Selected Volt A.E.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Quest Solar Αλμύρου Ε.Π.Ε.

Ακτίνα Λακωνίας Α.Ε.

Energa

Ηλιογένεσις

Ενεργειακή Βογιατζή Α.Ε.

Ικτίνος Α.Ε.

Σάββας Ζαφειράτος & ΣΙΑ Ενεργειακή Α.Ε. Advanced Photon Dynamics A.E.

Οι πρώτοι των πρώτων

Διαβάστηκε από 3668 αναγνώστες -

Στο θέμα που ακολουθεί θα μάθετε τα πάντα για τις 10 μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών της χώρας μας, οι οποίες έχουν εγκατεστημένη ισχύ από 4 έως 10 MW.

 
Οι επενδύσεις τέτοιου μεγέθους έχουν πολλαπλά οφέλη, που ξεπερνούν το προφανές, που δεν είναι άλλο από την απαγκίστρωσή μας, την μερική έστω, από τα ορυκτά καύσιμα. Καταρχάς, τα οφέλη είναι κοινωνικά, καθώς δίνουν πνοή σε ολόκληρες περιοχές. Θέσεις εργασίας δημιουργούνται και γενικώς έσοδα εισρέουν στις τοπικές κοινωνίες. Η βασική παράμετρος του πράγματος, όμως, έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μία ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, είναι πραγματικά κρίμα να εξαρτόμαστε σε τέτοιο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Βιομηχανίες, νοικοκυριά και αυτοκίνητα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων, κάνοντας χρόνο με το χρόνο το φαινόμενο του θερμοκηπίου εντονότερο. Η ηλιακή ενέργεια, όμως, είναι δωρεάν και ανεξάντλητη. Από τις σκεπές των σπιτιών, μέχρι τις μεγάλες μονάδες που εξετάζουμε στο παρόν θέμα, τα φωτοβολταϊκά δίνουν τη λύση, ειδικά αν συνδυαστούν με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι –κυρίως- η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια. Στην ενότητα που διαβάζετε, θα βρείτε τις 10 μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας μας γύρω από την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς συλλέκτες. Όλες οι πληροφορίες προήλθαν από τα site των εταιρειών, από ενημερωτικό υλικό που οι ίδιες μας απέστειλαν, από επίσημες δηλώσεις φορέων, αλλά και από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές.

Selected Volt A.E.
Περιβαλλοντική ωφέλεια: Η συνολική παραγωγή ενέργειας ετησίως αναμένεται να ξεπερνάει τα 14 GWh. Η ενεργειακή αυτή απόδοση είναι αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη με πληθυσμό 10.800 κατοίκων ή 3.730 νοικοκυριά. Το έργο υποκαθιστά ηλεκτρική ενέργεια που εναλλακτικά θα παραγόταν από λιγνίτη και θα αποτρέψει έτσι την έκλυση στην ατμόσφαιρα περίπου 18.600 τόνων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Αυτή η εξοικονόμηση εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα είναι ισοδύναμη με τα οφέλη που παρέχουν 1 εκατομμύριο δέντρα ή 20.000 στρέμματα δάσους, και επίσης ισοδύναμο με το να τεθούν εκτός κυκλοφορίας 6.000 αυτοκίνητα μέσου κυβισμού.
Οικονομικά – κοινωνικά οφέλη: Τα έσοδα που περιμένει η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (στον όμιλο της οποίας ανήκει η SELECTED VOLT A.E.) από το φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να είναι άνω των 5,5 εκ. ετησίως. Τα οφέλη από το έργο είναι και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και διασφαλίσθηκαν οι υφιστάμενες. Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η τοπική κοινωνία ωφελείται και μακροπρόθεσμα καθώς έχει πλέον μονάδα παραγωγής ενέργειας τόσο κοντά. Επιπλέον, η παραγωγή έχει πολύ χαμηλό κόστος σε σχέση με άλλες μορφές, συντηρώντας έτσι τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας, προάγοντας τη ζωή και τον πολιτισμό χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Εγκαταστημένη ισχύς: 9,988 ΜW
Τοποθεσία:  7ο χλμ. Παλαιάς Ε.Ο. Φαρσάλων – Λάρισας, Θέση Βαμβακού Φαρσάλων, Ν. Λαρίσης
Έκταση: 195 στρέμματα
Κατασκευαστής: ΒΙΟΣΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Έναρξη λειτουργίας: Φεβρουάριος 2011
Ύψος επένδυσης: 26,67 εκ. ευρώ
Ετήσια παραγωγή ενέργειας: 14 GWh
Πάνελ:  42.504 κρυσταλλικού πυριτίου YINGLI YL235-29b
Αντιστροφείς: 15 SMA SC630HE
Βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων: Σταθερής κλίσης,  ALUMIL SOLAR
Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: SCHNEIDER ELECTRIC


Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Ωφέλεια: Από το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 11.000 κιλοβατώρων. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε αποφυγή εκπομπής 11.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από συμβατική παραγωγή (καύση λιγνίτη). Με αυτό τον τρόπο, το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2 στην χώρα μας. Θα χρειάζονταν περίπου 1,5 εκατομμύριο δέντρα για να απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα μια τέτοια ποσότητα CO2. Παράλληλα, μειώνονται οι εκπομπές και άλλων αερίων ρύπων, π.χ. διοξείδιο του θείου που συντελεί στην δημιουργία της όξινης βροχής.

Εγκαταστημένη ισχύς: 8,05MWp
Τοποθεσία: Ν.Α. πλευρά του αεροδρομίου (ανατολικά του ανατολικού διαδρόμου προσγείωσης)
Έκταση: 160 στρέμματα
Κατασκευαστής: ΒΙΟΣΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Έναρξη λειτουργίας: Ιούλιος 2011
Ύψος επένδυσης: 20 εκ. ευρώ
Ετήσια παραγωγή ενέργειας: 11 GWh
Πάνελ:  28.740 πολυκρυσταλλικά SUNTECH 280W
Αντιστροφείς:  12 της SMA, ισχύος 630kW έκαστος
Καλώδια: συνολικό μήκος 270 χλμ


Quest Solar Αλμύρου Ε.Π.Ε.
Ωφέλεια: Ο ΦΒ σταθμός απασχολεί συνολικά οκτώ άτομα προσωπικό (5 φύλακες και 3 συντηρητές). Οι φύλακες προέρχονται από την τοπική κοινωνία της Θήβας. Ο σταθμός παράγει συνολική ηλεκτρική ενέργεια ~11.25 MWh. Με την παραγωγή "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας αποφεύγεται η περαιτέρω ατμοσφαιρική ρύπανση με 8.500 τόνους διοξειδίου του άνθρακα / έτος και πάνω από 150 τόνους άλλων επικίνδυνων ρύπων όπως διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακος και σωματίδια.

Εγκαταστημένη ισχύς: 7,5 MWp
Τοποθεσία: Θήβα Βοιωτίας, Περιοχή Ρεβένια
Έκταση: 200 στρέμματα
Κατασκευαστής: ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή Α.Ε.
Έναρξη λειτουργίας: Μάρτιος 2011
Ύψος επένδυσης: 20 εκ. ευρώ
Πάνελ: Πολυκρυσταλλικά Suntech 280W
Αντιστροφείς: SMA, 630HE
Μετασχηματιστές: ΑΒΒ, 1250kVA
Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: ΑΒΒ
Σύστημα επικοινωνίας και ελέγχου του σταθμού: InAccess
Βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων:  Alumil


Ακτίνα Λακωνίας Α.Ε.
Ωφέλεια: Τα περίπου 8,4 GWh ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει σε ετήσια βάση ο φωτοβολταϊκός σταθμός της Λακωνίας, θα αποτρέπουν την εκπομπή περίπου 130.000 τόνων CO2 στην 20ετή λειτουργία του.

Εγκαταστημένη ισχύς: 6 MWp
Τοποθεσία: Λακωνία
Κατασκευαστής: BECK ENERGY GmbH και ΚΤΙΣΤΩΡ ΑτΕ.
Έναρξη λειτουργίας: Δεκέμβριος 2010
Ετήσια παραγωγή ενέργειας: 8,4 GWh
Πάνελ: 14.616 μονοκρυσταλλικά της Suntech, τύπου STP 180S/24Ad, ονομ. ισχύος 180 Wp. 7.992 ισχύος 165Wp και 12.060 ισχύος 170Wp τύπου SF-160-24-M της Solarfun
Αντιστροφείς: 8 κεντρικούς Sunny Central 630ΗΕ-11 και 2 Sunny Central 400HE-11 της SMA.
Μετασχηματιστές: 4 ξηρού τύπου, 1260 KVA έκαστος
Βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων:  συστήματα αλουμινίου σταθερής στήριξης της BECK ENERGY GmbΗ και την ελληνική εταιρεία ΚΤΙΣΤΩΡ ΑτΕ


Energa
Ωφέλεια: Η παραγόμενη ενέργεια του έργου ανέρχεται σε 6.900 MWh ετησίως, η οποία καλύπτει 1.800 νοικοκυριά και αποσοβεί την εκπομπή 100.000 τόνων CO2 σε 20 έτη λειτουργίας. Για να απορροφηθεί η εκπομπή των 100.000 τόνων CO2 θα χρειαζόντουσαν 7.500 στρέμματα δάσους ή φύτευση 375.000 δέντρων, ή να αποσυρθούν 3.000 αυτοκίνητα από την κυκλοφορία.

Εγκαταστημένη ισχύς: 5 MWp
Τοποθεσία: Δ.Δ. Υπάτου, Θήβα, Ν. Βοιωτίας
Έκταση: 135 στρέμματα
Κατασκευαστής: ΒΙΟΣΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Ύψος επένδυσης: 14,013 εκ. ευρώ
Έναρξη λειτουργίας: Φεβρουάριος 2010
Ετήσια παραγωγή ενέργειας: 6,9 GWh
Πάνελ: 18.000 πολυκρυσταλλικά της SUNTECH, συνολικής ισχύος 5.000 kWp, τύπου STP 275-280 24/Vd
Αντιστροφείς: 8 της SMA, τύπου SC 630HE-11
Μετασχηματιστές: 4 ξηρού τύπου, 1260 KVA έκαστος
Βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων: συστήματα αλουμινίου σταθερής στήριξης της ALUMIL
Καλώδια: συνολικό μήκος 30 χλμ
Ηλεκτρολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός: ABB


Ηλιογένεσις
Η εταιρεία δε μας παρείχε περαιτέρω πληροφοριακό υλικό, πέραν των βασικών χαρακτηριστικών του έργου που αναφέρονται παρακάτω.

Εγκαταστημένη ισχύς: 4,996 MWp
Τοποθεσία: Θέση Ριγάνες, Καστράκι, Δ.Ναρθακίου στο Ν. Λάρισας


Ενεργειακή Βογιατζή Α.Ε.
Ωφέλεια: Η ενέργεια που θα παράγει σε ετήσια βάση το πάρκο θα ξεπερνά τις 7.500.000 KWh, κάτι που αντιστοιχεί με την κατανάλωση 1.700 μέσων νοικοκυριών ετησίως. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα διοχετεύει την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο μέσης τάσης και θα εξοικονομεί ετησίως 7.500 τόνους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής - όσους, δηλαδή, απορροφά ένα δάσος περίπου 350.000 δέντρων μέσω της φωτοσύνθεσής του.

Εγκαταστημένη ισχύς: 4,995 MWp
Τοποθεσία: Δήμος Προσοτσάνης, Ν. Δράμας
Έκταση: 200 στρέμματα
Κατασκευαστής: Conergy και Positive Energy
Ύψος επένδυσης: 17,5 εκ. ευρώ
Έναρξη λειτουργίας: Δεκέμβριος 2010
Ετήσια παραγωγή ενέργειας: 7,5 GWh
Πάνελ: πολυκρυσταλικά Conergy PowerPlus
Αντιστροφείς: 9 Conergy CIS 540 (S)
Βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων: Atlas P20-30


Enel Green Power
Ωφέλεια: Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Enel Green Power που μόλις συνδέθηκε, υπολογίζεται πως θα παράγει ετησίως περίπου 7 εκ. kWh, μία ενέργεια που θα καλύπτει τις ανάγκες σχεδόν 1.700 νοικοκυριών. Επιπλέον, η καθαρή ενέργεια της εγκατάστασης θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 7.600 τόνους ετησίως.

Εγκαταστημένη ισχύς: 4,9 ΜW
Τοποθεσία: Κουρτέσι, Νομού Ηλείας
Ετήσια παραγωγή ενέργειας: 7 GWh
Έναρξη λειτουργίας: Οκτώβριος 2011


Ικτίνος Α.Ε.
Η εταιρεία δε μας παρείχε περαιτέρω πληροφοριακό υλικό, πέραν των βασικών χαρακτηριστικών του έργου που αναφέρονται παρακάτω.

Εγκαταστημένη  ισχύς: 4,316 MWp
Τοποθεσία: Βιομηχανική Περιοχή Φλώρινας
Κατασκευαστής: ΒΙΟΣΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
Πάνελ: 18.768 YL230, 230 Wp, Yingli Solar
Αντιστροφείς:  7 SMA Sunny Central 630HE-11
Βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων:  ΒΙΟΣΑΡ Μ030
Σύστημα Διαχείρισης:  IFMS
Έναρξη λειτουργίας: Δεκεμβρίος 2009


Σάββας Ζαφειράτος & ΣΙΑ Ενεργειακή Α.Ε.
Advanced Photon Dynamics A.E.

Λοιπά χαρακτηριστικά: Το φωτοβολταϊκό πάρκο διαθέτει έναν οικίσκο ελέγχου του φωτοβολταϊκών σταθμού εμβαδού 70 τ.μ., ο οποίος περιλαμβάνει συστήματα τηλεμετρίας και καταγραφής των στοιχείων του πάρκου. Υπάρχουν, ακόμα, όλες οι λοιπές αναγκαίες κατασκευές και εγκαταστάσεις (ηλεκτρικοί πίνακες AC και DC, γειώσεις, αντικεραυνικά κ.λ.π.). Έχει τοποθετηθεί σύστημα παρακολούθησης με κάμερες που είναι τοποθετημένες περιμετρικά του φωτοβολταϊκού σταθμού, καθώς και σύστημα ανίχνευσης με ραντάρ δέσμης για την ειδοποίηση σε περίπτωση εισβολής. Η στήριξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων έγινε επί βάσεων αλουμινίου που σχεδιάσθηκαν από την ίδια την εταιρεία και οι οποίες φέρουν πιστοποιητικό TUV Certificate. Αποτελούνται από βάσεις εδάφους οπλισμένου σκυροδέματος, στις οποίες στηρίζονται άξονες αλουμινίου με τυποποιημένα σημεία σύνδεσης.

Εγκαταστημένη ισχύς: 3,994 MWp
Τοποθεσία:  Θέση «Σαμάρα», Δ. Πλαταιών, Ν. Βοιωτίας
Έκταση: 66,83 στρέμματα
Κατασκευαστής: ΣΑΒΒΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
Ύψος επένδυσης: 18,5 εκ. ευρώ
Έναρξη λειτουργίας: Αύγουστος 2010
Ετήσια παραγωγή ενέργειας:  5,5 GWh
Πάνελ: 17540 πολυκρυσταλλικού πυριτίου, τύπου SolarWorld Sunmodule  220 / 230 poly
Αντιστροφείς: 297 τύπου SMC - 11000 TL μέγιστης ονομαστικής εξόδου 11 kW και 100 αντιστροφείς τύπου SMC 8000 TL μέγιστης ονοματικής ισχύος εξόδου 8 KW, της SMA
Μετασχηματιστές: 4 ενεργούς τριφασικούς και 2 εφεδρικούς, ονομαστικής ισχύος 1250 ΚVA έκαστος για τη διασύνδεση με το δίκτυο ΜΤ, της ΑΒΒ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ