«Αιώνια» επαναφοριζόμενες μπαταρίες;
Διαβάστηκε από 3093 αναγνώστες -
Χάρη σε ανακάλυψη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford στην Αμερική, μπορούμε σύντομα να χρησιμοποιούμε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ως αποθήκες ενέργειας.
Το μόνο που μας απέτρεπε, μέχρι τώρα, να χρησιμοποιούμε καθαρά εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί των ορυκτών καυσίμων είναι η αξιοπιστία. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, παρότι είναι οικονομικές και, στη θεωρία, ατελείωτες, όταν πέφτει ο ήλιος και σταματά ο άνεμος, χρειαζόμαστε εφεδρικές πηγές ενέργειας, που σήμερα είναι τα ορυκτά καύσιμα και η πυρηνική ενέργεια. Χάρη σε ανακάλυψη, όμως, ερευνητών του Πανεπιστημίου του Stanford, θα μπορεύμε σύντομα να χρησιμοποιούμε μπαταρίες για το σκοπό αυτό.
Στο Πανεπιστήμιο, ανέπτυξαν ένα νέο ηλεκρόδιο μπαταριών, με δυνατότητα επιβίωσης 40.000 κύκλων φόρτισης/αποφόρτισης, αρκετό για περίπου 30 χρόνια χρήσης στο δίκτυο. Αυτή η μακροζωία, είναι αποτέλεσμα του υλικού που χρησιμοποιήθηκε, του σιδηροκυανιούχου χαλκού. Αυτή η ένωση του χαλκού έχει κρυσταλλική δομή που επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση φορτισμένων ιόντων μέσα από το ηλεκτρόδιο. Βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις του, η ένωση αυτή χρησιμοποιέιται σε πολύ μικρές συστάδες νανοσωματιδίων, αποτελούμενα από μόλις 100 άτομα.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια κάθοδος, με πολύ γρήγορη και σε υψηλές τάσεις φόρτιση και αποφόρτιση, ακριβώς δηλαδή αυτό ακριβώς που χρειάζεται το εναλλακτικό ενεργειακό δίκτυο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μια πολύ υψηλής τάσης κάθοδος (-), απαιτεί μια πολύ χαμηλής τάσης άνοδο (+), και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου δεν την έχουν βρει ακόμη. Η ανακάλυψη αποτελεί, λοιπόν, μια εν δυνάμει τρομερή μπαταρία. Παρόλα τα προβλήματα όμως, ο επικεφαλής μηχανικός του Stanford, Yi Chu, εμφανίζεται αισιόδοξος, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιοι ελπιδοφόροι υποψήφιοι για την κατασκευή της ανόδου.