβαθμίζει τις ηλεκτρικές του ιδιότητες όταν θέλουμε να κάνουμε ένα πολύ λεπτό φιλμ».

Σήμερα, τα στρώματα πυριτίου στα μικροτσίπ μπορούν να είναι (σε παχος) κατά το ελάχιστο δύο νανόμετρα, ωστόσο, ένα στρώμα μολυβδαινίτη μπορεί φτάσει τα τρία άτομα. Με το να είναι λεπτότερο, το μικροτσίπ μπορεί επίσης να είναι και μικρότερο πράγμα που σημαίνει ότι θα καταναλώνει αυτόματα και λιγότερη ενέργεια. Ο μολυβδαινίτης είναι επίσης εξαιρετικά ευέλικτος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηλεκτρονικά είδη που είναι σε θέση να επικολλούνται σε οποιαδήποτε επιφάνεια - όπως το δέρμα. Συγκριτικά,το πυρίτιο, είναι επιρρεπές σε θραύσεις. Φυσικά, η ομάδα του Kis του δεν είναι η πρώτη που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μικροτσίπ χωρίς πυρίτιο. ¶λλες ομάδες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν γραφένιο. Το γραφένιο όμως, θα πρέπει να ψύχεται στους 70 βαθμούς Κέλβιν για να μπορέσει να ενισχύσει τα ηλεκτρονικά σήματα, ενώ ο μολυβδαινίτης κάνει το ίδιο σε θερμοκρασία δωματίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ