Παρουσίαση του “ΗΛΙΟΣ” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ, παρουσίασε το πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ” στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία: Η συμβολή της ηλιακής ενέργειας και το Πρόγραμμα "Ήλιος"»

 
Η παρουσίαση του προγράμματος ξεκίνησε με την ανάλυση των στόχων και οφελών του «ΗΛΙΟΣ». Στόχος είναι η παραγωγή και εξαγωγή έως 10GW ηλεκτρικής, ηλιακής ενέργειας σε άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρότζεκτ αναμένεται να μετατραπεί σε οδηγό – κλειδί της Ελληνικής πράσινης οικονομίας, αξιοποιώντας μια άφθονη φυσική πηγή ενέργειας (ηλιακή), δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα ηλιακής ενέργειας, διευκολύνοντας άλλες χώρες – μέλη να επιτεύξουν τους ενεργειακούς στόχους τους για το 2020 προσφέροντας ελκυστικές επενδυτικές αποδόσεις για τα ηλιακά προγράμματα, ανοίγοντας το δρόμο για εξαγωγές ηλεκτιρκής ενέργειας από άλλες ΑΠΕ και δημιουργώντας τον πρώτο αγωγό πράσινης ενέργειας Νότου – Βορρά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνέχισε αναλύοντας την βιωσιμότητα του προγράμματος από τεχνικής μεριάς. Η μέση ετήσια ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή (1800 kWh/m2), ~ 50% υψηλότερη από ό, τι της Γερμανίας. Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τον ηλιακό δείκτη. Το ηλιακό δυναμικό παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον στόχο που καθορίζεται στο ΕΣΔΑΕ της για το 2020,ενώ το πλεονάζων δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ όσον αφορά την επίτευξη των στόχων τους για τις ΑΠΕ με ένα εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο. Η αξιολόγηση που έχει πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, σε δείγματα αγροτεμαχίων παρέχει αποδικτικά στοιχεία ότι οι απαιτήσεις γής μπορούν να καλυφθούν, ενώ αποδεκτές εκτάσεις γής έχουν ήδη εντοπιστεί.

Όσον αφορά την οικονομική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του έργου, ο υπουργός, τόνισε ότι βάση ενός ενδεικτικού συνόλου των επιχειρησιακών και οικονομικών υποθέσεων και βασιζόμενο σε ένα ήδη υπάρχον 4ετές σχέδιο, με συνολικές επενδύσεις της τάξης των ~¤19 δισ., το IRR (Internal Rate of Return) του «ΗΛΙΟΣ», υποογίζεται σε πάνω από 20%.

Κλείνοντας, μίλησε για τρείς βασικούς παράγοντες που επιτρέπουν την υλοποίηση του έργου:

1. Μηχανισμός συνεργασίας: Δύο ή περισσότερα κράτη – μέλη μπορεούν να συνεργαστούν ώστε να διασφαλίσουν την κάλυψη των στόχων για τις ΑΠΕ χωρών με χαμηλό ή ακριβό δυναμικό, χρησιμοποιώντας ενέργεια που παράγεται σε χώρες με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερο δυναμικό.
2. Μηχανισμός επιμερισμού αξίας: Το κράτος υποδοχής στηρίζει το έργο αποζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κράτος παραγωγής για την παροχή των φυσικών πόρων του.
3. Μηχανισμός μετάδοσης ανάπτυξης υποδομών: Ο μηχανισμός μέσω του οποίου η απαιτούμενη μεταφορά υποδομών για την φυσική μεταβίβαση της ενέργειας μπορεί να αναπτυχθεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ