Ξεκινά το νέο έτος το πρώτο ηλιοθερμικό του Desertec στο Μαρόκο

Η πρωτοβουλία Desertec ανακοίνωσε πριν από δύο χρόνια τις προθέσεις της να αξιοποιήσει τη δύναμη του ήλιου στην έρημο Σαχάρα. Τώρα, το έργο κινείται προς τα εμπρός, με τα σχέδια για την πρώτη κατασκευή το 2012.

 
Η 500MW ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας (CSP) θα κοστίσει $2.800.000.000 και θα εκμεταλλευτεί τη δύναμη του ήλιου στην έρημο του Μαρόκου. Το Desertec είναι ένα πρότζεκτ με προϋπολογισμό μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, που θα καταλάβει τμήματα της Σαχάρας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Το δυναμικό για το έργο είναι μεγάλο. Εάν ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη 15-20% της ενεργειακής ζήτησης στην Ευρώπη μέχρι το 2050, παρέχοντας παράλληλα ηλεκτρική ενέργεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το φιλόδοξο πράσινο έργο βρισκόταν στο επίπεδο συνομιλιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, κερδίζοντας την υποστήριξη κορυφαίων εταιρειών και οργανισμών σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Desertec Foundation, της Deutsche Bank, της HSH Nordbank, και άλλων οικονομικών και ενεργειακών ομάδων.

Η είδηση κατασκευής της μονάδας παραγωγής ενέργειας στο Μαρόκο είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου. Συμπίπτοντας με την υπόσχεση της ΕΕ να αντλεί τουλάχιστον το 20 τοις εκατό της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, έχουν στραφεί στην τεράστια ανεκμετάλλευτη ηλιακή ενέργεια της Σαχάρας. Η μονάδα παραγωγής ενέργειας του Μαρόκου, θα ξεκινήσει με ένα 150-μεγαβάτ εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας, έκτασης 7.4 τετραγωνικών μιλίων, με κόστος $822 εκατομμύρια. Είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του 500MW έργου, και θα χρειαστεί 2-4 χρόνια για την ολοκλήρωσή του, ξεκινώνντας από το επόμενο έτος.

Οι επιστήμονες της πρωτοβουλίας Desertec Industrial μας υπενθυμίζουν ότι οι απέραντες εκτάσεις ερήμου μπορούν να τροφοδοτήσουν τον κόσμο για ένα χρόνο σε μόλις έξι ώρες. Καλύπτοντας μόνο το 0.3% με ηλιακούς συλλέκτες θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ευρώπη για το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ