Εισήγηση του Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ κ. Α. Αλεξόπουλου στην ημερίδα εγκαταστάσεων απορριμάτων
Στην ημερίδα με θέμα «Έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχειρίσης Αποβλήτων», μίλησε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. ¶ρης Αλεξόπουλος.
Η εισήγηση του κ. Αλεξόπουλου παρατίθεται πιο κάτω:
«Καλημέρα σε όλους,
Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ σας καλωσορίζω στην ημερίδα που διοργανώνεται για να συζητηθούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης επί της προκαταρκτικής προκήρυξης του διαγωνισμού για την υλοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, που έληξε στις 31 Οκτωβρίου.
Επιτρέψτε μου κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις γύρω από το αντικείμενο εργασίας αυτής της συνάντησης.
Στόχος μας είναι μέσα από τον ανοικτό δημόσιο διάλογο να διαμορφωθεί συναντίληψη γύρω από τα δεδομένα και τις κρίσιμες παραμέτρους του έργου, ως προστιθέμενη αξία στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων μας.
Ο προσεκτικός σχεδιασμός, ταυτόχρονα με την επιτάχυνση των διαδικασιών του διαγωνισμού, αποτελεί περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη, δεδομένης της οριακής κατάστασης των υποδομών που εξυπηρετούν σήμερα το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής.
Υπενθυμίζω ότι επί της ουσίας βρισκόμαστε ακόμα σε «αρχική» φάση υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής, που εγκρίθηκε με Νόμο το 2003, με βασική πρόβλεψη για 1 υφιστάμενη (στα ¶νω Λιόσια) και 3 νέες Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Δυτική Αττική, Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική).
Ο σχεδιασμός αυτός ξεκίνησε να υλοποιείται το 2004 με την εξασφάλιση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης των ΧΥΤΑ στη Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα, αλλά σχεδόν μια δεκαετία αργότερα έχουμε:
• το ΕΜΑΚ ¶νω Λιοσίων που λειτουργεί, αλλά δεν επαρκεί για τη συνολική διαχείριση των αστικών αποβλήτων του λεκανοπεδίου.
• το ΧΥΤΑ Φυλής, που ως η μόνη αδειοδοτημένη λειτουργούσα εγκατάσταση διάθεσης αστικών αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής, δέχεται τεράστιες πιέσεις, και
• το ΧΥΤΑ Γραμματικού που κατασκευάζεται αλλά δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.
Παράλληλα, έχουμε την σημαντική εξάπλωση των συστημάτων ανακύκλωσης, με ευρεία εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή, τα 5 εν λειτουργία ΚΔΑΥ και την ανάπτυξη των συστηματων εναλλακτικής διαχείρισης ειδικών ρευμάτων αποβλήτων. Ολα αυτά αποτελούν μεν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αλλά δεν φτάνουν.
Η διαχείριση του συνόλου των ποσοτήτων αστικών αποβλήτων της μητροπολιτικής Περιφέρειας, με πληθυσμό που προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια, παραμένει ατελής αφού δεν συμπεριλαμβάνει την υλοποίηση κεντρικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ως συντεταγμένη Πολιτεία, καλούμαστε να δράσουμε. Για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της προσπάθειας, από την μεριά της κεντρικής διοίκησης τα συναρμόδια υπουργεία και από την πλευρά της αυτοδιοίκησης η Περιφέρεια Αττικής, αποφάσισαν να δράσουν από κοινού και συντονισμένα.
Έτσι προχωρήσαμε τον Αύγουστο του 2011 στη δημοσίευση της προκαταρκτικής προκήρυξης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής», η οποία, μαζί με τα διαθέσιμα τεχνικά στοιχεία, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 15 Σεπτεμβρίου και έληξε με επιτυχία στις 31 Οκτωβρίου 2011.
Με την προκαταρκτική προκήρυξη δρομολογήθηκε η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου - επενδυτή, που θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση για περίπου 20-25 έτη ποσότητας 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων.
Η επένδυση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην κατηγορία των περιβαλλοντικών υποδομών. Για την υλοποίηση της επένδυσης θα απαιτηθεί, εκτός από την εξασφάλιση των διαθέσιμων δημόσιων πόρων, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και τραπεζικός δανεισμός, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος - επενδυτής.
Η διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014.
Η βούληση μας είναι, και αυτό υλοποιούμε, η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού που θα είναι απολύτως διαφανής και ανοικτός σε όλες τις τεχνολογικά δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές βέλτιστες μεθόδους επεξεργασίας.
Ενταγμένη στον παραπάνω στόχο η σημερινή ημερίδα διοργανώνεται για να παρουσιασθούν το πλαίσιο και οι κρίσιμες παράμετροι για τον προγραμματισμό του έργου και για να γίνει ένας ειλικρινής, ανοιχτός διάλογος πάνω στα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα του διαγωνισμού, προκειμένου να επιστρέψουμε σοφότεροι στα γραφεία μας και να προχωρήσουμε με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς στην προετοιμασία του έργου.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να προσκαλέσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος κο Παπακωνσταντίνου για να ξεκινήσει την ημερίδα και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες μας».